Головна Новини Політика кабмін Лобіювання олігархів: експерти оцінили зміну Кабміну
commentss НОВИНИ Всі новини

Лобіювання олігархів: експерти оцінили зміну Кабміну

Українські політологи розповіли, чиї інтереси можуть відстоювати нові міністри

4 березня 2020, 16:30 comments7365
Поділіться публікацією:
Лобіювання олігархів: експерти оцінили зміну Кабміну

Судячи з усього, частково пінчуковское уряд в Україні міняють на частково ахметівський (хоча б тому, що потенційний прем'єр-міністр Денис Шмигаль очолював Бурштинську ТЕС, що входить в групу ДТЕК). Експерти на прохання видання "Коментарі" спрогнозували, що у зв'язку з цим може змінитися для олігархів і простого народу.

"Додому повернулися дорослі"

Політолог Кирил Сазонов вважає, що поки не можна говорить про принципову ротації кадрів від олігархів" в уряді України.

"Денис Шмигаль, який, схоже, стане прем'єром, не входив в топ-менджемент ахметовської ДТЕК. Так, він якийсь час очолював Бурштинську ТЕС. Але говорити, що він "людина Ахметова" через це навряд чи варто, – вважає Сазонов. – Куди цікавіше в цьому сенсі кандидатура Івана Плачкова на посаду міністра економіки. У різні роки він очолював Київенерго, був міністром енергетики України при третьому президенті – Вікторі Ющенко. Був радником Ющенка. Схоже, нас чекає розділення міністерства енергетики та навколишнього середовища. І Плачков буде займатися суто енергетикою. В цьому ракурсі не виключаю його конфліктів з головою Комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКП Андрієм Герусом, який всіляко сприяв потраплянню на український ринок російської енергетики, вугілля і так далі. Але Плачков – не Оржель (нинішній міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель – прим. ред.). Він не буде "брати під козирок" на "хотілки" Геруса, які призвели до того, що у нас відбулося стрімке скорочення робочих місць у вугільній та атомній галузях, в енергетичній промисловості".

На думку політолога, судячи з інформації, що просочилася, кадрові ротації зроблять уряд більш професійним. Що однозначно позитив.

"Умовно кажучи, додому повернулися дорослі, – пояснює Сазонов. – І їм належить налагодити те, що накоїли "діти" в їх відсутність. Як мінімум – зупинити падіння промислового виробництва, налагодити випуск продукції з високою доданою вартістю, не дати Україні остаточно перетворитися на сировинний придаток. При цьому потрібно розуміти, що ні потенційний прем'єр Шмигаль, ні ряд нових міністрів не зможуть спиратися на "свою" фракцію в Раді. Це буде не уряд Шмигаля, а уряд Зеленського-2. І рішення будуть прийматися в Офісі президента".

"Повного перезавантаження Кабміну не буде"

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала впевнений, що головною причиною урядових ротацій, на які погодився Зеленський, є падіння рейтингу влади.

"Можна навісити частину негативу на Кабмін, таким чином, трохи зняти з себе, – пояснює експерт. – При цьому новий уряд, ще навіть не починаючи працювати, вже набирає негатив, у тому числі через ситуації навколо ринку землі. Зеленський міг би дочекатися хоча б прийняття цього закону, а також запуску ряду інших непопулярних у суспільстві ініціатив. Але, видно, зовсім вже "припекли" Банкову останні соцопитування".

Коли стало зрозуміло, що Кабмін буде змінювати, ряд олігархів, на думку політолога, скористалися моментом, щоб посилити свої сфери впливу. Або влаштувати їх черговий переділ.

"Деякі озвучені кандидатури можна умовно віднести до представників команди Ахметова (Шмигаль, Плачков). Але, схоже, залишаються певні міністри, яких називають "соросятами" і ставлениками МВФ. Так що повного перезавантаження Кабміну, щоб у ньому були представлені лише українські олігархи, не сталося, – зазначає Віталій Бала. – Потрібно розуміти і те, що зробили ставку на несамостійного прем'єра. Якщо б главою Кабміну стали Аваков, Тігіпко, Хорошковський (а їх прізвища називалися серед ймовірних глав уряду), вони могли б грати у власні ігри. В чому не зацікавлені ні Зеленський, ні олігархи. Так що важкоатлетів вирішили не ставити біля керма уряду".

Лише час покаже, на думку експерта, яка з вітчизняних фінансово-промислових груп (ФПГ) виграє від переформатування Кабміну.

"Але фактично зараз всім рулить глава Офісу президента Андрій Єрмак. І питання взаємин Єрмака з певними олігархами може відігравати основну роль, – вважає Бала. – Так що незабаром стане ясно: чи є конфлікт Єрмака з Коломойським (про що багато говорили). До речі, судячи по всьому, з уряду вибиваються насамперед люди екс-глави ВП Андрія Богдана, орієнтовані як раз таки на Коломойського".

Що стосується впливу цих перестановок на життя звичайних українців, то про це поки складно сказати що-небудь певне, зазначає експерт.

"Важливо побачити повний склад нового Кабміну, почути, яку програму він пропонує, – пояснює Бала. – Поки що можна точно сказати одне: обіцяного йде Гончаруком 40% зростання ВВП за п'ять років ми не побачимо. Як не побачили б його і при ньому".

"Новий Кабмін буде ризикованим у частині корупції"

Політолог, голова платформи Єдиний координаційний центр Олег Саакян вважає, що ми бачимо заміщення впливу Коломойського на вплив Ахметова. І, відповідно, послаблення однієї ФГП при одночасному посиленні іншого.

"Конфлікт Зеленського з Коломойським, який намагався "прив'язати" до себе президента, дійшов у останнім часом  відкритих форм. Ми це бачили в ситуації із обшуками в офісі медіа-групи "1+1" (у зв'язку з прослуховуванням наради за участю прем'єра), з заміною голови Офісу президента Андрія Богдана (асоціюється з Коломойським) на людину з кола Зеленського – Андрія Єрмака, – каже політолог. – І Ахметов стає інструментів для здійснення ослаблення впливу Коломойського. Адже президенту необхідні медіа-ресурси, корпоративні ресурси. Ті, що є у Коломойського, йому тепер навряд чи допоможуть. Так що потрібно шукати інші варіанти, за допомогою яких можна витримати медиабаталію з колишнім соратником, який уміє використовувати інформаційний простір для бліцкригів".

Саакян звертає увагу на те, що свій пост, схоже, збереже глава МВС Аваков.

"У черговому внутрішньому політичному і олігархічному протистоянні важливо мати контроль над силовим блоком, а також його підтримку. І Аваков, судячи з усього, може це забезпечити Зеленському", – пояснює голова платформи ЕКЦ.

Якщо у випадку з олігархами ми бачимо просто "перездачу карт", то для переважної частини населення зміни в Кабміні – це шанс отримати більш досвідчений уряд, який може поліпшити стан української економіки, вважає Саакян.

"Але новий Кабмін буде і більш ризикованим у частині корупції, – попереджає експерт. – У тих, хто приходить на зміну "новим обличчям", є певні зв'язки з тієї чи іншої ФПГ. Деякі займали посади при попередній владі, а тому можуть мати певні кланові та інші зобов'язання".

Як повідомляв портал "Коментарі", стало відомо кілька імен, які можуть зайняти місця діючих міністрів при прем'єрстві Дениса Шмигаля.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!