Головна Новини Бізнес податки 15 млрд гривень за «маржу Холодова» із кишені курців
commentss НОВИНИ Всі новини

15 млрд гривень за «маржу Холодова» із кишені курців

Прийняття поправки №8 до проекту закону №1049, яка передбачає фіксовану надбавку на продаж тютюнових виробів, дозволить мережам оптово-роздрібної торгівлі отримувати надприбуток

14 жовтня 2019, 11:50 comments2607
Поділіться публікацією:
15 млрд гривень за «маржу Холодова» із кишені курців

За інформацією низки українських ЗМІ, ця поправка нібито ініційована заступником голови парламентського комітету з питань податкової та митної політики Андрієм Холодовим, який, як стверджують журналісти, контролює мережу роздрібного продажу тютюнових виробів "Т-Кіоск".

Як зазначили джерела в сфері оптових і роздрібних продажів, нинішня ринкова маржа в оптовій і роздрібній торгівлі сигаретами становить відповідно 3,5% та 5,5% (сумарно 9%). Прийнята Радою поправка збільшує маржу вдвічі — до 7% і 13% відповідно (сумарно 20%). Таким чином, оптово-роздрібні мережі торгівлі тютюновими виробами зможуть отримувати надприбутки не будучи при цьому монополістами на ринку.

Розрахунки показують, що за це лобіювання інтересів заплатять пересічні споживачі. Так, при середньозваженій ціні сигарет в 35 грн за пачку майже 75% вартості складають акциз і ПДВ. Частка собівартості і логістичних витрат в ціні пачки — майже 17% або трохи менше 6 грн. На дохід залишається близько 9%.

pictureФіксована маржа на рівні 20% "залишить" на собівартість близько 2 грн (замість 6). І для покриття витрат реалізатори будуть змушені збільшити ціну за пачку більш ніж на 6 грн. І це без урахування акцизу на роздрібний продаж тютюнових виробів.

Якщо в 2020 році обсяг ринку сигарет складе 50 млрд штук, тоді додатковий дохід завдяки фіксованій маржі перевищить 15 млрд грн.

Нагадаємо, 9 жовтня міжнародні компанії Philip Morris, BAT, JTI і Imperial Tobacco заявили, що запровадження фіксованої маржі для оптових постачальників та роздрібних продавців тютюнових виробів призведе до згортання виробництва сигарет в Україні. Це відбудеться через зростання цін на 7 грн за пачку з листопада, а потім ще на 7 грн з січня 2020 року у зв'язку зі збільшенням акцизу. Наслідком цього стане збільшення нелегального виробництва тютюнових виробів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!