Головна Новини Політика кабмін «Прослушка», провали в економіці або падіння рейтингів: що спровокувало відставку Гончарука та зміну міністрів
commentss НОВИНИ Всі новини

«Прослушка», провали в економіці або падіння рейтингів: що спровокувало відставку Гончарука та зміну міністрів

Експерти проаналізували причини відставки прем'єр-міністра Олексія Гончарука і перезавантаження Кабміну

4 березня 2020, 13:24 comments13268
Поділіться публікацією:
«Прослушка», провали в економіці або падіння рейтингів: що спровокувало відставку Гончарука та зміну міністрів

Експерти проаналізували на прохання видання "Коментарі" причини відставки прем'єр-міністра Олексія Гончарука та частини його Кабміну, які плануються затвердити сьогодні на позачерговому пленарному засіданні парламенту.

"Такий уряд навряд чи зміг би встояти перед можливими ризиками глобальної економічної кризи"

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко вважає, що причиною точно стали не висловлювання Гончарука, озвучені під час скандалу з прослуховуванням.

"Та тема була закрита ще в січні – й в тому скандалі Зеленський був на стороні Гончарука, – підкреслює політконсультант. – Вплинули події лютого. Посилилося і розчарування в уряді (саме в уряді, а не тільки в Гончарукові), яке ще сильніше проявило свою слабкість (і в ситуації з короновірусом, і з боргами із зарплат шахтарів, і з бюджетними проблемами, і з невирішеною проблемою тарифів). Такий уряд навряд чи зміг би встояти перед можливими ризиками глобальної економічної кризи".

Але й Гончарук, на думку Фесенка, перестав виглядати надійним і ефективним виконавцем. Знадобився новий – ефективний і надійний.

"Остання крапля щодо Гончарука – різке зростання його непопулярності, падіння рейтингів прем'єра, – упевнений політолог. – Зеленський – дзеркало свого електорату. Він резонує його настрою. А те, що Гончарук не захотів йти добровільно, а почав чинити опір відставці, тільки посилило намір Зеленського змінити уряд".

"Гончарук був не суб'єктним менеджером і політиком"

Політичний експерт Олександр Антонюк не сумнівається, що відставка прем'єра відбудеться.

"Олексій Гончарук написав ще вчора заяву, яка вже зареєстрована у Верховній Раді, та розглянута на профільному комітеті, – підкреслює політексперт. – Що сталося? Багато комплексних факторів послужило причиною зміни уряду. Я б не став виділяти який-небудь епізод окремо. Провали в економіці існують. Слава Богу, не дефолт, але – тим не менш. Щодо висловлювань на адресу президента... Так, висловлюються багато. Але не багато з тих, хто став посадовою особою або депутатом завдяки Зеленському. Тому, думаю, довірчі відносини між Зеленським і Гончаруком злив запису наради в Кабміні все ж зіпсував. І тут я розумію Володимира Олександровича".

Але головна відповідь на питання, що не так з Гончаруком, на думку Антонюка, в тому, що саме Гончарук є, напевно, за всю історію незалежної України першим прем'єр-міністром, який не був суб'єктним менеджером і політиком.

"Ну і ще один фактор, – продовжує політексперт. – По закінченню скоро річного строку каденції Володимира Зеленського на посаді президента України, перша хвиля оточення (де багато прибилося умовно випадкових людей) йде. І це – природний процес. Президент поступово формує свою системну команду для вирішення державних завдань. І уход Гончарука та частини міністрів – точно не остання ротація в цій команді".

"Зеленський буде виходити з власних інтересів"

Відставка Гончарука – це показник системної ненаповненості професійними кадрами вищого ешелону влади, а не криза одного виконавця, впевнений політичний консультант Олександр Вербицький.

"Люди без політичної біографії, або тільки з дипломами і закордонними курсами – це зовсім не те, що потрібно для проведення реформ в Україні, – пояснює Вербицький. – Доля прем'єра, як всього Кабміну, зважаючи на конфлікт інтересів майбутніх зі справжніми професіоналами, була вирішена з моменту презентації Програми уряду у вересні минулого року. То була концепція мрій у слайдах, без прив'язки до реалій країни, для голосування в турборежимі".

Сьогодні, підкреслює політконсультант, можна говорити про вплив олігархів на президента і про що завгодно ще. Але президент, вважає Вербицький, поставлений в умови жорсткого ситуативного вибору: "Довіряти більше нікому. Прийшов час показувати результати".

"В цих умовах, – впевнений експерт, – Зеленський буде виходити з власних інтересів (рейтинг, ефективність, показники успіху), а не преференційних (хтось когось рекомендував). Все просто прагматично, жорстко. Риторика президентської виборчої кампанії та її пост-процесів пройшла. Рожеві окуляри зняті. Нарешті".

Раніше "Коментарі" розповіли про досягнення і помилки Кабміну Гончарука.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!