Головна Новини Бізнес тарифи Зниження ціни на газ для населення на 15%: економічні і політичні мотиви "знижки"
commentss НОВИНИ Всі новини

Зниження ціни на газ для населення на 15%: економічні і політичні мотиви "знижки"

У січні ціна на природний газ для населення і теплокомуненерго (ТКЕ) України знизиться на 15%. Про це повідомляється на сайті НАК "Нафтогаз України". Експерти розповіли виданню «Коментарі», скільки в цьому рішенні економіки, а скільки – політики, а також поділилися думкою щодо того, українці переплачують за газ

29 січня 2020, 16:05 comments3073
Поділіться публікацією:
Зниження ціни на газ для населення на 15%: економічні і політичні мотиви "знижки"

У НАК "Нафтогаз Україна" днями повідомили про те, що розрахували нову ціну на газ в рамках спецобязательств (ПСО — PSO), за якою блакитне паливо поставляється населенню, яка закладається в тариф для ТКЕ. Стверджується, що ціна на січень становить 4,65 грн за куб. м без урахування ПДВ, націнки газсбытов і витрат на транспортування газу магістральними та розподільними трубопроводами. Наголошується, що це на 25% менше, ніж у січні 2019 року і на 15% нижче, ніж у грудні 2019-го.

"Ціна на газ буде залежати від реальних ринкових показників і це – хороший сигнал"

Член Біржового комітету Української енергетичної біржі (КЕБ) Інна Щербіна вважає, що прийняття відповідної постанови є політичний рішенням уряду, яке буде мати економічний ефект.

"Оприлюднена ціна "Нафтогазу" (4,65 грн. без ПДВ за кубічний метр) на 15% менше раніше озвученої ціни на січень 5,5 грн. Нова ціна буде застосовуватися в якості гарантованої квартальної ціни. А для тих, хто вибрав щомісячну ціну, вона буде розраховуватися окремо для кожного нового місяця, згідно з новою методикою, яка орієнтується на ціну нідерландської хаба TTF", – зазначає експерт.

За словами Інни Щербини, ціна на ринку виявилася нижчими, ніж прогнозувалося в кінці минулого року. Тож прийняте рішення є раціональним.

"Угодами з МВФ зазначено, що ціна на газ для населення повинна бути ринковою. І те, що зараз вона буде залежати від реальних ринкових показників – хороший сигнал, – впевнена член Біржового комітету КЕБ. – Зараз виникло багато критики, що орієнтиром були обрані показники європейського хабу, з якого не здійснюється поставка. Але в умовах PSO, яка апріорі обмежує створення конкурентного ринку в Україні, вибрати один із найліквідніших хабів було непоганим рішенням. Ми давно говоримо про те, що нам потрібно посилено працювати над створенням своїх власних цінових індикативів і створювати свій ринок".

Інна Щербіна зазначає, що вже сьогодні на Українській енергетичній біржі формуються ціни, які є орієнтиром для внутрішнього ринку.

"І ми сподіваємося, що після закінчення строку дії PSO ліквідність конкурентного ринку буде зростати. А отже – зникне потреба в іноземних індикативах і всі інсинуації з методами ціноутворення на газ будуть виключені", – резюмувала Щербіна.

"Окрема квитанція за доставку газу в домогосподарства – грабіж"

Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко називає економічно обґрунтованим рішення уряду затвердити нову форму ціноутворення для споживачів. 

"Суть її в тому, щоб прив'язати ціни до газового хабу в Амстердамі. Європейські тенденції такі, що споживання газу скорочується, на нього падає ціна. І якщо Україна йде на таке рішення, воно економічно справедливе. Це – чиста економіка", – стверджує Матвієнко.

А ось те, що за доставку газу в домогосподарства тепер приносять окрему квитанцію, причому платити доводиться навіть, якщо користувач не відкривав вентиль (але підключений до газу), Матвієнко називає не економікою, не бізнесом, а грабунком.

"А як інакше назвати, якщо деяких українців змушують платити за доставку газу навіть при тому, що вони цим газом не користувалися?, – запитує експерт. – Це явне бажання поживитися за рахунок споживача. Це "ноу-хау" слід негайно скасувати, щоб населення не платило за ненадані послуги".

"Власники розподільних мереж взяли на баланс мережі, в які не вклали ні копійки"

Політолог Володимир Цибулько переконаний: якщо і далі до 70% в ціні газу внутрішнього видобутку будуть складати акцизи, податки і збори, українці завжди будуть переплачувати.

"Власники розподільних мереж взяли на баланс мережі, в які не вклали ні копійки. Люди через кооперативи побудували за власні гроші локальні мережі, а олігархи обманним шляхом прибрали їх до рук. Тому питання справедливості завжди буде супроводжувати ціну на газ", – розповідає експерт.

На думку Володимира Цибулька, ціна на газ повинна бути зрозуміла найдрібнішому споживачеві.

"Але зараз уряд не міг не реагувати на спотові ціни (готівкова ціна – ціна, за якою продається реальний товар, цінні папери або валюта в даний час і в даному місці на умовах негайної поставки, – прим. ред.), – зазначає політолог. – Питання тепер в тому, як пояснити формулу вже не Роттердам+, на якій Зеленський частково побудував виборчу кампанію, а Амстердам+?".

Як раніше повідомляли "Коментарі", українці будуть платити за газ тепер за двома платіжками.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!