Затримки зарплат вчителів і лікарів сталися через неефективний розподіл держсубвенцій на місцях, - Гончарук

За словами прем’єр-міністра України Олексія Гончарука, завтра перерозподілять субвенції, що усуне заборгованість

Періодичні затримки заробітних плат виникають через неефективний розподіл державних субвенцій місцевою владою, заявили у Кабінеті Міністрів України.

Як розповів порталу "Коментарі" заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України Сергій Романюк, освітня субвенція ще не використана повністю, тому залишки коштів пропонують перерозподілити на виплати співробітникам освітньої сфери. При цьому, заборгованість вчительських зарплат є локальною.

"Проблемні бюджети є там, де так звані міста обласного значення є невеликими і в їхній склад входять села. І там формула розподілу дає завищену кількість дітей в класі, яку там не можна набрати, там не вистачає коштів освітньої субвенції, - розповідає Романюк. - Але наразі в цілому по країні з освітньої субвенції станом на 1 жовтня є залишки 6,2 млрд коштів. Тому сьогодні стоїть завдання з бюджетів обласних, де залишки є найбільші, перекинути на проблемні райони, і цю заробітну плату закрити".

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук повідомив, що 27 листопада Кабмін перерозподілить 171,1 млн грн на зарплати для вчителів. Ще 326 млн грн підуть на дофінансування медичної субвенції, зокрема з цих коштів погасять борги із зарплат лікарів. Як зазначили "Коментарям" у Профспілці працівників охорони здоров'я, станом на 10 листопада заборгованість складала 140 млн грн.

наказав уряду усунути заборгованість із вчительських та лікарських зарплат за два дні.