Головна Новини Політика внутрішня політика Кінець недоторканності і початок Антикорупційного суду: ТОП-5 подій тижня, що минає
commentss НОВИНИ Всі новини

Кінець недоторканності і початок Антикорупційного суду: ТОП-5 подій тижня, що минає

Верховна Рада України остаточно зняла з себе недоторканність, Кабмін відправив у відставку Уляну Супрун, а партія "Слуга народу" хоче, щоб українці могли купувати SIM-карти тільки за паспортами. Портал "Коментарі" виділив все, що було по-справжньому важливим на цьому тижні

7 вересня 2019, 16:00 comments3613
Поділіться публікацією:
Кінець недоторканності і початок Антикорупційного суду: ТОП-5 подій тижня, що минає

Другий удар Ради по недоторканності

У вівторок, 3 вересня, Верховна Рада Україна схвалила в другому читанні законопроект №7203, який передбачає зняття недоторканності з народних депутатів. За таке рішення проголосували 373 народних депутати на пленарному засіданні парламенту. Для остаточного схвалення конституційних змін, згідно з процедурою, необхідно було щонайменше 300 голосів.

Документ передбачає скасування недоторканності з 2020 року. Так, закон набере чинності з 1 січня 2020 року. Суть документа зводиться до вилучення із статті 80 Конституції двох частин, в яких йдеться про гарантії депутатської недоторканності і неможливість затримати, заарештувати і притягнути нардепів до кримінальної відповідальності без згоди Верховної Ради.

Разом з експертами портал "Коментарі" розбирав скасування депутатської недоторканності. Відзначаючи певні позитивні моменти такого рішення, аналітики все ж схилилися до думки, що скасування недоторканності може стати інструментом впливу на парламент.

SIM-карти за паспортами

Народні депутати від партії "Слуга народу" зареєстрували законопроект "Про електронні комунікації", який передбачає купівлю SIM-карт громадянами України за паспортом.

В описі законопроекту на сайті Верховної Ради йдеться про те, що українці, які побажають придбати SIM-карту, будуть зобов'язані укласти договір з постачальником комунікаційних послуг (ред. – продавцем), і тим самим надати йому свої паспортні дані, згідно з чинним законодавством.

Також, йдеться в законопроекті, депутати від "Слуги народу" пропонують створити унікальний реєстр телефонних IMEI-кодів. Цей розділ викликав найбільшу кількість обговорень. Так, у разі прийняття законопроекту, мобільні оператори отримають право блокувати IMEI-коди, які не будуть внесені у національний реєстр.

Щоправда, вже наступного дня, 4 вересня, народний депутат України, заступник голови Комітету з питань цифровий трансформації Олександр Федієнко відкликав законопроект "Про електронні комунікації" на доопрацювання.

Борг перед МВФ погашений

Україна повністю погасила борг перед Міжнародним валютним фондом (МВФ) за програмою "stand-by". Програма кредитування "stand-by" була укладена в 2014 році. Завершитися вона повинна була наприкінці серпня 2019 року. Україна виконала свої зобов'язання в повній мірі. Розмір останніх платежів, згідно з даними Національного банку (НБУ), дорівнює 156 млн дол.

Супрун більше не голова Моз

У середу, 4 вересня, Кабінет міністрів України звільнив Уляну Супрун з посади в. о. міністра охорони здоров'я. Також були звільнені заступники Супрун — Олександр Лінчевський і Павло Ковтонюк. "Ми звільнили ряд заступників міністрів — це процедура. Це не політичне звільнення, просто змінюється команда в міністерстві",- сказав прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

Експерти висловили виданню "Коментарі" свої оцінки діяльності Супрун на посаді глави МОЗ і вони виявилися діаметрально протилежними.

Антикорупційний суд: початок

У четвер, 5 вересня, офіційно почав працювати Вищий антикорупційний суд України (ВАКС).

Відповідне рішення було прийняте на зборах суддів ВАКС, 7 вересня 2019 року. Інстанція розглядатиме кримінальні провадження по топ-корупціонерам за клопотанням Національного антикорупційного бюро (НАБУ) і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП). Вже в п'ятницю ВАКС отримав 14 клопотань.

"Результати першого дня роботи: до ВАКС надійшло 14 клопотань. Всі вони автоматично розподілені між суддями", — йдеться в повідомленні.

Відзначається, що антикорупційне судочинство почалося не тільки урочистостями, а й реальними справами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!