Головна Новини Політика кабмін Кабмін Шмигаля: названі сильні й слабкі сторони оновленого складу міністрів
commentss НОВИНИ Всі новини

Кабмін Шмигаля: названі сильні й слабкі сторони оновленого складу міністрів

Експерти оцінили оновлений склад уряду і розповіли, чи є загрози для нового перезавантаження Кабміну

5 березня 2020, 13:40 comments5179
Поділіться публікацією:
Кабмін Шмигаля: названі сильні й слабкі сторони оновленого складу міністрів

Експерти оцінили для видання "Коментарі" новий Кабінет міністрів України. У тому числі виділили сильні та слабкі місця уряду Дениса Шмигаля, а також, коли і з яких причин може статися нове переформатування вищої виконавчої влади.

"Було, місцями, соромно і прикро за те, що відбувалося в залі засідань ВР"

Політтехнолог Олександр Курбан вважає, що Україна вчора вдосталь навтішалася, спостерігаючи за парламентськими баталіями навколо переформатування Кабміну.

"Президент підтвердив своє реноме успішного шоумена і любителя скетчів. Кадри того, як він з'ясовував стосунки з депутатом від "Європейської солідарності" Олексієм Гончаренком, окремі фрази і загальний стиль виступу, безглуздий телесуфлер біля трибуни, облетіли весь інтернет. Нудно не було, – підкреслює Курбан. – Було, місцями, соромно і прикро за те, що відбувалося в залі засідань ВР".

Разом з тим, відзначає політтехнолог, після цього безглуздого шоу з'явилося відчуття легкого оптимізму від нового складу Кабміну.

"Нарешті закінчився дитячий садок – з самокатами, образами, донісами й істериками з будь-якого приводу. Новий прем'єр Денис Шмигаль не може не викликати симпатії як технократ і успішний менеджер. Замість міністра-грантоїда в оборонному відомстві ми отримали кадрового військового (главою Міноборони замість громадянського Загороднюка Андрія став генерал-лейтенант у відставці Андрій Таран – прим. ред.). Непогано вміє працювати Кулеба (Дмитро Кулеба став главою МЗС, а Вадим Пристайко з цієї посади пішов на посаду віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, яку раніше займав Кулеба – прим. ред.). Та й інші члени нової команди, загалом радують, в порівнянні з попереднім складом", – вважає Курбан.

Ближче до кінця вечірнього парламентського дійства ми побачили і деякі трансформації в поведінці Зеленського, відзначає політтехнолог.

"Це був ще не президент країни, але вже йде в цьому напрямку молодий політик, – каже Курбан. – Рожеві окуляри нарешті злетіли з його очей, і він почав розуміти всю глибину ситуації в якій опинилася країна. У всякому разі, це можна зрозуміти з його заяв. Хочеться сподіватися, що далі буде серйозне переосмислення і реальна політична еволюція шоумена в політика. Час покаже".

На думку політтехнолога, ми пережили ще один пік політичної турбулентності. Зате тепер, на вході в період серйозної економічної кризи, який з дня на день повинен обрушитися на нас, ми маємо дорослих біля керма країни. Хоча б на рівні Кабміну.

"Особливий оптимізм викликає заява нового прем'єра про необхідність переглянути держбюджет і деякі інші економічні параметри. Як мінімум, закінчиться необґрунтоване зміцнення гривні, дорогі запозичення для зміцнення фінансової системи, почнеться серйозний діалог з МВФ та інші об'єктивно правильні речі, – каже Курбан. – Хочеться також сподіватися, що і у зовнішньополітичному курсі будуть мати місце деякі корективи. Президент повинен зрозуміти, що спроба досягнення миру будь-якою ціною себе не виправдала. Переорієнтація від США на Європу як головного стратегічного союзника не стала для нас виходом з мінського глухого кута. А чекати від Москви мирних ініціатив або хоча б підтримки конструктивних пропозицій не доводиться. Але це вже інша історія".

