Головна Новини Політика кабмін Завдання нового Кабміну: експерти визначили першочергові цілі уряду
commentss НОВИНИ Всі новини

Завдання нового Кабміну: експерти визначили першочергові цілі уряду

Українські політологи і економісти визначили коло проблем, з якими зіткнуться члени нового Кабміну

5 березня 2020, 09:21 comments2782
Поділіться публікацією:
Завдання нового Кабміну: експерти визначили першочергові цілі уряду

Україна отримала новий уряд. Експерти розповіли виданню "Коментарі", які першочергові завдання повинен вирішувати Кабмін (на чолі якого став Денис Шмигаль), що в цьому йому може допомогти – а що перешкодити.

"Проблеми ті ж і ще більше"

Експерт Українського інституту політики (УІП) Єва Антоненко впевнена, що найбільшими викликами для нового уряду є:

– економічні наслідки від коронавіруса, які вже відчуваємо в Україні (головним чином – зниження обсягів експорту, зменшення попиту на облігації внутрішньої державної позики – ОВДП);

– необхідність виплатити в цьому році за боргами загальну суму в розмірі 15,4 мільярда доларів (з якої 5,1 млрд дол – відсотки);

– проблема з джерелами залучення грошей в країну: з ОВДП, як в минулому році, вже не вийде, а МВФ навряд чи дасть кредит до відкриття ринку землі та прийняття закону про недопущення повернення банків колишнім власникам (і звідси – загроза просідання курсу гривні і навіть неможливості здійснювати виплати за боргами, тобто, ризик дефолту);

– спад промислового виробництва.

"Найімовірніше, питання залучення коштів в країну будуть вирішувати шляхом підвищення відсоткової ставки за ОВДП, подальшою приватизацією держмайна, ручним перерозподілом видаткової частини бюджету, концесіями. Тобто, в більшій мірі продовжать політику попереднього уряду, – зазначає Єва Антоненко. – Якщо земельну реформу ухвалять навесні, кредит МВФ раніше, ніж у другому півріччі, Україна навряд чи отримає".

На руку уряду, на думку експерта УІП, може зіграти підвищення курсу долара.

"Недоотримання коштів до дохідної частини бюджету залежить також і від того, що на 2020 рік він закладений на рівні 27 гривень, а значну її частину становлять валютні надходження від митниці", – пояснює Єва Антоненко.

Враховуючи, що країни з сировинними економіками проходять через глобальні економічні кризи з великими негативними наслідками, новому уряду потрібно буде проводити вкрай обережну і грамотну економічну політику для мінімізації можливих наслідків, вважає експерт.

"На підготовку стратегії піде кілька тижнів"

Політолог Віктор Таран упевнений, що уряду Шмигаля, перш за все, потрібно буде вирішувати проблеми, що залишилися у спадок від уряду Гончарука. А саме: дефіцит бюджету,  виконання соціальних зобов'язань (індексація пенсій, підняття зарплат медикам і вчителям).

"Але це – тактичні завдання, – наголошує Віктор Таран. – До таких також належить вирішення питання з тиском на фізосіб-підприємців. Також слід відновити діалог з профспілками щодо перегляду змін у трудовому законодавстві. В ідеалі – відкликати запропоновані раніше зміни до нього".

Стратегічно потрібно готувати нову програму уряду, вважає експерт. На це піде кілька тижнів. І розпорядитися цим часом потрібно з ладу.

"Свою діяльність новий український уряд починає на тлі зародження хвилі світової економічної кризи. Враховуючи це і потрібно вибудовувати свою програму, – вважає Віктор Таран. – Але дивлячись на представлений склад Кабміну, у мене є сумніви, що вони можуть це якісно та інноваційно зробити самостійно. Зате можуть співпрацювати з аналітичними центрами, які здатні допомогти у цьому. Питання співпраці взагалі дуже важливе. Новий прем'єр говорив про готовність проводити регулярні консультації з усіма фракціями та депутатськими групами. Це було б корисно як для самої влади (розширить політичну базу), так і для країни (менше внутрішнього протистояння). В процесі таки широких консультацій і повинна з'явитися база для програми уряду – без загальних слів, а з конкретними завданнями і цілями, а також з "дорожньою картою" їх досягнення".

Політолог не виключає, що коли з'явиться чітка економічна модель, за якою має намір рухатися новий уряд, знайдуться кандидати і на вакантні в даний момент пости в економічному, енергетичному та аграрному блоках Кабміну.

"Якщо ж зазначені тактичні і стратегічні кроки не будуть зроблені, то уряд Шмигаля може протриматися навіть менше, ніж уряд Гончарука, – попереджає Таран. – Зеленському (та й всій країні) потрібен швидкий результат. Не буде його – Кабмін – на догоду рейтингів – можуть звільнити напередодні місцевих виборів".

"Чотири головні завдання"

Народний депутат України IV і V скликань, директор Українського центру соціальної аналітики (УЦСА) Євген Філіндаш вважає, що новому уряду (як і всієї влади в цілому) слід зосередитися на, як мінімум, чотирьох основних завданнях.

"По-перше, потрібно терміново стабілізувати економіку – зупинити багатомісячне падіння промислового виробництва, припинити нарощувати боргову піраміду з ОВДП, сформувати нарешті виразну стратегію економічного розвитку, – підкреслює експерт. – Денис Шмигаль, на відміну від   Олексія Гончарука, має досвід роботи в реальній економіці і є надія, що він зможе організувати вирішення цього завдання".

Другою важливою завданням Євген Філіндаш бачить підняття рівня життя більшості населення і припинення знищення залишків соціальної держави.

"Крім зростання економіки, для вирішення цієї задачі необхідно нарешті реально знизити житлово-комунальні тарифи, зупинити скорочення соціальних гарантій і знищення системи охорони здоров'я, – підкреслює експерт. – Тут вселяє обережний оптимізм зміна міністра соціальної політики (Юлію Соколовську змінила Марина Лазебна) і, в особливості, – прихід на посаду міністра охорони здоров'я Іллі Ємця (змінив Зоряну Скалецьку), має авторитет у лікарів і колосальний досвід роботи в медицині".

Третьої завданням директор УЦСА бачить зменшення масштабу злочинності, і, зокрема, корупції.

"З усіх правоохоронних структур зараз чи не єдиною, відносно успішно яка впорається зі своїми завданнями, є, мабуть, СБУ. І, до речі, судячи з учорашнього звіту керівника СБУ Івана Баканова у ВР, ця тема і далі буде серед пріоритетних для спецслужби, – підкреслює Філіндаш. – Тим більше, що сили на це є – Баканов не потрапляє в скандали, освоївся на посади, виграв ряд кадрових битв, а СБУ періодично відловлює корупціонерів на різних рівнях. Цього, на жаль, не можна сказати про НАБУ і ГПУ, керівництво яких об'єктивно треба міняти".

І, нарешті, зазначає експерт, необхідно змінювати гуманітарну політику в Україні.

"При Кабміні Гончарука евромайданная політика декомунізації, утиску російської мови і переписування історії з бандерівським ухилом тривала. У той же час за Зеленського та "Слугу народу" голосували, в тому числі, і в надії на припинення націоналістичної політики, що розколює Україну і такою, що сіє ворожнечу в країні. І тепер прийшов час ці та інші надії виборців виправдовувати", – резюмує Філіндаш.

Як повідомляв портал "Коментарі", новоназначенный прем'єр-міністр України Денис Шмигаль в ході позачергового засідання Верховної Ради озвучив список з 13 осіб, яким він пропонує вручити міністерські портфелі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!