Головна Новини Політика кабмін Хто змінить Гончарука: експерти проаналізували можливу зміну уряду
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто змінить Гончарука: експерти проаналізували можливу зміну уряду

Українські політологи дали характеристику кандидатур на посаду голови Кабміну

27 лютого 2020, 10:44 comments2852
Поділіться публікацією:
Хто змінить Гончарука: експерти проаналізували можливу зміну уряду

Інформація про можливу відставку прем'єр-міністра Алексейя Гончарука з'являється із завидною регулярністю. Особливо на тлі урядового провалу в ситуації з коронавірусом (Нові Санжари іже з ними). Експерти розповіли виданню "Коментарі", хто може змінити Гончарука або ж посилити уряд.

"Гончарук топить рейтинг президента Зеленського"

Політтехнолог Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький вважає, що уряд Гончарука провалився за всіма напрямами.

"Щоб щось реформувати, потрібно знати, як це "щось" функціонує. А ці хлопці завалили навіть те, що погано-бідно працювало, – зазначає експерт. – І це при тому, що особливих потрясінь не було, а попередня влада залишила країну в більш-менш нормальному стані, з зростаючим ВВП... Так, МВФ і Захід вірять в Гончарука, він їм ближчою ментально. І, можливо, він був би непоганим прем'єром для країни, яка вже вирішила більшість проблем. Але він і його оточення не розуміють, як все функціонує в нинішній Україні. Наскільки корупційні схеми, потоки є складовою частиною нашої економіки".

На думку Голобуцького, президент Зеленський розуміє (а соціологія це підтверджує), що Гончарук та його уряд "топлять" не тільки свій рейтинг, але і рейтинг глави держави.

"Ще кілька місяців такого "рулювання" країною, і рейтинги розіб'ються вщент. Вже зараз, навіть з таким (не найгіршим) рейтингом президент і його команда не можуть просунути потрібні закони в парламенті. А далі буде тільки гірше, – вважає політтехнолог. – Тому й почалися переговори з олігархами, зі "старими особами". В авральному порядку шукають людей, які знають, за якими принципами функціонує українська економіка, як, куди і кому йдуть потоки... Зараз – тупо пожежа. І вже не важливо, хто буде гасити – вбивця, злодій, насильник, люстрированный чиновник, "колишній". А тому і спливають неабияк запилені прізвища Хорошковського (Валерій Хорошковський в різні роки очолював СБУ, митну службу, Мінфін, Міністерство економіки та з питань європейської інтеграції України, а також був перший віце-прем'єром – прим. ред.), Тігіпко (Сергій Тігіпко очолював у 2002-2004 роках НБУ, а у 2010-2012 роках був віце-прем'єром з питань соціальної політики в уряді Миколи Азарова – прим. ред.) іже з ними – як кандидати в прем'єри чи можливі нові міністри, віце-прем'єри, радники і так далі".

У той же час експерт не виключає, що  факти про зустріч Зеленського та Гончарука з Тігіпко, а також чутки про можливе повернення у владу Хорошковського – лише димова завіса з метою провести більш цікаву чинної влади комбінацію.

"Якщо прем'єром призначать міністра МВС Авакова, його прізвище вже не буде настільки токсичним на тлі таких варіантів, як Тігіпко, і Хорошковський, – пояснює Голобуцький. – Аваков – дійсно сильна фігура, фактично окремий уряд в уряді".

Догляд Гончарука, на думку експерта, вирішений наперед. А ось з наступником поки все дуже непросто. Адже доведеться погоджувати кандидатуру в парламенті. І якщо станеться провал – це дуже сильно вдарить по  рейтингу владної команди, включаючи президента.

"Нові кандидатури — нові ризики"

Доктор політичних наук, директор Департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко вважає, що  косметичні зміни в Кабміні, швидше за все, обернуться кардинальними змінами. Не виключаючи і зміну прем'єра.

"Видно, що Кабмін Гончарука не тільки не справляється з поставленими завданнями, але й не здатний реагувати на нові виклики (той же коронавірус), генеруючи негатив і на президента, – зазначає експерт. – Так що і для збереження рейтингу, і для того, щоб реалізовувати плани, потрібна зміна складу".

Кандидатура Тігіпка (як прем'єра чи віце-прем'єра), на думку Петренка, має певні ризики.

