Головна Новини Бізнес тарифи Ціни на комуналку: експерти розповіли, чи чекати українцям зниження тарифів або ж влада дурить народові голови
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціни на комуналку: експерти розповіли, чи чекати українцям зниження тарифів або ж влада дурить народові голови

Експерти прокоментували обіцянки Кабміну і НКРЭКУ знизити ціни на газ і теплоенергію

13 лютого 2020, 12:29 comments3570
Поділіться публікацією:
Ціни на комуналку: експерти розповіли, чи чекати українцям зниження тарифів або ж влада дурить народові голови

У лютому в Україні планується зниження ціни на газ і теплоенергію. З березня обіцяють меншу платіжку за транспортування газу при нулі споживання. При цьому реального зниження тарифів більшість українців так і не відчуло. Експерти розповіли виданню "Коментарі", саботаж це відповідних рішень центральної влади, об'єктивні реалії або ж сама влада дурить народові голови.

Зниження ціни на газ і теплоенергію обіцяють у лютому українським споживачам глава Кабміну Олексій Гончарук та голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) Валерій Тарасюк. У НКРЕКП також запевняють, що скасують плату за розподіл газу для тих, хто його фактично не споживає.

"Несправедливо, що на рівних платять і ті, хто сам будував мережі, й ті, хто підключений від держави"

Економічний і політичний експерт Борис Кушнірук нагадує: "З початку року в Україні розділили платіжки за газ. Окремо – власне за його споживання, окремо – за його транспортування. І ті, хто споживає менше газу, все одно змушені платити за транспортування ту ж суму, що і ті, хто споживає більше. Для багатьох це стало шоком, хоч сума там не така велика. Є певна несправедливість і в тому, що на рівних платять ті, хто сам будував мережі, й ті, хто підключений за допомогою держави. Думаю, це питання буде врегульовано. Принаймні, відповідні заяви вже звучали".

Куди більш серйозна проблема, за словами експерта, з теплоподачею. У компаній, які постачають тепло, різні структури витрат. Десь вони працюють на вугіллі, десь — на газі, а де й зовсім користуються теплом від АЕС. Залежно від ситуації, різні й ціни на тепло. Не кажучи вже про різний стан тепломереж.

"Наша модель нерозділеності витрат на транспортування тепломережами і подачу тепла призводить до серйозної проблеми. Мережі потрібно підтримувати у відповідному стані постійно, але плата стягується лише в опалювальний період, – зазначає Кушнірук. – З моєї точки зору, потрібно повертатися до абонплати протягом року. Причому витрати на підтримку тепломереж повинна контролювати місцева влада. З Києва цих проблем не вирішити. Центральна влада може хіба що допомогти зі зміною моделі теплопостачання, в тому числі за допомогою кредитів. Але без активності місцевої влади цього не зробити".

В цілорічну абонплату, на думку економіста, повинні бути закладені витрати на тепломережу і теплоносії. При потребі – робити перерахунок.

"Таким чином, – пояснює Кушнірук, – у теплокомуненерго протягом року буде грошовий ресурс, який дозволить не тільки займатися підтримкою тепломереж, але і – закуповувати газ за більш низькою ціною (навесні-влітку). Тоді й витрати на тепло стають меншими, а тарифи на комунальні послуги – більш рівномірними та зрозумілими".

Але, підкреслює експерт, тут потрібно займатися з кожним містом, перевіряючи, наскільки ефективна там система теплозабезпечення. Це справа  і місцевої влади, і центральної, і компанії, яка займається виробленням тепла в конкретному населеному пункті.

"Питання почали піднімати в грудні, це була вже звичайна демагогія"

Політичний експерт Олександр Лєонов вважає розбіжність між заявами центральної влади про зниження тарифів і тим, що українці бачать у платіжках, наслідком некомпетентності президента і Кабміну.

"Можливо, вони навіть вірять у те, що кажуть про нібито зниження тарифів. Але за фактом реалізувати зниження було неможливо апріорі, – зазначає політексперт. – Питання ціноутворення за той же газ (і тепло), тарифи на комуналку не залежать від президента (про що вже не раз йшлося). Вони взагалі багато в чому вирішуються на місцях. І щоб домогтися реального зниження тарифів – потрібно було робити певні дії ще в жовтні. Щоб сигнал пройшов по всій системі, прийшло підтвердження, були прийняті певні рішення, знайдені компенсатори, проконтрольовано виконання. Коли ж питання почали піднімати в грудні, це була вже звичайна демагогія, піар-акція".

Враховуючи рекордно теплу зиму, ціна на газ в Європі, де Україна його закуповує, досить низька. Але реально в платіжках українців цього не видно, підкреслює Лєонов.

"Можливо, наша нова влада просто не розуміє, як працює система. Люди, які про політику та економіку більше знають за серіалами, думали, що можна вийти, сказати "тарифи – впадіть!" – і ті впадуть. Насправді регулювання тарифів – досить тривалий процес", – підкреслює політексперт.

На думку Лєонова, щоб піти від таких проблем, потрібно переходити до того, щоб у нас реально запрацював ринок газу, щоб у споживача був вибір постачальників.

"Тоді ціни будуть регулюватися, незалежно від бажання центральної влади отримати політичні дивіденди, – впевнений політексперт. – Все буде засновано на економічних реаліях, на ринковій конкуренції. Якщо б це було зараз, то в умовах нинішній теплої зими тарифи на газ і прив'язані до них тарифи на опалення точно були б нижчими".

"Бачимо певний хаос на місцях"

Експерт Українського інституту політики Микола Спірідонов звертає увагу, що нерідко навіть в межах одного міста відбувається і зростання, і зниження тарифів на тепло. Як результат – одні споживачі обурюються, інші – тихо радіють.

"Бачимо певний хаос на місцях. Як пояснюють в НКРЕКП, деякі скористалися установкою уряду робити знижки в платіжках підприємств теплоенерго, деякі – ні. У цьому сенсі пригадується приказка, що овець стрижуть за довжиною шерсті. Можливо, у нас хтось просто хоче більше "зістригти". Не будемо забувати, що багато в чому тарифи формує місцева влада. І не виключено, що десь вона, не лояльно налаштована до центральної влади, просто саботувала вказівки з Києва, – зазначає експерт. – Так, приміром, могли зробити ті, хто розуміє, що вже не зможуть на місцевих виборах зберегти свої посади. От і вирішили здерти побільше – перед відходом".

При цьому зрозуміло, підкреслює Спірідонов, що тарифи здебільшого безпідставні. Ось тільки нинішній парламент, як і попередній, не створює чомусь слідчу комісію з цього приводу.

"Крім можливого саботажу закликів центральної влади на місцях, має місце і елементарний безлад в самій центральній владі, – вважає експерт. – У відсутності розумних консультантів не дуже, м'яко кажучи, професійні члени Кабміну приймають нереалістичні рішення. І не ухвалюють реально необхідні. Як наслідок – безліч проколів, у тому числі щодо обіцяного зниження комуналки. Що вже спричинило за собою зниження рейтингів всіх представників влади".

Раніше "Коментарі" писали, що експерти дали оцінку боротьбі президента з високою комуналкою.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!