Економісти розповіли, наскільки реальні чутки про відставку прем'єра Гончарука

Економісти вважають, що чутки щодо відставки прем'єра Олексія Гончарука зроблені для досягнення визначених цілей

Вже кілька днів поспіль ЗМІ тиражують новину про можливу відставку прем'єра Олексія Гончарука. Економісти на цей рахунок одностайні: "Коментарям" експерти розповіли, що чутки про відставку прем'єра сильно перебільшені.

На думку економіста Владислава Банкова, вкидання щодо відставки робляться для досягнення двох основних цілей. По-перше, таким чином намагаються знизити градус критики цього уряду – провайдерів розрухи і "вбивць" економічної активності населення. По-друге, промацують реакцію суспільства на "нові обличчя" у владі.

Про те, що сьогодні відправляти у відставку уряд Гончарука просто нелогічно, на своїй сторінці в Facebook написав і економіст Сергій Фурса.

"Я розумію, якщо популіст президент відправляє у відставку уряд, який накопичив зайвий негатив, – говорить Фурса. – Тому що в українських умовах президент дає нездійсненні обіцянки, а уряд відповідальний за те, що їх неможливо виконати. Це логічно. Але в рамках цієї логіки потрібно накопичити негатив, зробити все важливе, і вже потім відправляти уряд у відставку. А не відставкою уряду породжуватиме кризу, відповідальність за який вже ляже на новий уряд і президента. Логічно – виконати програму МВФ, отримати транш, закрити всі проблемні моменти, такі як ринок землі, повісивши це все на старий уряд, і потім вже приводити нове. Це може виглядати несправедливо, але логічно".

У тому, що відставки Гончарука найближчим часом не буде, впевнений і аналітик Олексій Кущ.

"Більше того: навіть глава міністерства Тимофій Мілованов або залишиться у своєму кріслі, або пересяде на інше, – вважає експерт. – Швидше за все, економічний блок буде посилено з допомогою нового першого віце-прем'єра. Можливо, розділять Мінекономрозвитку, виділивши два нових міністерства: промисловості та сільського господарства, куди посадять когось із "старої гвардії", а Мілованова залишать на посаді "обрізаного" міністра економіки – "дерегулювати" і "розпродавати".

Весь цей галас з новим прем'єром – не більше, ніж посилена медійна розвідка на майбутнє, резюмував Олексій Кущ. За його словами, Гончарук ще повинен продати землю, запустити велику приватизацію або хоча б максимально просунутися в цьому напрямку, щоб для його наступника була пройдена точка неповернення.