Головна Новини Політика кабмін Відставка генерального прокурора: чому Руслана Рябошапку можуть відправити у відставку
commentss НОВИНИ Всі новини

Відставка генерального прокурора: чому Руслана Рябошапку можуть відправити у відставку

Експерти вважають, що генпрокурор Руслан Рябошапка не виправдав очікувань на своїй посаді

5 березня 2020, 15:50 comments3309
Поділіться публікацією:
Відставка генерального прокурора: чому Руслана Рябошапку можуть відправити у відставку



Сьогодні, 5 березня, Верховна Рада (ВР) збереться на позачергове засідання для розгляду питання про висловлення недовіри голові Офісу генпрокурора України (ОДУ) Руслану Рябошапці. Експерти розповіли виданню "Коментарі", навіщо потрібна зміна генпрокурора, хто може прийти на заміну Рябошапці, а також можливі у зв'язку з цим реальні "посадки" топ-корупціонерів.

Феєричні досягнення на посаді генпрокурора

Юридичний експерт Андрій Вигиринський вважає, що ми так і не стали свідками феєричних досягнень Руслана Рябошапки на посаді генпрокурора. Тому і утворився громадський запит на зміну, так як він не може задовольнити запит народу на правду і торжество правосуддя.

"Матеріалізується це бажання, відповідно до Конституції, шляхом використання механізму оголошення вотуму недовіри. І зробити це можуть народні депутати, яким відповідні повноваження делеговані народом, – пояснює Вигиринський. – ффффйй

Виходячи з риторики Рябошапки, у тому числі під час вчорашнього "звіту" в парламенті, стало ясно, що завдання, які він брав на себе при призначенні на цю посаду (наприклад, повноцінне розслідування "справи Майдану"), він не виконає, вважає юридичний експерт.

"Коли йому прямо поставили питання щодо можливої відміни закону про амністію активістів, причетних до злочинів під час подій на Евромайдане, він завив, що це безглузда і мертвонароджена ідея, – нагадує Вигиринский. – І ось: є суспільний запит на правду – і є генпрокурор, який не виконав аудит справ Майдану, не дав їм якийсь новий поштовх".

Більше того, коли ці справи взяли на себе інші органи (мається на увазі Державне бюро розслідувань), генпрокурор не призначає процесуальних керівників, відзначає юрист. І висловлює сумніви з приводу ідеї скасування закону про амністію.

"Одна справа, коли скасування цього закону, в повний зріст і досить обґрунтовано, просував Андрій Портнов. Можна було говорити, що Рябошапка знаходиться в опозиції конкретно до фізособи, юристи Портнова, – пояснює Вигиринський. – Але коли про необхідність скасування цього закону говорить Ірина Венедиктова (в. о. керівника ДБР, яке в даний момент безпосередньо відповідальна за розслідування цих справ, – ред.), а генпрокурор стоїть на своєму, це вже показує, що він не зацікавлений у задоволенні суспільного запиту на з'ясування істини в цих кримінальних справах. А також на те, щоб встановити істину в інших виробництвах, які є пріоритетними для народу України".

Вплив Рябошапки на рейтинг Зеленського

Політолог Андрій Золотарьов впевнений, що в камінь, який тягнув рейтинг президента Зеленського вниз, перетворилося не тільки уряд Гончарука, але і діяльність генпрокурора.

"Якщо завданням Рябошапки було інституційне знищення прокуратури, то він цю установки своїх західних керівників, які горою ставав на його захист, виконав, – зазначає політолог. – Ми бачили кричущий непрофесіоналізм Рябошапки буквально у всьому. Над паперами, які виходили за його підписом, потішалися всі юридичні експерти. Замість обіцяних "посадок" ми бачимо кадровий погром прокуратури. Причому під час "атестації" (тестування, співбесіда і т. д.) під каток звільнень потрапили саме тяглові конячки, які тягнули основний віз роботи. А "модні прокурори" перекваліфікувалися, сплативши за це, за деякими даними, 500 тисяч доларів. Недарма один із заступників Рябошапки отримав прізвисько "вільна каса". Ну, а ряд резонансних справ був благополучно похований. Більш того, на свободу (під домашній арешт) вийшли не лише ті, кого як би посадила нова влада (Гримчак, Свинарчук-Гладковський), але й убивці, які сиділи давно. Справи просто "злили", помінявши групи прокурорів".

Останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння президента, став, на думку Золотарьова, відвертий саботаж Рябошапкою виробництв, в яких фігурує п'ятий президент Петро Порошенко.

