Головна Новини Політика кабмін «Генеральний план Гончарука»: експерти дали пораду прем'єру
commentss НОВИНИ Всі новини

«Генеральний план Гончарука»: експерти дали пораду прем'єру

Експерти скептично оцінили звіт уряду Гончарука

21 лютого 2020, 17:19 comments4558
Поділіться публікацією:
«Генеральний план Гончарука»: експерти дали пораду прем'єру

Сьогодні, 21 лютого, прем'єр-міністр України Олексій Гончарук представив у парламенті звіт уряду. Зокрема, заявив, що Кабмін має "генеральний план країни" (у тому числі в частині систем освіти і охорони здоров'я) і повідомив про результати аудиту держави. Експерти на прохання порталу "Коментарі" оцінили озвучені дані і плани.

Слайдики і розмови

Політичний експерт Михайло Чаплига вважає, що звіт варто оцінити ті самі 86 тисяч гривень, які нібито віддали за презентацію (слайди-таблиці-гасла і так далі).

"Якщо ж проаналізувати всі озвучені пункти, то вони – абстрактні. Просто презентація, а не звіт уряду в тому розумінні, в якому це мало бути. Це можна порівняти з іспитом, коли ви замість відповіді на конкретні питання квитка починаєте розповідати власне про предмет, які здаєте, і про його роль у розвитку людства. Не даючи відповіді по суті, – зазначає Чаплига. – У цьому сенсі дуже складно якось коментувати "звіт" глави Кабміну. Тому що як такого звіту немає".

Генеральний план передбачає певну філософію: куди ми рухаємося, які галузі є пріоритетом, як ми будемо розвивати ті ж освіту і медицину, підкреслює політексперт. Але цього немає, як і співвідношення між деклараціями і реальністю.

"На слайдиках і з вуст прем'єра ми бачимо (чуємо) декларації того, що потрібно розвивати освіту і медицину. А на практиці, коли відкриваємо бюджет, бачимо, що саме із цих сфер йде урізання. І у мене виникає когнітивний дисонанс, – каже Чаплига. – Висновки: звіт уряду – це просто чергова декларація, м'яко кажучи".

"Ці зламалися — несіть нових"

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова вважає, що в ситуації, що склалася навколо провалів уряду, розраховувати на якесь чудо, на те, що постелять соломку, щоб приземлення не виглядало фатальним, було нереально.

"Результатом тотально некомпетентних дій Кабміну може бути лише один результат, який найбільш точно характеризує фраза в стилі: "цей уряд зламався, несіть новий". Ми бачимо провали "на всіх фронтах". Освіта, медицина, соціалка, комунікації, економіка, зовнішня політика. І так далі, – відзначає Олександра Решмеділова. – І звіт уряду з пасажами про перемогу над корупцією, відновлення довіри іноземних партнерів виглядає знущально. Це настільки ж очевидно, як і те, що діяльність Кабміну Гончарука – провальна. Вони намагалися показати, що все непогано, тут щось поліпшили, там підрихтували... Країна ще не розвалилася – і на тому дякуємо. Але українці, змінюючи владу, розраховували на глобальні і реальні зміни на краще. А цього немає. Зате є казки про те, як наші космічні кораблі борознять".

На думку аналітика, враховуючи обстановку в країні (особливо останні події, пов'язані з панікою навколо повернення українців з охопленого епідемією коронавірусу Китаю, а також – провальну роботу влади в цьому напрямку), потрібно вести мову про заміну 80% Кабміну. Якщо не про повну зміну складу. Домогтися цьому складу уряду чого-небудь буде практично неможливо.

"Практично всі міністри відзначилися або скандальними заявами, або некомпетентною роботою. Все це вже нагадує ефект доміно. Все сиплеться, руйнується. І важко навіть сказати, хто взагалі може залишитися, – підкреслює Олександра Решмеділова. – Ну, а ситуація в Нових Санжарах стала маркером колосального рівня недовіри до держави та неготовності влади адекватно на це реагувати... Але замість того, щоб визнати низку провалів і піти у відставку, наші міністри кричать, що вони молодці, що у них все добре, і що взагалі їм мало платять".

Якщо ми побачимо лише точкові кадрові перетворення, та ще і підсолоджені розмовами про те, що це ділиш в рамках реорганізації міністерств (а так-то все – великі розумниці і професіонали), це викличе ще більше роздратування в суспільстві, упевнена аналітик.

"Суспільство вимагає чесної розмови. Тої самої, який обіцяла нова влада, яка продемонструвала абсолютне нерозуміння своїх громадян. І продовжує поглиблювати розрив між тим, що вона декларує – і реальністю. І "звіт" уряду – чергове тому підтвердження", – резюмує Олександра Решмеділова.

"Небезпечний симптом"

Експерт корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко вважає, що в парламенті ми побачили просто інформування нардепів про діяльність уряду. Причому інформування не просто формальне (яке не тягло за собою жодних наслідків), але й – не співвідноситься з реаліями.

"Коли прем'єр заявляє, що українська економіка працює чи не краще всіх економік в Європі, це говорить про те, що він не орієнтується в ситуації, – вважає експерт. – Доходи наших громадян падають – і це небезпечний симптом. Як і те, що відбувається спад промислового виробництва, причин якого глава Кабміну не розуміє. Ми стали свідками, скажімо так, "звіту неймовірної легкості". Розглядати його серйозно немає сенсу".

Також Костянтин Матвієнко зазначив, що прем'єр промовчав про такі важливі речі, як повсюдне перетворення освітньої інфраструктури в комерційну; незаконний видобуток бурштину, піску, прісної води; катастрофічна ситуація з забрудненням навколишнього середовища.

Як повідомляв сайт "Коментарі", прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що корупцію у вищих ешелонах влади вдалося побороти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!