Головна Новини Політика внутрішня політика "Не останні": експерти про виключення Полякова і Скороход
commentss НОВИНИ Всі новини

"Не останні": експерти про виключення Полякова і Скороход

Експерти пояснили, чому сталося "вигнання" у фракції "Слуга народу" і що воно може спричинити

15 листопада 2019, 12:21 comments4764
Поділіться публікацією:
"Не останні": експерти про виключення Полякова і Скороход

Народних депутатів Ганну Скороход та Антона Полякова сьогодні, 15 листопада, виключили з фракції "Слуга народу" (СН). Експерти розповіли виданню "Коментарі", чому це могло статися – і чим може закінчитися.

Зазначимо, що Скороход вчора публічно звинуватила владу в переслідуванні її цивільного чоловіка (громадянина РФ Олексія Алякіна, який перебуває в міжнародному розшуку – за запитом Росії, заарештували українські правоохоронці). На її думку, це сталося через голосування всупереч рішенню фракції: вона виступала за збереження у власності держави ГТС, а також проти земельної реформи. Антон Поляков, у свою чергу, повідомляв журналістам, що глава Офісу президента (ОП) Андрій Богдан викликав його до себе в кабінет, вимагаючи пояснити причину відмови голосувати за ряд законопроектів.

Політолог, експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Данило Богатирьов зазначає, що зараз багато заговорили про "безглузду помсту" з боку керівництва фракції та Офісу президента — як основної точки звідки координуються її дії.

"Однак, це — поверхневий погляд, — запевняє експерт. — Насправді, враховуючи те, що "Слуга народу" — спочатку дуже неоднорідна партія і фракція, в ній надзвичайно важко підтримувати дисципліну. Раніше її керівництво вже "проковтнуло" кнопкодавство й абсолютно безглузді скандали з низкою депутатів, що серйозно ударило по іміджу партії. Ймовірно, тепер ОП наказав наводити порядок і карати "відступників", щоб іншим неповадно було".

Богатирьов вважає, що сьогоднішнє рішення стало наслідком того, що питання відкриття ринку землі (в його найбільш ліберальній формі, а не в тій, про яку говорить президент) є для чинної української влади принциповим. І закликає не дивуватися тому, що депутатів, які не підтримали це рішення, починають карати.

Політичний експерт Руслан Бізяєв впевнений, що фракцію СН зараз намагаються скомпонувати таким чином, щоб вона не втратила керованість і змогла підтримати ще низку непопулярних законопроектів, які підуть за бюджетом і прийняттям в першому читанні закону про продаж земель сільгосппризначення.

"В Україну прибула місія МВФ. І владі важливо мати зцементовану фракцію, готову голосувати за непопулярні рішення, включаючи ту ж подальшу імплементацію земельних питань", — підкреслює Бізяєв.

Експерт нагадав, що в Україну прибув вчора МВФ. І заради нової угоди влада може піти на чергові непопулярні рішення, в тому числі щодо тарифів.

"Якщо фракцію СН не зцементувати зараз, в тому числі репресивними заходами, вже в грудні ми зможемо спостерігати у Верховній Раді шквал законодавчого спаму, — вважає Бізяєв. — Буде вноситися маса законопроектів при мінімумі з соціальної та економічної значущості, а також без можливості їх прийняття".

На думку Бізяєва, дії, пов'язані з виключенням "неблагонадійних" депутатів з фракції монобільшості, покликані підштовхнути інших голосувати навіть за ті законопроекти, які свідомо вдарять по рейтингу. І тут цікаво буде, відзначає експерт, подивитися на дії мажоритарників, яким потім доведеться якось пояснювати такі голосування виборцям в округах".

Політичний експерт Денис Гороховський каже, що ситуація всередині фракції СН загострювалася вже давно. І те, що сталося сьогодні — радше закономірність.

"При цьому, можна з упевненістю стверджувати, що Скороход і Поляків – це однозначно не останні "слуги", які будуть "вигнані", — говорить експерт. — Проблема партії та фракції в тому, що спочатку керівництво позначило депутатам позицію: "Ви всі ніхто, ви тут випадково і виключно завдяки бренду Зе". При цьому з перших днів роботи парламенту шукали інструменти для максимального "закручування гайок" і посилення контролю за парламентарями".

Але як раз з тією категорією нардепів, які дійсно волею випадку потрапили в парламент, проблем немає, вважає Гороховський.

"Вони ні на що не претендують, голосують згідно з рекомендаціями з партійного чатика й цілком схвалюють будь-які дії партверхушки, — пояснює експерт. — А от як раз ті люди з числа СН, які мають свій персональний рейтинг і політичну вагу, хто не готовий асоціювати своє ім'я зі скандальними ініціативами або рішеннями, які прямо суперечать їхнім передвиборним обіцянкам, — чинять супротив партійній диктатурі".

Гороховський не виключає, що в найближчі кілька місяців знайдеться той, хто спробує консолідувати незадоволених депутатів з СН та об'єднати їх в окрему фракцію.

"При цьому, розпускати парламент і проводити дострокові вибори, наприклад, разом з місцевими, для СН не вигідно. Тому що вже очевидно, що повторити свій результат вони не зможуть і монобільшості у них вже однозначно не буде", — резюмує експерт.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що Скороход заявила про "сірі" доходи "слуг".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!