"Давно говорять, що притягнення Порошенка до відповідальності розходиться з установками, які дали Рябошапці його західні куратори, – зазначає політолог. – Людина, настільки відверто представляє зовнішнє управління на посаді генпрокурора України, явно не вписувався у формат команди Зеленського. І точно не був "стовідсотково своїм генпрокурором", як запевняв наш президент свого американського колегу Трампа під час відомої телефонної розмови минулого літа".

Тепер, вважає Золотарьов, настав час виправляти помилку. За словами експерта, наразі розглядаються дві кандидатури на посаду генпрокурора: колишній заступник генерального прокурора Сергій Кізь, якого Рябошапка звільнив минулої осені, і Сергій Іонушас депутат "Слуги народу", заступник голови комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності.

"Після кадрового погрому, який влаштував Рябошапка під виглядом атестації, а також враховуючи ті кондиції, в яких перебувають наші правоохоронні та антикорупційні органи, шанси на проведення "посадок" топ-чиновників невеликі. На жаль, правоохоронна система України деградувала, перетворившись в охоронців великої бази. Вирішувати завдання ефективного переслідування корупціонерів вона в нинішньому стані нездатна, незважаючи на бажання президента це зробити, – каже політолог. – Але виправляти ситуацію треба. І зміна генпрокурора на реального професіонала (юриста, що має навички адміністративної роботи) – важливий крок у даному напрямку".

Звільнення неминуче

За тією інформацією, що є, звільнення Рябошапки фактично неминуче, зазначає політолог Микита Трачук, і для цього є достатньо причин.

"Коли Зеленський і партія "Слуга народу" обиралися у владу, були обіцянки про "посадки", про те, що будуть "наздоганяти" найбільш одіозних представників попереднього режиму, – нагадує політолог. – Причому зовсім не з політичних мотивів, а у зв'язку з численними правопорушеннями – за корупційні злочини, за злочини проти держави. Але прийшов Рябошапка, при якому немає ніякого прогресу фактично ні за однією з резонансних справ. Порошенко демонстративно ігнорує допити, встиг переписати на сина свій бізнес, багато кінців сховавши у воду. Ми бачимо, що випускають Гримчака, Гладковського -Свинарчука. Зрозуміло, що не сам генпрокурор веде ці справи. Але вони точно повинні бути на його контролі і не закінчуватися ось так – фактичним фіаско правосуддя".

На думку Трачука, ніякої продуктивної діяльності Рябошапка не показав.

"Західні партнери говорять про якісь видатні успіхи у реформуванні української прокуратури, але їх немає. Хіба що до таких відносять перейменування Генпрокуратури в Офіс генпрокурора. Якщо це реформа, то так, Рябошапка – видатний реформатор, – каже політолог. – Видно, що він є ставлеником Заходу. За нього дуже синхронно "вписуються" західні партнери України, в тому числі посли G7. Американське посольство високо оцінювало нібито досягнення Рябошапки напередодні його можливого звільнення. Можна згадати також, хто виступає проти зняття генпрокурора. Це партія "Голос" і "Європейська солідарність" Петра Порошенка, якого Рябошапка, по суті, покриває".

Експерт упевнений, що токсичного генпрокурора потрібно знімати не тільки заради рейтингів нової влади, але і для реальних зрушень резонансних справ.

"Чи можливі реальні "посадки"? З метою порятунку рейтингу Зеленського, при новому генпрокурорі, так, можливі. Причому, навіть досить відомих людей, – каже Трачук. – Однак у просування "справи Майдану", "справ Порошенко" я не особливо вірю. Це потрібно було робити відразу. З кожним днем це робити все складніше".

Що стосується можливості стати новим генпрокурором Сергія Іонушаса, якого називають "юристом Кварталу", то тут, на думку політолога, є як плюс, так і мінус.

"З одного боку, добре, якщо Офіс генпрокурора очолить сильний юрист, до того ж критично налаштований до минулої влади в частині корупційних діянь з її боку. При такому генпрокуророві можливі посадки, – каже Трачук. – З іншого, це стало б закріпленням тренда на оточення Зеленського себе "любими друзямі" в стилі Ющенка. Чим це закінчується, ми чудово знаємо. Треба робити ставку, насамперед, на професіоналізм, а потім вже на те, чи близького кола ця людина".

Раніше "Коментарі" писали, що голоси для відставки Генпрокурора Руслана Рябошапки в парламенті знайдуться, заявив депутат "Слуги народу" Олександр Качура у коментарі журналістам видання LB. Ті, хто незадоволений роботою керівника ГПУ, є в кожної депутатської фракції.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!