Головна Новини Бізнес податки "Страшний податок" на банківські перекази: експерти пояснили, хто і навіщо лякає українців
commentss НОВИНИ Всі новини

"Страшний податок" на банківські перекази: експерти пояснили, хто і навіщо лякає українців

Експерти розповіли, чому мережу переполошив нібито новий податок на банківські перекази і хто міг пустити "качку"

19 лютого 2020, 12:09 comments7094
Поділіться публікацією:
"Страшний податок" на банківські перекази: експерти пояснили, хто і навіщо лякає українців

Експерти висловили виданню "Коментарі" припущення щодо причин поширення низкою ЗМІ непідтвердженої інформації про те, що українцям нібито доведеться платити новий "картковий" податок.

У деяких вітчизняних медіа з'явилося повідомлення, що якщо громадянин України отримує гроші на банківську картку, подарунки у вигляді нерухомості від людей, які не є близькими родичами (батьки, чоловік, дружина, діти, у тому числі й усиновлені, рідні брати і сестри, бабусі, дідусі, онуки), то до 1 травня 2021 року всі ці доходи потрібно зазначити в податковій декларації – до 1 серпня сплатити податок. Пізніше виявилося, що ця інформація не відповідає дійсності.

"Інформація поширювалася настільки швидко, що абсолютно очевидно мала всі ознаки інформаційної атаки"

Хайп (на сленгу – це галас, ажіотаж, обман, збудження) став елементом державного управління. І вся інформація, яка нерідко шокує суспільство – це продумані дії, які роблять різні центри впливу в архітектурі влади, побудованої президентом, впевнений політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку, кандидат філософських наук Юрій Подорожній.

"Вся ця інформація на грані фолу ділиться на два види, – пояснює експерт. – Перший, – це відволікання уваги від якихось дій або спосіб погасити будь-які негативні для влади події. Другий – це інформаційні атаки на представників влади як з інших центрів впливу партії "Слуга народу" (СН), так і ззовні, наприклад, з боку опозиції чи олігархів".

Вчора по деяким телеканалам і багатьом інформаційним порталам пройшла інформація про те, що Кабінет міністрів нібито готує рішення про введення нового податку, який необхідно буде платити українцям за перекази між банківськими картами, нагадує експерт. Озвучувалася цифра в 19,5%.

"Інформація поширювалася настільки швидко, що абсолютно очевидно мала всі ознаки інформаційної атаки, – підкреслює Подорожній. – Через деякий час стало відомо, що ця інформація не відповідає дійсності".

Кому міг би бути вигідний цей інформаційний хайп, який активно поширювався і коментувалося в соціальних мережах? На цей рахунок у політтехнолога є ряд версій.

"По-перше, це вигідно самому уряду, а вірніше його прем'єр-міністру Олексію Гончаруку, – каже Подорожній. – В п'ятницю очікується звіт уряду у Верховній Раді, за результатами якого має бути прийнято постанову. Сама ця постанова не може відправити у відставку уряд, у якого після схвалення його програми парламентом, згідно із законом, є річний імунітет (тобто, "відставити" Кабмін не можна раніше вересня). Тому інформація про введення нового податку, а потім її спростування, може стати такою собі причиною для виправдання провалів в очах виборців. І, що важливо, в очах президента. Мовляв, будь-які претензії можна пояснювати систематичними атаками на уряд і небилицями про його діяльність".

Гончарук, за словами експерта, ретельно готується до цього звіту. Так, за інформацією на сайті PROZZORO, уряд витратила 84 тисячі грн з бюджету на підготовку аналітичної частини та дизайн слайдів.

"Ось тут (і це по-друге) спливають інші зацікавлені в цій інформаційній атаці з введенням податку, – продовжує політтехнолог. – Це групи впливу в СН, яка незадоволена не так політикою, яку проводить прем'єр, як його ставленням до господарів цих груп у фракції. Благо, сам Гончарук і його міністри дають масу приводів для критики і здійснюють немислиму кількість помилок (найчастіше – з причини відсутності професіоналізму). Чого вартий скандал з плівками і заявою про звільнення з посади прем'єра. Судячи з усього, такі групи і є замовниками цього інформаційного хайпу. Як кажуть, з такими друзями і ворогів не треба".

Але вороги, а вірніше опоненти є і поза СН – опозиційні до влади фракції.

"Тому, по-третє, замовниками цієї інформаційної атаки цілком можуть бути опозиційні фракції парламенту, – підкреслює Подорожній. – Адже голова ВР Дмитро Разумков вже заявив, що ніякої постанови щодо звіту уряду реєструвати, а тим більше приймати парламент не буде. Для опозиційних фракцій такий хід подій неприйнятний. І їм необхідно із звіту уряду вичавити максимум політичних дивідендів... Одним словом, підготовку до звіту уряду ведуть всі зацікавлені сторони. Тож на п'ятницю запасаємося попкорном. Буде весело".

"Хтось керує загальним настроєм"

Інвестиційний консультант, підприємець, фінансовий радник сім'ї Сергій Івагло розцінює фейкове повідомлення про новий податок як тестування на готовність/неготовність українців до введення подібних змін.

