Головна Новини Політика кабмін Відставка Гончарука перезавантажить Кабмін, альтернативою може стати Шмигаль - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Відставка Гончарука перезавантажить Кабмін, альтернативою може стати Шмигаль - ЗМІ

У ЗМІ повідомляють, що Гончарука можна відправити у відставку, а виконувати його обов'язки довірити віце-прем'єру Денису Шмигалю

2 березня 2020, 16:25 comments2086
Поділіться публікацією:
Відставка Гончарука перезавантажить Кабмін, альтернативою може стати Шмигаль - ЗМІ

Чутки про відставку прем'єра Олексія Гончарука не вщухають, хоча і в президента Володимира Зеленського зараз немає гарного виходу з ситуації – вибирати припадає менше із зол. Про це пише портал "Дело".

"Найгіршим варіантом для Зеленського є опція "залишити все як є". Діяльність (чи радше бездіяльність) Олексія Гончарука і так вже сильно вдарила по рейтингу президента і залишити його в кріслі прем'єра означає наполегливо та безглуздо спалювати свою популярність", — наголошується в статті.

Однак, як вважають журналісти порталу, в Зеленського практично всі кандидати в прем'єри, які йому пропонуються, повинні викликати побоювання. Так, наприклад, Сергій Тігіпко має "токсичний шлейф" зв'язків з Ігорем Коломойським, Віктором Януковичем і Петром Порошенком. Що стосується Валерія Хорошковського, якщо президент запропонує його кандидатуру, то його будуть дорікати в потуранні групі Дмитра Фірташа, "газовиків" в ОПЗЖ і взагалі, росіянам. А, якщо розглядати як майбутнього прем'єра Юрія Вітренка з "Нафтогазу", то йому пригадають мільйонну премію, яку він сам собі виписав і благовоління Коломойського.

Крім того, журналісти видання, вважають, що провести цих кандидатів через парламент буде дуже складно – доведеться домовлятися з різними політичними групами, що зменшить вплив самого президента на Кабмін. Особливо небезпечний з цієї точки зору глава МВС Арсен Аваков, який також називається серед кандидатів у прем'єри. На думку порталу, якщо Аваков очолить уряд, то він досить жорстко змусить його працювати на своє політичне майбутнє.

"Хоча є один досить ефективний і ефектний одночасно спосіб змінити багато чого, нічого особливо не змінюючи. Хоча це, звичайно, буде тільки тимчасовий варіант. Можна Гончарука відправити у відставку, але нікого не призначати на його місце. Виконуючим обов'язки стане віце-прем'єр Денис Шмигаль", — пише видання.

Далі зазначається, що звільнення Гончарука та заміна його Шмигалем, з приставкою в. о., дає Зеленському відразу кілька переваг.

"Шмигаль – це фігура, яка і за статусом (все-таки не повноцінний прем'єр), і за біографією не дає підстав для гострої критики ні президента, ні самого в. о голови Кабміну. Чому? Тому що Шмигаль точно не пов'язаний з Коломойським, а це в нинішніх політичних реаліях вже великий плюс. Навіть, якщо скажуть, що Гончарука "зняв" Коломойський, то точно вже не скажуть, що він ще й собі прем'єра підібрав", — пише видання.

На думку журналістів, це буде позитивний сигнал для Заходу, для яких в. о голови Кабміну виглядає кар'єрним "технократом", і для регіонів, тому що Шмигаль з губернаторів піднявся до віце-прем'єра. Як важливий момент видання зазначає, що Шмигаль із західноукраїнських губернаторів, що відсікає підозри в симпатіях до Росії.

Додамо, що на вимогу президента України Володимира Зеленського Верховна Рада збереться на позачергове пленарне засідання 4 березня.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що експерти розповіли, які кадрові перестановки в уряді можна очікувати на цьому тижні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!