Головна Новини Політика внутрішня політика З'їзд «Слуги народу»: грань провалу чи правильний курс
commentss НОВИНИ Всі новини

З'їзд «Слуги народу»: грань провалу чи правильний курс

На думку експерта Олега Постернака, рейтинг партії перед місцевими виборами становитиме 30-40%

11 листопада 2019, 13:29 comments2386
Поділіться публікацією:
З'їзд «Слуги народу»: грань провалу чи правильний курс

У неділю відбувся з'їзд провладної партії "Слуга народу". Новим лідером партії обрано Олександра Корнієнка, який обіймає посаду заступника голови парламентської фракції "Слуги народу". На з'їзді було висловлено думку про необхідність допрацьовувати лібертаріанську ідеологію в руслі соціалістичних ідей. Експерти оцінили для видання "Коментарі" підсумки з'їзду, а також перспективи партії.

"Пивний" формат вдарить по партії

Політтехнолог Олег Постернак вважає з'їзд "Слуги народу" важливою віхою в становленні молодої політичної сили. Хоч він, на думку експерта, трохи запізнився.

"Партійне будівництво — це кропітка і дуже витратна робота. І, на жаль, значна перерва, допущена після перемоги Володимира Зеленського на президентських виборах, а також ставка на рекламний підхід позиціонування політичної сили, може позначитися на місцевих виборах, до яких партія підходить в умовах ризику суттєвого зниження рейтингу", — пояснює Постернак.

Політтехнолог зазначив, що з'їзд був організований в класичному для партії неформальному стилі.

"На мою думку, варто було б відійти від цього "пивного" формату. Адже все-таки потрібно вибудовувати імідж партії компетентної і серйозною влади, яка здатна взяти на себе відповідальність земельної реформи, мирного врегулювання на Донбасі, прийняття бюджету і т. д. Згодом цей формат може зробити свою "чорну справу" у створенні загального враження про партію як клуб випадкових непрофесіоналів", — упевнений Постернак.

Що стосується перспектив партії, то експерт прогнозує, що до місцевих виборів, запланованих на весну 2020 року, рейтинг партії становитиме 30-40%.

"Велику роль, звичайно, будуть грати скандали, які зміцнюють неприємне позиціонування партії. Але їх результати можна звести до нуля за умови потужних успіхів", — зазначає Постернак.

Зеленський дистанціюється від партії

Політолог Віктор Таран підкреслює, що з'їзд політичної партії, як правило, є одним з кульмінаційних моментів звіту даної політсили перед суспільством. І в цьому сенсі з'їзд "Слуги народу" став провальним.

"Як правило, на з'їздах присутні лідери партії, люди, які асоціюють себе з партією. Вони кажуть програмні промови, в тому числі про те, як зі своїми соратниками мають намір покращувати соціально-економічне становище громадян. Але на з'їзді "Слуги народу" ми не побачили Зеленського. Як не побачили і реального лідера. Корнієнко – швидше сірий кардинал", — зазначив експерт.

На думку політолога, Зеленський навмисно дистанціюється від партії, оскільки скандали, кадрові та законодавчі рішення знижують рейтинг політсили та не відбиваються на рівні підтримки президента.

"Партія намагається загравати з виборцями. Зміна ідеології, яка відбулася протягом кількох місяців (від лібертаріанства до соціалізму) вдарить по самій полістилі. Адже соціал-демократи виступають проти продажу держпідприємств, проти відкриття ринку землі. А в "Слузі народу" виступають якраз за інше", — пояснив експерт.

Таран також вважає, що з'їзд став доказом наявності конфлікту між групами у фракції (особливо між групою Коломойського і тими, хто орієнтується на Зеленського), а також між Зеленським і партією.

"Слуги"-соціалісти і епоха бідності

Політичний експерт Світлана Кушнір вважає важливим те, що з'їзд, в принципі, відбувся, так і те, що у партії тепер є повноцінний голова. Позитивом вона називає і зміну політичного курсу партії.

"Лібертаріанство не прийнятно для більшої частини українського суспільства, яке страждає від популізму. Тепер ніша соціалістичної спрямованості зайнята більш-менш свідомими, цікавими і популярними політиками. Серед знакових моментів я б відзначила закріплення партією відповідальних по областях. Ймовірно, місцеві еліти сподіваються побачити в "кураторах областей" знайомих, з ким можна пройти на місцевих виборах", — сказала Кушнір.

При цьому, відзначає експерт, поведінка членів "Слуги народу" після виборів зовсім не демонструвала курс на соціалістичні засади. І швидше була спрямована на зміцнення епохи бідності, ніж на її викорінення.

Як повідомляв сайт "Коментарі", партія "Слуга народу" буде проводити більш ретельну перевірку нових членів партії, яких шукатимуть перед місцевими виборами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!