Головна Новини Політика внутрішня політика У Зеленського оцінили можливість нового обміну
commentss НОВИНИ Всі новини

У Зеленського оцінили можливість нового обміну

Україна і Росія мають намір продовжити обмін утримуваними

9 вересня 2019, 11:45 comments1518
Поділіться публікацією:
У Зеленського оцінили можливість нового обміну

Звільнення колишнього начальника "бригади протиповітряної оборони ДНР" Володимира Цемаха не повинно стати причиною перегляду відносин України із західними партнерами. Про це заявив помічник українського президента Володимира Зеленського, глава української робочої групи з обміну утримуваними особами з Росією Андрій Єрмак.

"Росія вимагала Цемаха з першого дня або його додали по ходу?" – запитав журналіст.

"Його прізвище було з самого початку", – відповів Єрмак.

За його словами, про кількість людей у списку на обмін домовлялися особисто Зеленський і президент Росії Володимир Путін.

"Так, це президент домовлявся про цю кількість і цих людей. Наскільки мені відомо, ніяких додаткових переговорів з зміни прізвищ і т. д. не було. Ви розумієте, що це була велика спецоперація, деталі якої ми не можемо розкривати. Але можу сказати, що в основі всього була домовленість двох президентів", – розповів Єрмак.

На питання, хто з європейських лідерів брав участь у переговорах з Зеленським з приводу Цемаха, Єрмак відповів: "Я не можу вам сказати, є домовленість не розкривати імен".

"Але можу підтвердити, що президент Зеленський мав консультації з деякими європейськими лідерами та всі необхідні процедури, на яких наполягала нідерландська сторона по Цемаху, були реалізовані. Вони мали можливість провести все, що хотіли в рамках розслідування... Я не знаю матеріалів слідства. По суті, вся ця інформація, що Цемах є важливим свідком і так далі, вона йде зі ЗМІ. Чи він є важливим свідком або не є, це доведе суд. Тоді ми будемо розуміти, чи справді він був важливим. А що стосується якихось наслідків політичних... Позиція наших партнерів, вона базується не тільки на цьому справі. Там є комплекс аргументів, на яких тримається рішення про санкції. Не думаю, що звільнення Цемаха стане причиною перегляду наших відносин з партнерами. Крім того, наскільки мені відомо, і Росія, і є Нідерланди учасниками багатьох міжнародних договорів, конвенцій, які передбачають надання допомоги, участь у слідстві тощо. І це робочий механізм", – сказав він.

Як повідомляв сайт "Коментарі", сьогодні, 7 вересня, Україна і Росія провели обмін утримуваними особами у форматі 35 на 35. В Україну повернулися, зокрема, 24 військовополонених моряка, кримський режисер Олег Сенцов, журналіст Роман Сущенко, Станіслав Клих, Олександр Кольченко, Микола Карп'юк, Володимир Балух, Євген Панов, Павло Гриб, Олексій Сизонович, Едем Бекіров і Артур Панов. Українські моряки були звільнені на поруки омбудсмена Людмили Денисової.

Україна видала Росії, зокрема, колишнього головного редактора "РИА Новости — Украина" Кирила Вишинського, військового Віктора Агєєва, бойовика "ДНР" і фігуранта справи авіакатастрофи рейсу МН17 Володимира Цемаха, завербованого українського військового Олександра Ракушина та інших.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!