"Тепер, виходить, беруть в уряд людей зі старої влади"

"Другий уряд Зеленського (а саме так його варто іменувати, оскільки 100-відсотковий вплив на добір персоналій мав саме президент) щодо сильних і слабких сторін буде правильно оцінювати, коли ми побачимо його програму діяльності, – вважає народний депутат VIII скликання, юридичний і політичний експерт Ігор Алексєєв. – Щоб стало ясно, як саме він збирається вирішувати накопичені проблеми. Але деякі висновки, відштовхуючись від персоналій, можна зробити вже зараз".

Так, міністри Кабміну Гончарука, перекочували в Кабмін Шмигаля, мають, на думку експерта, найменше претензій з боку президента і суспільства.

"Зокрема, старожил Аваков (на посту голови МВС з 2014 року, вже в четвертому уряді), під час учорашнього звіту парламенті акцентував на зниженні злочинності, на проведені реформи. Враховуючи значення фігури Авакова і його досвід, альтернативи йому, думаю, на даний момент немає", – зазначає Алексєєв.

За словами експерта, виходячи із загальної палітри призначень, можна зробити висновок, що поставлено жирний хрест на виборчій концепції "нових осіб".

"У новому уряді ми бачимо чиновників з 10-15-річним і більше стажем, – звертає увагу Алексєєв. – Вони працювали при різних владах, в тому числі в керівництві Мінфіну (як той же новий міністр фінансів Уманський, колишній на аналогічній посаді при президенті Ющенкові) та МОЗ (Ємець повернувся на цей пост, який обіймав при президентстві Януковича). Без претензій до персоналій, нагадаю, що ми не раз чули від нової владі, як попередники десятиліттями гробили країну і гальмували реформи. А тепер, виходить, беруть в уряд людей зі старої влади".

Поганим сигналом для промисловості й інвесторів Алексєєв вважає те, що в новому Кабміні не сформований економічний блок. Всі ключові пости в цьому напрямку зараз вакантні.

"Подивимося, що з цього вийде. Але у мене немає сумнівів, що цей уряд теж прийшов ненадовго, – говорить експерт. – Не виключено, що в тій чи іншій мірі переформатування буде вже восени, напередодні місцевих виборів. До відставки Кабміну Гончарука призвела, насамперед, провальна економічна політика, що відгукнулося катастрофічним падінням рейтингів влади. Враховуючи, що стартові позиції нового уряду куди гірші, шансів протриматися довше, ніж попередники, у нього менше".

Алексєєв також не виключає, що після низки змін урядів ми можемо побачити і дострокові парламентські вибори.

"Часу на "розкачку" для вирішення проблем країни вже немає"

Після ротації кадрів завдання №1 для "новачків" Кабміну – спробувати зупинити стрімке падіння рейтингу президента. Через недовіру населення до уряду Гончарука цей процес помітно прискорився. Тому відставка Гончарука – чисто репутаційне рішення, впевнений політтехнолог Олександр Кондратенко.

"На тлі головного діджиталізатора країни Гончарука, новий прем'єр Шмигаль буде справляти враження більш професійного управлінця. Але кардинальних змін у кращу сторону в короткостроковій перспективі ми, на жаль, не побачимо, – вважає політтехнолог. – Велика турбулентність на фінансових ринках світу суттєво вдарить по економіці України, і для вирівнювання з крутого піке просто чергових нових осіб недостатньо".

Об'єктивно оцінювати сильні та слабкі сторони оновленого Кабміну можна буде тільки після появи програми з виведення України із соціально-економічної кризи, зазначає Кондратенко. І попереджає: часу на "розкачку" для вирішення проблем країни вже немає, потрібні конструктивні дії.

"Що стосується складу уряду, то ніякого проекту "нові обличчя" більше не існує – втім, як і не існувало до цього, – упевнений експерт. – Нова еліта – продовження старої, така собі формула домовленості Зеленського та олігархів. Ахметов, Пінчук, Коломойський – всі інтереси враховані та узгоджені. І навіть після переформатування міністерств системних реформ очікувати не варто. Для цього необхідно більш ніж повноцінне фінансування, а з ним у держави, як відомо, ну дуже великі проблеми".

Раніше "Коментарі" писали, що новим прем'єр-міністром України став Денис Шмигаль.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!