Головна Новини Політика внутрішня політика "Слуга народу" збереться на закрите засідання: про що нардепи можуть говорити напередодні запуску Ради
commentss НОВИНИ Всі новини

"Слуга народу" збереться на закрите засідання: про що нардепи можуть говорити напередодні запуску Ради

Експерти поділилися своїми очікуваннями щодо закритого засідання партії "Слуга народу", а також стосовно першого дня роботи нової Верховної Ради

28 серпня 2019, 15:30 comments2505
Поділіться публікацією:
"Слуга народу" збереться на закрите засідання: про що нардепи можуть говорити напередодні запуску Ради

Новообрані парламентарі від "Слуги народу" зберуться сьогодні, 28 серпня, о 16:00, на закрите засідання на прохання президента України Володимира Зеленського. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" припущеннями: про що там можуть говорити, а також, які сюрпризи можуть відбутися завтра, під час першого засідання нової Верховної Ради.

"Слуга народу" не хоче сюрпризів у Раді"

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко вважає, що збір "Слуги народу" "протрубили" як раз для того, щоб завтра, під час першого засідання парламенту дев'ятого скликання, не було ніяких неприємних сюрпризів.

"Завдання партії влади завтра – показати, як може працювати мегафракція. І вони хотіли б врахувати всі нюанси, вирішити всі протиріччя сьогодні. Заздалегідь, а не потім, під куполом і перед камерами, — пояснює експерт. – Вже просочилися чутки, що всередині "СН" формується своя "група Коломойського". Що всередині фракції є різні погляди на ряд тем, за якими повинна бути консолідована позиція. Став надбанням громадськості скандал з нардепом від "Слуги народу" Олександром Куницким, який залишився незадоволений переведенням його з комітету з питань забезпечення правоохоронної діяльності у транспортний комітет. Думаю, сьогодні будуть намагатися згладить всі гострі моменти".

Що стосується безпосередньо завтрашнього засідання ВР, то Бондаренко припускає, що основними там стануть питання коаліції, а також кадрові питання: затвердження керівництва комітетів, спікера парламенту. Можливо, прем'єр-міністра та деяких міністрів.

"Слуга народу" і фактор місцевих виборів

Політолог Андрій Ганжа не виключає, що на завтрашньому засіданні Ради можуть спробувати проштовхнути рішення про дострокові місцеві вибори в Україні. І пояснює: "Слузі народу" дуже необхідний контроль над столицею, який при "факторі Кличка" неможливий".

Ганжа не виключає, що місцеві вибори будуть розділені, і дострокові відбудуться лише в столиці та обласних центрах.

"Решта — за законом, у наступному році. Мотивацію юристам виліпити нескладно, а прецедент був даний Володимиром Зеленським у своїй інавгураційній промові, — продовжує експерт. — Тоді теж багато хто обурювався незаконністю розпуску Ради, але найважливіше — результат: Рада була розпущена".

"Нардепи мають намір завтра працювати ввечері і вночі"

Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Марія Золкіна зазначає, що за інсайдерською інформацією від представників "СН", нардепи мають намір завтра ударно працювати (без перерви, ввечері і вночі), прийнявши ледь не сотню законопроектів.

"Судячи з усього, цілком реалістичний сценарій, — вважає Золкіна. – Діє логіка певного політичного нахрапа: обрати керівництво ВР і тут же почати приймати законопроекти. Тим самим представники СН хочуть показати електорату: ми відрізняємося від попередників, ми відразу беремося за найважливіші теми. Наскільки відомо, є бажання прийняти закони про зняття депутатської недоторканності, про імпічмент, про реформування системи прокуратури".

На думку експерта, такий підхід несе в собі певні ризики.

"Будь-який закон перед прийняттям передбачає певний ознайомчий період: проходження через профільний парламентський комітет, внесення в нього поправок, якусь громадську дискусію (особливо, якщо мова йде про внесення змін до Конституції). Якщо ж фракція СН має намір приймати законопроекти десятками у перший же день, це точно не дотримання норм. І з погляду законотворчості – не кращий сценарій, — вважає Марія Золкіна. — У всіх скликаннях ВР, коли нахрапом приймали законопроекти, з цього не виходили нічого хорошого. Досить пригадати призначення генпрокурором Юрія Луценка, коли депутатів ламали через коліно, знущалися над законодавством, привівши в підсумку на важливий пост людину, що не має легітимності в очах експертів і Заходу".

Аналітик підкреслює, що для самопозиціювання себе як дійсно нової партії, нової влади, "Слузі народу" слід було б показово дотримуватися норм регламенту, бути більш відкритою для громадськості. Але, схоже, нас чекає інший процес.

"Судячи з усього, ми станемо завтра свідками масового голосування – і будемо вже постфактум розбиратися у тих ризиках, які закладені в законопроектах", — підсумувала Золкіна.

Як раніше повідомляло видання "Коментарі", партія "Слуга народу" планує призначити своїх членів головами 21 комітету Верховної Ради з 23 існуючих.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!