Головна Новини Політика кабмін Хто залишить Кабмін Гончарука: думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто залишить Кабмін Гончарука: думки експертів

Експерти розповіли виданню «Коментарі», чи є шанс зберегтися у Кабміну Олексія Гончарука, який вже несе втрати

5 лютого 2020, 10:25 comments4302
Поділіться публікацією:
Хто залишить Кабмін Гончарука: думки експертів

За місяць українці більш ніж в два рази погіршили ставлення до Кабміну. Про це свідчить опитування, проведене Центром соціального моніторингу та Українським інститутом соціальних досліджень імені Олександра Яременка з 24 по 28 січня. Верховна Рада звільнила Олену Бабак з посади міністра розвитку громад і територій. Її місце зайняв тепер вже колишній голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Денис Шмигаль. Хто ще може покинути уряд і чому? Слово експертам.

"Відставка уряду гальмується кадровим голодом"

Політолог, професор кафедри політичних наук в Київському Національному університеті ім. Тараса Шевченка Ганна Малкіна впевнена: уряд Гончарука в повному складі може покинути свої пости в самий найближчий час. Навіть незважаючи на так званий річний імунітет, отриманий після інвеститури уряду (тобто затвердження програми діяльності уряду парламентом).

"Звичайно, це пов'язано з падінням рівня довіри до уряду з боку громадян, – пояснює політолог. – Ні президент, ні парламент не захочуть плисти з Кабміном в одному човні у цьому тренді. Падіння рейтингу, в свою чергу, пов'язано з низкою гучних скандалів і непрофесіоналізмом практично всіх членів команди, які не тільки не змогли запустити помітних реформ за своїми напрямами, але й не змогли відбитися від інформаційних атак".

На сьогоднішній день, на думку Ганни Малкіної, відставка уряду (що з юридичної точки зору можлива у випадку добровільної відставки прем'єр-міністра, результатом якої є відставка всього уряду) гальмується кадровим голодом і необхідністю зробити складний вибір: затвердити сильного прем'єра (і віддати йому значну частину влади, що, власне кажучи, передбачено Конституцією) або запустити чергову імітацію перезавантаження влади, призначивши нову "пачку" молодих дарувань-технократів (що може плачевно закінчитися для України як держави).

"У будь-якому випадку, відставка українського уряду — питання дуже короткострокової перспективи", – вважає політолог.

"Елітам важливо демонструвати злагодженість"

Кандидат політичних наук, політичний експерт Дмитро Гаврилюк не виключає можливість фактичного оновлення уряду.

"Так, у Кабміну є імунітет на "функціональне списання" з боку президента України та Верховної Ради. Але якщо Зеленському потрібно буде "списати" уряд Гончарука через погіршення економічної ситуації (особливо перед виборами), або підняти / захистити рейтинг правлячої партії в парламенті, то впевнений, що різко знайдеться (або терміново напишется) заяву Гончарука про складення своїх повноважень. І це буде зроблено, навіть якщо Зеленський знову полетить таємно в Оман, а парламент, навіть на умовних канікулах, їх перерве і організує позачергове засідання з прискореним розглядом нових урядових креатур", – підкреслює Гаврилюк.

На його думку, незабаром можуть отримати нових керівників міністерство у справах ветеранів і тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України (зараз ним керує Оксана Коляда) та міністерство охорони здоров'я (Зоряна Скалецька).

У той же час політексперт вважає, що владним елітам сьогодні важливо максимально широко демонструвати повноцінну злагодженість і профпридатність політичних інститутів і в цілому влада в Україні. Особливо після аудиоскандала з "плівками Гончарука", який серйозно підірвав рівень довіри до уряду.

"Питання зараз у тому, як відреагує уряд на сумні для нього показники громадської думки, – зазначає Гаврилюк. – Які сфери, галузі, громади недорахуються обіцяного обсягу державної допомоги? Якщо знову уряд вдасться до соціального підкупу українців, то це ще більше поглибить прірву в довірі українців до уряду і влади в цілому".

"Президент залишиться чистим"

Вже сьогодні реальним показникам життя середньостатистичного українця ми бачимо, що при владі перебуває група непрофесіоналів, вважає політичний експерт Євгенія Колесник. І нагадує, що при цьому зарплати деяких чиновників разом з преміями переходять всі межі.

"Рейтинг падає в силу прийняття непопулярних реформ, у тому числі при просуванні Кабміном. В цьому контексті ми говоримо про ринок землі, приватизації або видобутку бурштину. І є досить велика ймовірність того, що вже в березні-квітні ми побачимо нові обличчя в Кабміні", – припускає політексперт.

На думку Євгенії Колесник, першим своє крісло (в силу своєї низької кваліфікації) може втратити міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

"У народі, завдяки Ігорю Коломойському, він вже отримав статус "дебіла", який і сьогодні чути як реакцію на прізвище Милованов, – зазначає політексперт. – Крім непопулярних реформ ми могли спостерігати досить дивні заяви щодо книг, куріння травички або інфляції.  Наступним кандидатом на виліт" є міністр освіти Ганна Новосад. Крім її заяви щодо зарплати, були "прогалини" і в професійній сфері".

Євгенія Колесник вважає, що найменша ймовірність відставки глави МВС Арсена Авакова і міністра енергетики та захисту навколишнього середовища Олексія Оржеля. На думку експерта, вони не були помічені в якихось яскравих провалах.

"Єдиний плюс від цього "самого молодого і перспективного" Кабміну тільки в тому, що після прийняття з його допомогою рішень з програми Зеленського, сам президент залишиться чистим. Мабуть розрахунок спочатку був саме на це", – резюмує Євгена Колесник.

Як повідомляв портал "Коментарі", Альону Бабак звільнили з посади міністра розвитку громад і територій. Таке рішення міститься в постанові №2767, за який проголосували 266 народних обранців.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!