"Примітно, що напередодні цього фейку з'явилася статистика, згідно якої близько третини українського бізнесу знаходиться в тіні. І потім, як би в додаток – фейкові матеріалі про податки з карток... Я в такі збіги не особливо вірю. Особливо в нашій країні", – зазначає експерт.

За словами Івагло, в ЄС і США за ухилення від податків карають жорстко і ефективно. У нас же, підкреслює інвестконсультант, маса підприємців здійснює фінансові операції не через офіційну картку ФОП, а через особисту картку.

"Тобто, ведеться комерційна діяльність без сплати податків. Те ж саме стосується величезної кількості товарного бізнесу (купи-продай), особливо через Інтернет. У підсумку потоки грошей проходять повз держбюджету, – говорить експерт. – І "страшилками" на зразок тих, що поширили на цьому тижні, хтось керує загальним настроєм. Влада показує: ми це можемо зробити. А очікування смерті, як відомо, гірше самої смерті. Зараз йде нагнітання обстановки, щоб комерсанти, які за картками фізосіб проводять свої схеми, починали легалізуватися. Думаю, це не останній фейк в цю тему".

Втім, фейки цілком можуть стати реальністю. Особливо, враховуючи прагнення України євроінтегруватися. Де-де, а на Заході знають, як "прикрутити" ухилення від податків, підкреслює Івагло.

"Тому готуватися до можливих перевірок операцій за картками треба, – упевнений експерт. – Наскільки це буде жорстко – не знаю. Але те, що фінансовий моніторинг буде вестися. Ви, приміром, продаєте щось. Протягом місяця отримуєте переклади. Постійно. І у вас відповідні органи можуть поцікавитися: "звідки дровенята"? Довести вони нічого не зможуть, але "покласти" бізнес, викликаючи "на килим" в ту ж податкову – цілком реально. І на якомусь етапі, якщо підприємцю кожен місяць доведеться писати звіти про те, чому до нього приходять щомісяця такі платежі, він може махнути рукою – і легалізуватися... Думаю, українців будуть виводити на чистий бізнес, на білі зарплати. Так живуть цивілізовані країни. І нам потрібно до цього готуватися. Процес, швидше вже запущений. Нас просто до нього інформаційно готують... Як інвестиційний експерт – я це підтримую. З чорними і сірими грошима в інвестиціях робити нічого".

"Подібні податки і перевірки можуть стати перспективою"

Говорячи про причини появи фейку, юрист Андрій Вигиринський підкреслює, що ми живемо в епоху трансформацій. І будь-яка сенсація (особливо та, що стосується кожного, як ті ж доходи, витрати, контроль держави за ними) капіталізує ваш рейтинг, якщо ви інформаційний ресурс, видавництво, телеграм-канал.

"Відповідно, повідомлення про те, що нібито буде новий податок, призводить до того, що цю новину масово поширюють. З посиланням на тих, хто першими її подав, – зазначає експерт. – Ще три тижні тому мені скидали подібні повідомлення з однієї з груп у соцмережах. На що я попросив показати офіційні документи, які підтверджували б відповідні зміни до податкового кодексу, що розширюють базу оподаткування. Відповіді не було... Тепер повторення того ж, але вже на рівні ряду офіційних медіа. Подібні "новини" повинні змусити українців замислитися над тим, що вони читають, у що вірять, наскільки вони фінансово або інформаційно грамотні. На жаль, більшість людей, прочитавши цю новину, подальше спростування з боку податкової, не прочитають. І у себе на кухні, у дворі, на роботі будуть обговорювати те, як влада намагається обкласти новим податком їхні доходи на картках".

При цьому Вигиринський не виключає, що подібні податки і перевірки можуть стати перспективою. Правда, навряд чи, найближчого майбутнього.

"Доходи фізосіб не мають якогось критерію, який дозволив би їх розмежувати при отриманні на карту. Чи це дохід, який ви отримали від роботодавця, чи то ви його підібрали на вулиці, – пояснює юрист. – Для кожного виду доходів передбачено своє оподаткування. Якщо гроші надходять на ваш розрахунковий рахунок, вони мають цільове призначення. Якщо в ньому написано "оплата товарів, робіт і послуг", то це, напевно, ваш дохід. Якщо ви при цьому не є підприємцем, то, напевно, цей дохід слід оподатковувати за загальною ставкою. І, напевно, його потрібно вказувати в декларації про доходи – у той момент, коли вона стане загальнообов'язковою. Але цей момент в історії України ще не настав".

За словами юриста, з державної точки зору неправильно, коли люди, нібито є безробітними і не платять ніяких податків, постійно проводять операції по карті (зарахування-витрати, оплата в супермаркетах, на АЗС і так далі).

"Змінити це можна лише змінивши підхід роботи податкової служби, в тому числі шляхом контролю доходів, які отримують громадяни України на електронні засоби отримання грошей (розрахункові рахунки). Плюс – контроль за видатковою частиною. Думаю, з часом так і буде. Але це неможливо в Україні з поточним рівнем розвитку інформаційних, освітніх технологій, рівнем фінансової та особистої грамотності громадян, – впевнений Вигиринський. – Потрібна серйозна роз'яснювальна робота. Але це – час віддаленого майбутнього. В цей момент в Україні вистачає більш соціально гострих питань та запитів".

Раніше "Коментарі" писали, що з'явиться податок на розкіш: власники люксових авто будуть платити по 25 тис грн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!