Головна Новини Політика кабмін В очікуванні перезавантаження Кабміну: експерти розповіли про перемоги і провали уряду Гончарука
commentss НОВИНИ Всі новини

В очікуванні перезавантаження Кабміну: експерти розповіли про перемоги і провали уряду Гончарука

Експерти розповіли про досягнення і помилки Кабміну Гончарука

3 березня 2020, 14:31 comments2684
Поділіться публікацією:
В очікуванні перезавантаження Кабміну: експерти розповіли про перемоги і провали уряду Гончарука

Все йде до того, що найближчим часом український уряд буде переформатований. Експерти розповіли виданню "Коментарі" про перемоги і провали Кабміну Гончарука, а також про те, як це можна виправити.

"Різко впала інституційна спроможність системи держорганів"

Після півроку роботи уряду його засідання досі бояться відкрити для трансляцій. Це підтверджує, що бойового злагодження не сталося, а частину міністрів навіть не можна показувати виборцям, вважає народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов.

"Досягненням Кабміну Гончарука можуть назвати передачу портів у концесію. Але є ризик, що зобов'язання концесіонерів не будуть виконані повною мірою, і цей інструмент стане прихованою безоплатною приватизацією, – підкреслює Ігор Попов. – Уряд провалив збір податків, митні збори пішли в тінь, у фінансах вибудувана піраміда на сотні мільярдів гривень. Різко впала інституційна спроможність системи держорганів. Об'єднання міністерств не доведено до кінця і визнано помилкою, кадри звільняються, системні рішення готувати нікому. Навіть слайди для звіту уряду готували на аутсорсингу".

Після кадрових чисток (серед кандидатів на звільнення експерти називають прем'єра Гончарука, міністра економіки Мілованова, міністра культури Бородянського, главу МЗС Пристайка) в уряд прийдуть більш серйозні управлінці, упевнений Попов. Але їх, на думку Попова, очікують нелегкі завдання, і просто валити все на попередників буде недостатнім.

"Силова галузь управляється в ручному режимі"

Політичний експерт Богдан Мірошников вважає єдиним "досягненням" уряду Гончарука, що Україна все ще на плаву, а економіка не впала.

"При цьому потрібно розуміти, що навіть ці відносні перемоги – багаж, що залишився від попередньої влади. А новий уряд приписує собі ці досягнення, – підкреслює політексперт. – Що стосується безпосередньої роботи "зеленого Кабміну", то ми бачимо, що обіцяних реформ (тієї ж) СБУ немає, тиск на бізнес посилився, прокуратура перетворюється в силовий інструмент влади. Більше того, вся силова галузь управляється в ручному режимі й працює виключно на захист інтересів Зеленського".

В інфраструктурі, на думку Мирошнікова, також не спостерігається досягнень: "Більше того, від небагатьох профі (наприклад, очільника "Укрзалізниці" Кравцова) вже позбулися".

Представники Мінкультури, інформаційники й інші діджиталізатори працюють тільки над створенням "світлого образу Зеленського", продовжує експерт. І навіть пропонують встановлювати скрипти-шпигуни на свої компи всім українцям, а блогерів хочуть змусити зареєструватися як ЗМІ.

"Дуже показово, – зазначає Мірошников, – що 2 березня, на розширеному Секретаріаті Національної спілки журналістів України прийнято рішення звернутися до президента і парламенту із закликом засудити законопроект про дезінформацію, а також відправити його ініціатора – міністра культури Володимира Бородянського – у відставку... Ну, а характеризуючи ситуацію в соціальній сфері та з обіцяним зменшенням тарифів, можна нагадати фразу: "Продай собаку – оплати за газ". Автор і партійна приналежність всім відомі. І зовсім все сумно на міжнародній арені, де Україна начисто програє раніше наявні позиції, а країна-агресор – Росія – цим вміло користується".

"Треба, щоб змінився підхід до формування уряду"

Політичний аналітик Максим Маньковський вважає, що навряд чи можна говорити про якісь значущі перемоги, які можна було б поставити в плюс нинішньому Кабміну. "Якщо б вони були, то ми з вами не спостерігали в останні місяці епопею з відставкою", – підкреслює він.

На думку аналітика, з самого початку принцип формування уряду був міною уповільненої дії.

"Замість поєднання досвіду та молодості, ми отримали в переважній більшості "нові обличчя". Це добре вписується в умовну концепцію влади ("ні старим політикам"), з якої політсила "Слуга народу" йшла на вибори. Але відсутність стратегії та розуміння, як керувати державою, призвели до того, що уряд і зокрема прем'єр-міністр не знали, як впливати на процеси", – говорить Маньковський.

Падіння цін на газ і тепла зима допомогли пережити опалювальний сезон без гучних провалів. Натомість падіння цін на метал на світових ринках, а також помилкова позиція НБУ за курсом долара, пробили дірки в бюджет (було недоотримано понад 50 мільярдів гривень в 2019 році). Все це треба було прораховувати – і відповідним чином реагувати, впевнений аналітик.

"А нещодавня ситуація з нашими громадянами, евакуйованими з Уханя, яскраво засвідчила безпорадність уряду. Реакція була вже на протести, хоча прем'єр Гончарук, секретар РНБО Данілов, міністр охорони здоров'я Скалецька, повинні були зробити все, щоб такого не відбулося, – підкреслює Маньковський. – Я думаю, що рішення про відставку цього "самокатного батальйону", якщо воно буде прийнято, це як кажуть у футболі, "за сукупності фолів"... Можна це все виправити найближчим часом, буде залежати від того, яке рішення прийме президент".

І тут справа навіть не в тому, чи залишиться Гончарук, чи буде інше прізвище. Треба, щоб змінився підхід до формування уряду, в першу чергу, вважає експерт.

"Якщо Зеленський дасть певний карт-бланш професіоналам, які знають, що робити, але можуть бути незручними і не завжди погоджуватися з ним, – справа буде, – вважає Маньковський. – Якщо новим головою уряду стане черговий представник близького оточення або ставленик олігарха (тільки іншого), ми і далі будемо спостерігати, як щире бажання президента змінити країну стає нездійсненною мрією".

Нагадаємо, "Слуга народу" Олександр Дубинський повідомив, хто буде звільнений у Кабміні, а хто отримає нові посади.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!