Головна Новини Політика внутрішня політика «Ні капітуляції»: експерти назвали основну проблему Зеленського в питанні Донбасу
commentss НОВИНИ Всі новини

«Ні капітуляції»: експерти назвали основну проблему Зеленського в питанні Донбасу

Експерти визнали, що українській владі, ймовірно, доведеться йти на поступки

20 вересня 2019, 17:29 comments2818
Поділіться публікацією:
«Ні капітуляції»: експерти назвали основну проблему Зеленського в питанні Донбасу

Увечері 19 вересня під Офісом президента України відбулася акція "Ні капітуляції", учасники якої вимагали від української влади не погоджуватися на "формулу Штайнмаєра" по Донбасу.

Нагадаємо, що "формула Штайнмаєра" передбачає спочатку тимчасове надання окупованому Донбасу особливого статусу, а потім (після доповіді ОБСЄ за підсумками виборів в ОРДЛО — фактично під дулами автоматів) — особливого статусу вже на постійній основі. При цьому повного виконання пунктів щодо безпеки, включаючи припинення обстрілів, виведення іноземних військ і бойовиків, повернення Україні контролю над кордоном не потрібно.

Опитані виданням "Коментарі" експерти вважають, що подібна реакція викликана відсутністю комунікації між владою і громадянами з питання врегулювання конфлікту на Донбасі.

Так, аналітик Михайло Подоляк переконаний, що не існує позитивного вирішення конфлікту.

"Будь-яка формула, включаючи формулу Штайнмаєра — це тільки негативна повістка, яка більшою або меншою мірою вдарить по нашому самолюбству. Будь-яка формула припускає той або інший обсяг компромісів та/або поступок, що, безсумнівно, викличе об'єктивне обурення в певних соціальних середовищах", — сказав експерт, зазначивши, що таке болюче рішення приймати все одно треба.

На думку Подоляка, в оточенні президента немає фахівців, здатних прорахувати ризики і превентивно з ним працювати, а також немає політичної волі для придушення будь-якого внутрішнього опору. І тому, за словами аналітика, опоненти Зеленського будуть використовувати це "для накручування ультрапатріотичної істерики".

Експерт з питань національної безпеки і оборони Українського інституту майбутнього Іраклій Джанашия нагадав, що міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив про досягнуту 2 вересня домовленість радників лідерів країн "нормандського формату" по "формулі Штайнмаєра".

"Практично відразу активізувався процес передачі полонених. А після обміну українська сторона заявила, що технічно ми згодні на "формулу Штайнмаєра", але лише коли Росія виведе війська і т. д. і т. п. тобто, ми відкотилися на старі (правильні) позиції. Мені здається, що Зеленський та його команда розіграли видимість наївності", — припустив експерт.

Джанашия вважає акцію під ОП рефлексією суспільства на "формулу Штайнмаєра", в якій фактично прописана капітуляція України.

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович зазначив, що акція була абсолютно передбачуваною, оскільки багато українців (особливо переселенці, ветерани та активісти) не чують від влади чітких відповідей щодо вирішення конфлікту на Донбасі.

"Громадяни хочуть почути, чи є у нас формула, пов'язана з ситуацією на Донбасі. Або ми просто пливемо туди, куди нас підштовхують Росія і деякі країни ЄС. Заяви президента, голови МЗС і представників "Слуги народу" різняться, що створює побоювання підкилимних ігор. Головна причина невдоволення громадян – відсутність комунікацій по рішенню, пов'язаному з майбутнім країни", — сказав експерт.

Рейтерович не виключив, що Україні доведеться йти на поступки, але спочатку "потрібно знайти консенсус усередині українського суспільства", а потім вже вести переговори.

Експерт нагадав, що у минулої влади теж були проблеми з комунікацією. Але була чітка позиція по Донбасу.

"В даний момент проблема і в тому, що немає чіткої позиції. Можливо, це пов'язано з тим, що компроміс, на який готова йти влада, надто болючий. Але це дуже небезпечна гра, оскільки суспільство поляризоване, і реагувати на фактичну капітуляцію українці можуть, зокрема, виходячи за межі Конституції", — попередив Рейтерович.

Нагадаємо, глава МЗС Вадим Пристайко озвучив так звану "формулу Зеленського" щодо врегулювання ситуації на Донбасі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!