Головна Новини Політика кабмін Зарплати Кабміну: експерти проаналізували опубліковані дані й розповіли, чи правдиві суми
commentss НОВИНИ Всі новини

Зарплати Кабміну: експерти проаналізували опубліковані дані й розповіли, чи правдиві суми

Нещодавно Кабмін оприлюднив інформацію про зарплати за січень, при цьому деякі заступники отримали більше міністрів

12 лютого 2020, 10:49 comments2830
Поділіться публікацією:
Зарплати Кабміну: експерти проаналізували опубліковані дані й розповіли, чи правдиві суми

В українському уряді оприлюднили інформацію про доходи за січень 2020 року членів Кабінету міністрів. Експерти розповіли виданню "Коментарі", наскільки це виправданий крок, а також – наскільки реалістичні дані виставили на загальний огляд.

Відзначимо, що в уряді оприлюднили інформацію про доходи за перший місяць року прем'єр-міністра (у Олексія Гончарука фонд зарплати разом з премією – близько 42 тисяч грн), віце-прем'єрів, міністрів і їхніх заступників. При цьому деякі заступники отримали навіть більше міністрів.

"Комусь "мартіні з льодом" за бюджетні гроші, а хтось гречку на виборах змушений брати"

Аналітик, кандидат економічних наук Володимир Коваль іронізує: "Розпався зв'язок часів. Тепер зарплату чиновників простим українцям доносять майже як обов'язкові знання на радянській політінформації".

На думку експерта, навряд чи позитивно навіть на показані суми чиновників (які – не факт, що показані в повному обсязі), "слуг народу", відреагує той же сільський вчитель в Рівненській області з доходом менше 9 тисяч грн. Або співробітник МНС у Закарпатті, або шахтарі у Львівській, Донецькій, Луганській областях, яким місяцями не платять зарплату.

"Поки уряд не зробить "залізним" норму прив'язки зарплат чиновників до середньої зарплати в країні (що анонсувалося прем'єром), всі ці цифри будуть викликати лише озлобленість, – впевнений Володимир Коваль. – Панове чиновники! Українці – бідна і голодна нація! А за Чеховим: "Голодна собака вірує тільки в м'ясо". Вистачить соціальних експериментів. Пересядьте ви вже зі службових авто на велік, спробуйте їжу в безкоштовній їдальні для безхатченків. Може тоді припиниться вакханалія про те, що за 36 тисяч гривень в місяць дитину не виростити? У страшний, антисоціальний час ми живемо. Комусь "мартіні з льодом" за бюджетні гроші, а хтось гречку на виборах змушений брати, інакше виявиться без обіду".

"Формально плюс-мінус все так і є"

Політичний експерт Андрій Єременко вважає, що були показані реалістичні дані, що базуються на відомостях, у яких розписувалися чиновники.

"Мова йде про офіційну зарплату. У нас, згідно із законом про держслужбу, чиновники цієї категорії не мають права заробляти гроші в інших місцях, – нагадує експерт. – Тож формально плюс-мінус все так і є. Про гроші "в конвертах" ми говорити не можемо, поки когось не зловили – і немає рішення суду. При цьому не варто забувати, що тіньова економіка, за деякими даними, у нас становить близько 50%. Також ми повинні звертати увагу, якщо міністр (або його заступник) з зарплатою, припустимо, в 30 тисяч, купує квартиру за мільйон".

Те, що зарплати представників вищої виконавчої влади були оприлюднені, Єременко вважає правильним кроком. І досить сильним – раніше жодна наша влада на це не наважувалась.

"Потрібно розуміти, що уряд – це фактично наймані працівники. Логічно, що роботодавець (український платник податків) хоче бачити, кому, скільки і за що він платить, – підкреслює політексперт. – Суми, які там вказані (30, 40, 50 – як правило, до 100 тисяч), невеликі як для топ-менеджера великої компанії. А тут мова все ж про керівництві країною. Але з точки зору населення навіть зарплата в 50 тисяч гривень на місяць – величезна. І навколо кожного такого оприлюднення буде постійна критика у стилі: вони багато заробляють, але нічого не роблять, тільки і що можуть... (і далі – приклади останніх "зашкварів" можновладців)".

Щоб знизити градус невдоволення, уряд, на думку Єременка, має показувати результати своєї роботи.

"При цьому не просто графіки і таблиці, а реальний результат, який відчули б всі виборці, – пояснює експерт. – Мова не тільки про зростання добробуту (воно росте – підтвердження ви побачите на забитій парковці біля будь-якого великого торгового центру у вихідні), але і про правильну інформаційну роботу. Представники Кабміну повинні пояснювати, чому дії того чи іншого міністра призвели до поліпшень в тому напрямку, яким він керує".

"У суспільстві досі закладена "зрівнялівка" радянських часів"

Незважаючи на те, що ми живемо в лицемірному суспільстві, де чимало людец живуть двома бухгалтеріями (білою й чорною), владі все ж слід бути прозорою. І більш відповідальною, ніж інші громадяни, за свої вчинки. На те вона і влада, вважає політтехнолог Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький. І в цьому сенсі оприлюднення зарплат представників уряду експерт вважає правильним кроком.

"Рано чи пізно, ми повинні прийти до того, щоб людина, що йде на вищу посаду, була абсолютно прозорою і дуже відповідальною. Ти отримуєш владу, а у тебе забирають при цьому величезну кількість можливостей, які були раніше. Вся твоє життя тепер – під мікроскопом. І ти повинен бути готовий міняти свої звички заради бажання щось змінити в країні", – пояснює Голобуцький.

При цьому експерт нагадує, що оприлюднення зарплат представників уряду – вимушена міра. Вона стала відповіддю на скандал, який піднявся у зв'язку із оприлюдненням громадськості величезних премій членів Кабміну та їхніх заступників.

"У той же час, – підкреслює Голобуцький, – не варто забувати, що, якщо ми хочемо отримати дійсно професійну влада, там не можуть працювати люди із зарплатою в 10-20 тисяч гривень. Але у нас в суспільстві досі закладена "зрівнялівка" радянських часів. І з нею, як і з корупцією, слід боротися. Людина, що знаходиться на найвищій державній посади, повинна отримувати як топ-менеджер серйозної комерційної структури. Але і результати показувати відповідні".

Раніше "Коментарі" писали, що експерти проаналізували "зарплатну ідею" Гончарука і Зеленського щодо "прив'язки" до середньої зарплати у країні для членів Кабміну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!