У Німеччині затримали колишнього нардепа Онищенка, - ЗМІ

Онищенко знаходиться під вартою

У минулу п'ятницю, 29 листопада, у місті Аахен (Німеччина) був затриманий колишній народний депутат Олександр Онищенко. Німецькі правоохоронці діяли за запитом НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, передає "Радіо Свобода" з посиланням на свої джерела в правоохоронних органах.

Згідно з юридичною процедурою, суд має винести рішення про екстрадицію екснардепа до України і визначити запобіжний захід на строк розгляду справи. Дата засідання суду поки невідома.

Онищенка помістили під варту, де він перебуватиме до призначення засідання суду.

У той же час, адвокат екснардепа Олег Іщенко не зміг прокоментувати інформацію про затримання свого клієнта.

Олександру Онищенку в Україні інкримінують нанесення державі збитків на суму 3 млрд гривень шляхом газових махінацій. Слідчі вважають, що газ, який добували компанії Онищенка в рамках спільної діяльності з "Укргазвидобуванням", потрапляв на фіктивні біржі за заниженою ціною. Його викуповували пов'язані компанії і перепродували вже за ринковою. Також зазначалося, що всього в рамках кримінального провадження затримано 12 осіб, а 5 підозрюваних у даній справі визнали свою провину і погодилися співпрацювати зі слідством. Онищенко всі звинувачення на свою адресу заперечує.

Як повідомляв сайт "Коментарі", в грудні 2016 року Україна направила Німеччині запит про екстрадицію Олександра Онищенка, коли він був ще діючим нардепом. У 2017 році Верховна Рада дала згоду на затримання і арешт Онищенка.

Раніше повідомлялося про те, що процедуру екстрадиції Олександра Онищенка почала Іспанія, де він переховується від українського правосуддя.

Голова Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що Онищенко може бути екстрадований в Україну вже в грудні 2019 року.