Головна Новини Політика внутрішня політика Порошенко, Пашинський та Свинарчуки: експерти прокоментували «гучні посадки» Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Порошенко, Пашинський та Свинарчуки: експерти прокоментували «гучні посадки» Зеленського

Експерти вважають, що відкриття кримінальних проваджень проти деяких чиновників може відбутися до кінця місяця

11 жовтня 2019, 17:29 comments5689
Поділіться публікацією:
Порошенко, Пашинський та Свинарчуки: експерти прокоментували «гучні посадки» Зеленського

Перші гучні справи щодо корупціонерів мають з'явитися вже до 1 листопада. Про це заявив президент України Володимир Зеленський під час учорашнього прес-марафону. Чи з'являться такі справи до зазначеного терміну і чи будуть вони доведені до кінця, виданню "Коментарі" розповіли експерти.

"Якщо будуть судити таких людей як Пашинський, це буде виглядати як політична розправа"

Координатор в "СтопТеррор" Семен Кабакаев зазначає, що українське суспільство давно чекає гучних посадок. Питання лише в тому, що саме має на увазі під ними Зеленський.

"Ми прекрасно знаємо, що в Україні багато корупції. Але не знаємо, що має на увазі Зеленський, коли говорить про прийдешні посадки корупціонерів, — підкреслює Кабакаев. – Якщо він має на увазі, що судити будуть, таких людей як Пашинський (ред. — нардеп VIII скликання), то це буде виглядати як політична розправа. Що нас чекає — поки сказати складно. Новий президент, як і вся нова влада, непередбачуваний".

"Для реального просування гучних справ нам потрібне перезавантаження антикорупційних органів"

Політичний аналітик експертного центру "Будинок демократії" Анатолій Октисюк називає "піарним" заяву президента про гучні справи стосовно корупціонерів.

"Це популістське, піарна заява. Чому не до 31 жовтня чи 2 листопада? Хоч президент під час прес-марафону і запевняв, що не чинить тиск на правоохоронців, подібні "дедлайни" говорять про зворотне, — вважає політолог. — Це керування в ручному режимі – дайте типу мені гучні справи до обумовленого терміну. Між тим, процесуальні дії – справа не швидка. Зрозуміло, що над Зеленським жартують: мовляв, обіцяв, що весна прийде – садити будемо, а вже – зима на носі. Але це не привід квапити слідчі дії. До того ж, як мені здається, для реального просування гучних справ нам потрібне перезавантаження антикорупційних органів".

"Окрім справи "Жеваго", ніяких гучних справ більше не буде"

Юрист Андрій Вигиринский вважає, що поки ніяких гучних справ, крім "справи Жеваго" немає. Але не виключив, що антикорупційні органи вийдуть з будь-якими підозрами щодо низки інших відомих нардепів і чиновників (колишніх або діючих).

"Хто саме стане фігурантом цих справ сказати поки важко. Але обсяги виробництв, які є в Національному антикорупційному бюро України, думаю, чималі, — говорить юрист. — Швидше за все, Зелеленский мав на увазі Пашинського. Хоч його і заарештували не по корупційній справі, суспільство вимагає розслідування справ, які заподіяли великі фінансові втрати державі. В цьому ракурсі, звичайно, важливо розслідувати факти корупції в держконцерні "Укроборонпром". До речі, Зеленський вчора заявив, що слідство скоро представить результати розслідування стосовно колишнього заступника секретаря РНБО України Олега Гладковського і його сина Ігоря (ред. — в минулому вони носили прізвище Свинарчук). Нагадаю, що згідно з журналістським розслідуванням, вони причетні до розкрадання в оборонному секторі України".

Андрій Вигиринский також нагадав, що у ГБР є питання до п'ятого президента України Петра Порошенка. І підкреслив, що навряд чи варто очікувати оголошення гучних вироків найближчим часом, бо процесуальні дії – тривалий процес. Але оприлюднення гучних підозр, за якими послідує обрання запобіжного заходу, ми цілком можемо почути до кінця поточного місяця, вважає юрист.

Нагадаємо, раніше видання "Коментарі" повідомляло, що президент України Володимир Зеленський запевняє, що українські олігархи не мають своїх груп впливу у парламентській фракції "Слуга народу".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!