Головна Новини Політика внутрішня політика Переділ влади в Києві: експерти сказали, як і чому це може вдарити по Зеленському
commentss НОВИНИ Всі новини

Переділ влади в Києві: експерти сказали, як і чому це може вдарити по Зеленському

Законопроект про столицю скоро можуть проголосувати у другому читанні

9 жовтня 2019, 12:10 comments1578
Поділіться публікацією:
Переділ влади в Києві: експерти сказали, як і чому це може вдарити по Зеленському

Головою Київської міської державної адміністрації (КМДА) можуть призначити нардепа від "Слуги народу", колишнього генпродюсера телеканалу "1+1" Олександра Ткаченка, який є автором закону про столицю. Документ, який скоро можуть прийняти в другому читанні, передбачає створення Київського магістрату на чолі з міським головою.

Експерти поділилися з виданням "Коментарі" думками: виграють або програють у результаті жителі столиці.

Виконавчий директор в Центрі прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов впевнений, що подібними діями нова влада завдає удару по самоврядуванню в Києві.

"Об'єднання посади мера Києва і голови КМДА дозволяє мати реальне самоврядування і швидко вирішувати столичні проблеми. Але тепер може виявитися, що виконавча влада не буде залежати від киян. Можливе протистояння мера Києва Віталія Кличка і нового глави КМДА негативно позначиться на управлінні містом", — пояснив експерт.

До того ж, за словами політолога, Олександр Ткаченко буде викликати асоціацію з олігархом Ігорем Коломойським.

"Можна говорити, що вплив Коломойського в Києві буде серйозно зростати. І саме через призму таких зв'язків будуть розглядатися всі ініціативи нового голови КМДА. Подібне призначення в швидкій перспективі вдарить і по президенту Володимиру Зеленському. Кияни будуть висловлювати невдоволення не головою КМДА, а президентом, який призначив в КМДА свою людину", — додав Леонов.

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій також звертає увагу на те, що Ткаченко пов'язаний з Коломойським.

"Якщо Ткаченко стане главою КМДА, він буде виконувати вимоги Коломойського щодо перерозподілу власності і землі в Києві. Корупція стане набагато більш масовою і неприкритою. Можливі рейдерські захоплення власності у столиці",- прогнозує політексперт.

На думку Палія, передача владних повноважень у райони призведе до набагато більшої непрозорості та неконтрольованості. Громадськості протистояти корупційним процесам буде набагато важче.

Експерт з питань політики і економіки Всеволод Степанюк вважає, що за будь-якої реформи управління програють жителі Києва.

"Коли скасували районні адміністрації, був великий безлад. І тільки через рік нова система запрацювала. Зараз хочуть повернути райради і, очевидно, райадміністрації. Це означає, що наберуть нових людей, які не мають жодного досвіду і розуміння управління містом, а часто і взагалі — не жителів міста. В теорії це призведе до великих складнощів", — зазначив політолог.

Степанюк також звернув увагу, що проект закону про столицю недосконалий. В документі містяться терміни та норми, які не передбачені українським законодавством.

Відзначимо, раніше голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що у випадку прийняття закону про столицю, вибори мера Києва можуть відбутися вже 8 грудня 2019 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!