Головна Новини Політика внутрішня політика "Законопроект Ради про медіа-ресурси": експерти розповіли, що чекає на інтернет-ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

"Законопроект Ради про медіа-ресурси": експерти розповіли, що чекає на інтернет-ЗМІ

Політологи вважають, що майбутній контроль може як завдати шкоди свободі слова, так і захищати об'єктивну журналістику від "заказухи"

28 жовтня 2019, 16:42 comments1720
Поділіться публікацією:
"Законопроект Ради про медіа-ресурси": експерти розповіли, що чекає на інтернет-ЗМІ

Заступник голови Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв заявив, що нардепи планують ухвалити в грудні законопроект про медіа-сервісах, який буде регулювати правила роботи інтернет-ЗМІ. За його словами, документ має юридично визначити, чи є інтернет-портали засобами масової інформації, а також передбачати встановлення контролю над такими медіа-ресурсами. Експерти на прохання видання "Коментарі" оцінили подібні плани.


Експерт у сфері права і політичних технологій, керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко вважає, що ідея в цілому правильна.


"Ситуація, яка склалася сьогодні на ринку інтернет-ЗМІ, є надзвичайно небезпечною. Репутація будь-якого політика, бізнесмена за досить невелику суму гонорару може бути перетворена фактично в пил, — пояснює він. — При цьому важливо побачити остаточний варіант документа. Питання досить складне, його не вдалося до кінця вирішити у багатьох демократичних країнах, де тривають дискусії. І ми не повинні йти шляхом Росії, де навіть за пости в соцмережах можна потрапити під статтю Кримінального кодексу і отримати реальний строк".


На думку Михайла Дяденко, регулюванням ринку інтернет-ЗМІ повинна займатися організація, членами якої стали б самі інтернет-ресурси, що позиціонують себе як такі ЗМІ і мають досить гарну репутацію. Саме вони, вважає експерт, повинні встановити правила, виписати свій кодекс.


"Слід передбачити адміністративну відповідальність у вигляді штрафу за публікацію новин сайтом, який не є інтернет-ЗМІ", — вважає Дяденко.

 

Політолог Олег Саакян також вважає важливим побачити текст законопроекту, щоб експерти мали можливість усунути в ньому ймовірні перегини.


"Там можуть бути як вкрай важливі, так і небезпечні моменти, — вважає Саакян. — Сфера інтернет-ЗМІ та масової комунікації в Україні багато в чому не врегульована. Але потрібно не забувати, що скрізь, куди держава простягає руки, щоб "зробити краще", виходить, як правило, гірше. Автори законопроекту можуть загратися з бажанням зарегламенитровать все, контролювати всі".


У той же час, на думку політолога, фактор війни є значущим для прийняття даного законопроекту.


"Ми знаходимося в стані, в тому числі, інформаційної війни з країною-агресором – Росією, — підкреслює Саакян. — Інформаційно-психологічні операції стали частиною нашої повсякденності. Знаходимося ми і в стані культурної війни, коли в наше життя то і справа проникають ворожі наративи, культурний продукт, спрямовані на фрагментацію українського суспільства. У тому числі – через інтернет-сферу, яка маскується під ЗМІ. Так чи інакше, але це питання лежить у сфері національної безпеки. І грамотно вирішити його, не ущемляючи свобод людини (в тому числі права на свободу слова), стане демонстрацією політичної майстерності".


Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" повідомляв про нинішньої ситуації із засобами масової інформації в Україні та на кого не поширюється свобода слова.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!