"Ми мчимо в прірву": чим ризикує Україна у відсутності міністрів фінансів і охорони здоров'я

До цієї хвилині уряд України залишається без міністра охорони здоров'я і міністра фінансів, оскільки Верховна Рада, звільнивши старих керівників відомств, не набрала голосів для призначення нових. Наші журналісти разом з експертами розбиралися в можливих наслідках ситуації

Верховна Рада України сьогодні на позачерговому засіданні звільнила і голів МОЗ та Мінфіну, але не змогла підтримати нових кандидатів на ці посади. Свої пости покинули міністр охорони здоров'я Ілля Ємець і міністр фінансів Ігор Уманський (обидва були призначені на 4 березня). При цьому парламентарії не набрали потрібної кількості голосів, щоб підтримати кандидатури Максима Степанова (у глави Моз) та Сергія Марченка (у глави Мінфіну).

"Чітко спланована акція по розвалу держави йде за планом"

Політичний експерт, консультант по політичному та антикризового PR Тетяна Лупова називає подію "прекрасною історією розвалу вертикалі влади".

"Все це ми вже проходили у 2013-му, – підкреслює Лупова. – Тоді теж намагалися будувати вертикаль під сильного президента, а в підсумку до вересня 70% указів, наказів, розпоряджень президента і його адміністрації не виконувалися і відкрито саботувалися. І це за рік до виборів. Тепер один відомий олігарх чітко дає зрозуміти, хто в домі господар. Допомогу від МВФ? При відсутності міністра фінансів? Та зараз, хто ж не дасть".

За словами експерта, поки президент знімав відео і умовляв своїх нардепів проголосувати "антиколомойский" закон, Кабмін залишився без двох ключових в нинішніх умовах фігур.

"В країні епідемія і фінансова криза, а у нас немає профільних міністрів. Йде третій тиждень карантину, а влада заявила, що відкрила держрезерв. Кінця карантину не видно, хлібопекарі кричать щосили - припиніть вивозити зерно, країна залишиться без хліба. А вони торгують посадами... Ми мчимо в прірву, чітко спланована акція по розвалу держави йде за планом", – резюмує Лупова.

"Міністр – це функція, а не прізвище"

Політичний аналітик Сергій Лозовський зазначає: "У нинішньої влади геть відсутній, скажімо так, відділ кадрів. Не перший раз, як тільки призначають тих чи інших людей на ту або іншу посаду, буквально через кілька годин після призначення спливають такі подробиці про цих громадян, що по здоровим роздумам їх і близько не можна підпускати до керівництва країною. Ми в цьому періодично переконуємося за призначенням низки міністрів, представників наглядових рад".

Тепер ще, підкреслює аналітик, спливла історія з головою Офісу президента Андрієм Єрмаком, який чи то сам, чи то з допомогою брата торгував посадами.

"Схоже, все йде до того, що не тільки Кабмін (це вже стало звичним), але і президент не досидить до кінця терміну своїх повноважень, – говорить Лозовський. – У мене є припущення, що в разі прийняття проштовхування Зеленським закону про землі, він сам може скласти повноваження".

Що стосується чергових вакансій в уряді і провалу голосування по кандидатурах міністрів охорони здоров'я і фінансів, то експерт закликає зрозуміти: міністр – це функція, а не прізвище.

"А за нинішньої влади ми бачимо мішечок з діжками для лото. Звідти дістають нові і нові бочонки, закриваючи ними ті чи інші посади. От тільки всі вони – з одного мішечка. З однаковою "ефективністю", – зазначає Лозовський. – Пора вже включити мізки і зрозуміти, що без створення якогось органу Національного порятунку, куди увійшли б справжні професіонали, ми можемо втратити вже не тільки мільярди гривень (як втратили при цій владі), але і мільйони співгромадян".

"Монобольшість в парламенті перестала бути такою"

Заступник директора Українського інституту політики, політичний експерт Кирило Молчанов вважає, що слідом за коронавірусною кризою і наростаючою економічною – до нас прийшла ще й політична.

"Монобольшість в парламенті перестала бути такою, – коментує експерт результати сьогоднішнього позачергового засідання ВР. – Якщо за звільнення міністрів ще знайшлися голоси, то за призначення нових не проголосувала навіть фракція Зеленського. Це говорить про те, що подальші рішення будуть даватися з величезними зусиллями. Доведеться йти на поступки, на переговори з опозицією. Залучати голоси "Батьківщини", ОПЗЖ, депутатських груп".

У той же час, вважає Молчанов, таким чином ми можемо побачити більш збалансовану роботу парламенту, а не шапкозакидацький турборежим, коли у ВР була фактично одна позиція – Зе-більшості.

"А взагалі результати сьогоднішнього голосування – небезпечний дзвіночок. В умовах економічної кризи та епідемії, пандемії в країні немає повноцінних міністрів охорони здоров'я і фінансів. Дані кадрові вакансії потрібно заповнити якомога швидше", – упевнений експерт.

Нагадаємо, журналісти порталу "Коментарі" стежать за подіями у Верховній Раді в режимі онлайн.