Головна Новини Політика внутрішня політика З'їзд «Слуги народу»: експерти вказали на проблеми партії
commentss НОВИНИ Всі новини

З'їзд «Слуги народу»: експерти вказали на проблеми партії

Перед новим лідером партії буде відразу кілька складних завдань

8 листопада 2019, 13:42 comments2052
Поділіться публікацією:
З'їзд «Слуги народу»: експерти вказали на проблеми партії

З'їзд партії "Слуга народу", яка має більшість у Верховній Раді, запланований на 10 листопада. Планується обрання нового лідера замість Дмитра Разумкова, який став спікером Верховної Ради і не має права очолювати партію.

Експерти поділилися з виданням "Коментарі" прогнозом: які рішення можуть обговорювати і приймати, а також хто може стати головою політсили і які завдання перед новим очільником будуть поставлені.

Партії не існує

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що нічого особливого на з'їзді не відбудеться і жодних наслідків для української політики цей захід не матиме.

"Справа в тому, що як такої партії "Слуга народу" не існує. Це віртуальний проект, який під брендом Зеленського зміг перемогти на парламентських виборах. Говорити ж про реальну політсилу зараз не доводиться. У нас традиційно – партії лідерського типу. Тобто, орієнтовані на лідера. А тут ще й — віртуальний проект лідерського типу. Так що абсолютно не має значення, хто буде головою партії", — зазначив політолог.

Бала підкреслив, що "Слуга народу" є свого роду "збірною солянкою" і члени політсили в низці питань виступають опонентами.

"У з'їзду суто технологічне завдання — спробувати зцементувати єдність, насамперед, депутатів. І спроба побудови надалі реальної політичної партії — в контексті майбутніх місцевих виборів. Якщо ж це буде така ж "солянка", як на парламентських виборах, з місцевими можуть виникнути великі проблеми", — констатував експерт.

Повного "одобрямса" не буде

Політичний експерт Євген Магда вважає, що з'їзд "Слуги народу" буде носити діалектичний характер.

"З одного боку, статус "Слуги народу" як партії влади ніхто не ставить під сумнів. З іншого — "Слуга народу", як і раніше нагадує діючу модель партії, а не реальну політичну структуру. У ній немає ідеологічної жорсткості, наповнення реальним змістом", — пояснив експерт.

Головною подією з'їзду Магда прогнозує виступ президента Володимира Зеленського.

"Сумніваюся, що президент відверто проаналізує свої помилки, так само як помилки команди. Скоріше, ми знову почуємо випади в бік опонентів. Переобрання керівника партії буде швидше формальним, хоча і без повного одобрямсу. Думаю, партію очолить перший заступник фракції "Слуга народу" Олександр Корнієнко, це виглядає логічним", — спрогнозував політолог.

Скандали обговорять в кулуарах

Кандидат політичних наук, директор департаменту внутрішньої політики Міжнародного центру перспективних досліджень Ігор Петренко також вважає, що на чолі партії може стати Корнієнко, який очолював передвиборний штаб "Слуги народу" на парламентських виборах.

"Завдання йому доведеться вирішувати непрості. Адже партійної структури (ідеологічних відділів, відділів по роботі з регіонами і т. д.) фактично немає. До того ж, фракція досить різношерста, там є близько десятка груп, а також окремі лобісти. А для місцевих виборів потрібно створювати осередки, залучати спонсорів, вести діалог з регіональними елітами. Починати когось заявляти, просувати, працювати з проблемами конкретних регіонів", — пояснив Петренко.

Експерт також не виключає, що на з'їзді можуть обговорюватися скандали, пов'язані з листуванням В'ячеслава Медяника і Богдана Яременка, скандал з нібито отриманням хабарів одинадцятьма членами податкового комітету (деяким довелося проходити перевірку на поліграфі). Але, швидше за все, на думку Петренка, такі моменти обговорять кулуарно.

Як повідомляв сайт "Коментарі", президент Володимир Зеленський розповів про проблеми в партії "Слуга народу".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!