"Одні будуть згадувати його "регіональне" минуле. Інші – співпраця з Порошенком під час президентства останнього. Та ж покупка Тігіпко порошенківськоі "Кузні на Рибальському", скупка неліквідних активів банків. Не секрет, що певного рівня кооперація між ним і п'ятим президентом існувала, – говорить доктор політичних наук. – Так що Тігіпко будуть критикувати і як колишнього "регіонала", і як людину, який співробітничав з Порошенком, у якого зараз дуже високий антирейтинг".

Не варто скидати з рахунків і кандидатуру Хорошковського, упевнений експерт.

"Хоч в останні п'ять років він не був активним у політичному житті України, за спиною Хорошковського – серйозний досвід. До того ж, саме він відстоював європейський вектор розвитку України, що стало його конфліктом з командою Януковича, особливо з прем'єром Азаровим", – зазначає Петренко.

Враховуючи солідний політичний досвід, Тігіпко  і Хорошковський можуть увійти в оновлений склад уряду, вважає експерт. Втім, не варто виключати і внутрішніх перестановок. Той же віце-прем'єр і глава міністерства розвитку громад і територій Денис Шмигаль, якого пов'язують з олігархом Рінатом Ахметовим, може, на думку Петренка, замінити Гончарука.

"Думаю, що вже в березні ми побачимо зміни не тільки в Кабміні (або новий прем'єр і радикальна зміна складу, або старий прем'єр і посилення команди, в тому числі людьми з великим управлінським досвідом у різних сферах), але і в правоохоронних та антикорупційних органах (особливо НАБУ, Ситник має шанси втратити посаду). Можливі також зміна генпрокурора і голови СБУ", – говорить експерт.

"Зеленському вигідний прем'єр від опозиції"

Політичний експерт Олександр Савченко вважає, що змінити Гончарука може той чиновник з минулого, який погодиться на умови Банковій.

"А саме, – пояснює експерт, – що він не самостійний у призначенні фахівців на міністерські пости. І повинен буде знаходити компроміс серед тих центрів впливу, які зараз впливають на фракцію "Слуга народу" у Верховній Раді і на самого президента Зеленського. Серед кандидатів, які зараз називаються в мас-медіа, я не бачу того фахівця, який би погодився на такі умови, тому що вони не розуміють успішної діяльності Кабміну".

Савченко переконаний: щоб змінити в першу чергу економічне становище в країні, необхідно змінити парадигму, у якій зараз перебуває президент Зеленський. Мова, за словами політексперта, про те, щоб припинити призначати на відповідальні посади випадкових людей, основне досягнення яких – бути компромісними фігурами в українській "грі престолів".

"Я вважаю, що Кабмін повинен очолити хтось із "Опозиційної платформи – За життя". Там вистачає професіоналів з досвідом управління державою, – каже політексперт. – Для проведення програм Кабміну (а в першу чергу назріли соціальні програми) необхідно спиратися на ВР. Краще на депутатів, які мають досвід і зібрані не випадково, як та ж фракція СН. Думаю, у майбутнього прем'єра повинна бути підтримка саме від опозиційного крила – для проведення справжніх, реально відчутних соціальних реформ. Точне прізвище назвати не можу, так як не знаю фахівців рівня прем'єр-міністра, які б погодилися очолити Кабмін на сьогоднішньому стані справ, при цьому підкорятися правилам гри, які заведені на Банковій сьогодні".

На думку Савченка, самому Зеленському було б вигідно призначити прем'єра від опозиційної партії.

"Усі програми, які необхідно впроваджувати, досить непопулярні. А у президента завдання – підготовка до місцевих виборів і спроба зберегти свій рейтинг. Якщо знову на чолі Кабміну стане "свій", людина президента, то всі непопулярні рішення, які будуть (а вони будуть, тому що без них ніяк), стануть забирати і рейтинг президента. Але очолити уряд справжній фахівець погодитися лише з можливістю кардинального оновлення Кабміну – з новою парадигмою його роботи. А це можливо лише тоді, коли Зеленський відчує себе реальним політиком, не залученим до гри свого оточення", – резюмує політексперт.

Як повідомляв портал "Коментарі", раніше Олексій Гончарук прокоментував чутки про свою відставку.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!