Головна Новини Політика кабмін Презентували законопроект про дезінформацію: «знаки довіри» та інформаційний уповноважений
commentss НОВИНИ Всі новини

Презентували законопроект про дезінформацію: «знаки довіри» та інформаційний уповноважений

Міністерство культури, молоді та спорту України пропонує впровадити адміністративне та кримінальне покарання за поширення дезінформації

17 січня 2020, 14:47 comments1794
Поділіться публікацією:
Презентували законопроект про дезінформацію: «знаки довіри» та інформаційний уповноважений

Міністерство культури, молоді та спорту України презентувало основні положення законопроекту про протидію дезінформації. Про це інформує прес-центр Кабінету міністрів України.

Так, передбачається впровадження посади Уповноваженого з питань інформації. До повноважень омбудсмена входитимуть: моніторинг інформаційного простору, реагування на заяви щодо поширення дезінформації, звертання щодо перевірки фактів до суду чи правоохоронних органів.

Один із критеріїв для вітчизняних медіа, що передбачає проект закону, індекс довіри. Для цього будь-яке ЗМІ може пройти перевірку та отримати спеціальний "знак якості". Критерії дотримання журналістської етики та вимог перевірки інформації встановлює уповноважений.

А за порушення стандартів хочуть ввести покарання: адміністративна відповідальність за розповсюдження дезінформації, порушення правил спростування, надання відповіді та вимог прозорості – 5-10 000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Та кримінальна відповідальність за системне та умисне масове розповсюдження дезінформації: обмеження чи позбавлення волі від 1 до 7 років.

Крім того, пропонується ідентифікувати особу, яка розповсюджує масову інформацію, за допомогою наступних дій.

"Поширювачі масової інформації зобов’язані розміщувати власні ідентифікаційні дані у доступному для отримувачів інформації місці (на головній сторінці власного вебсайту або на початку власної веб-сторінки, в розділі з інформацією про власника облікового запису на платформі спільного доступу до інформації чи в сервісах обміну миттєвими повідомленнями, в інших доступних для отримувача інформації місцях)", — йдеться у документі.

А постачальники послуг хостингу, провайдери платформ спільного доступу до інформації та провайдери сервісів обміну миттєвими повідомленнями, зобов’язуються мати представництво або дочірню компанію в Україні, а також розміщувати власні ідентифікаційні дані.

Ще законопроект пропонує посилити навчання медіаграмотності українців та створити єдину спільноту журналістського самоврядування.

Раніше "Коментарі" писали, що експерти вказали на негативні та позитивні моменти законопроекту про медіа.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!