Головна Новини Політика кабмін Премії тільки для гарних міністрів: що стоїть за рішенням Кабміну нараховувати премії міністрам лише в кінці року за результатами роботи
commentss НОВИНИ Всі новини

Премії тільки для гарних міністрів: що стоїть за рішенням Кабміну нараховувати премії міністрам лише в кінці року за результатами роботи

Експерти оцінили рішення Кабміну обмежити виплати премій, надбавок і зарплат міністрам

13 березня 2020, 13:42 comments4311
Поділіться публікацією:
Премії тільки для гарних міністрів: що стоїть за рішенням Кабміну нараховувати премії міністрам лише в кінці року за результатами роботи

Уряд Дениса Шмигаля прийняв ряд обмежень, що стосуються виплат премій, надбавок і зарплат міністрам. Так, премії можуть бути нараховані лише в кінці року за результатами роботи. Експерти з прохання видання "Коментарі" оцінили це рішення.

"Питання абсолютно політизоване"

Політтехнолог Агентства моделювання ситуацій Олексій Голобуцький вважає рішення щодо виплат членам Кабміну популістським.

"Це прогнозована реакція на те, що електорату не подобаються високі зарплати керівництва країни. Питання абсолютно політизоване, – говорить Голобуцький. – Якщо міністри або інші чиновники добре працюють, чому б їм не пристойно платити? Але у нас людям не подобається, що хтось отримує більше... Так проявляється до цих пір не викоренене "совкове" мислення. При цьому в Україні основна частина населення сама не сплачує податки".

Політтехнолог зізнався: "Враховуючи, що відправлений у відставку уряд Гончарука було названо президентом Зеленським кращим, я навіть не знаю, за яким критерієм будуть оцінювати роботу Кабміну Шмигаля. А адже попереду нас, в зв'язку з розгортанням світової економічної кризи, чекають дуже непрості часи. Куди логічніше було б прибирати уряд Гончарука пізніше, коли криза серйозно вдарить по Україні. Але рішення, схоже, прийняли не раціонально, а емоційно. Видно, що Зеленський і глава Офісу президента Єрмак розуміють: проголосувати за ринок землі не вийде, якщо вони не домовляться з певними олігархічними групами. Судячи з того, що практично кожен великий олігарх отримав у новому Кабміні свої квоти, – домовилися".

"Рішення стало відповіддю на попередні скандали з виплатами"

Політичний експерт Олександр Леонов вважає "зарплатно-преміальне" рішення відповіддю на попередні скандали з виплатами в "першому уряді Зеленського".

"Я вважаю, що слід говорити саме про уряди Зеленського, а не про Кабміни Гончарука або Шмигаля, – пояснює Леонов. – Адже саме президент і його Офіс фактично формують уряду: проводять відбір кадрів, співбесіди, роздають ЦУ і так далі. У ситуації з зарплатами і преміями другий Кабмін Зеленського намагається врахувати помилки попередників. От тільки не факт, що хтось у ньому доживе до премій – в сенсі, до кінця року. Не розумію, як можна було примудритися відправити уряд у відставку перед початком кризи. Другий Кабмін спочатку бере на себе негативи. І далі буде їх лише накопичувати. До того ж, досі не сформований економічний блок. Там є лише в. о., а не повноцінні міністри".

Політексперт передбачає, що рішення уряду про обмеження себе в зарплатах, надбавках та преміях пройшло фактично непоміченим на тлі падіння курсу гривні та заяв про всеукраїнський карантин.

"Це позитивне рішення уряду"

Політолог Володимир Цибулько знаходить рішення уряду позитивним: "Те, що прем'єр Шмигаль змусив міністрів не розкидатися бюджетними коштами дає надію, що все ж зарплата і преміювання будуть стимулом до роботи, а не статусним елементом".

Шмигаль, за словами політолога, поставлений в набагато складніші умови, ніж Гончарук. І результат, вважає Цибулько, можливий лише за умови розширення парламентської коаліції за межі однієї партії, оскільки нинішній однопартійний формат себе вичерпав.

"У нинішній системі влада статус міністра такою ж, як і у депутата – політичний. А тому і не повинно бути особливого розриву в зарплаті між депутатом і міністром, – впевнений політолог. – Адже первинною є Верховна Рада, і правляча коаліція, яка і формує уряд. Тому дивним є сценарій, коли депутати породжують міністрів, щоб потім міністри "жирували" на тлі депутатів".

Раніше "Коментарі" писали, що українські міністри до кінця року відмовилися від преміювання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!