Головна Новини Політика внутрішня політика Децентралізація: експерти розповіли про перспективи реформи для ОРДЛО
commentss НОВИНИ Всі новини

Децентралізація: експерти розповіли про перспективи реформи для ОРДЛО

Експерт Юрій Гаврилечко вважає, що Україні необхідна реальна адміністративно-територіальна реформа

4 грудня 2019, 20:02 comments4687
Поділіться публікацією:
Децентралізація: експерти розповіли про перспективи реформи для ОРДЛО

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков зазначив, що в наступному році планується завершити реформу децентралізації.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", що треба ще зробити, а також реально використати децентралізацію для реінтеграції тимчасово непідконтрольного Донбасу.

Все йде по накатаній

Економіст, політексперт Тарас Загородній вважає, йдеться про завершення процесу, розпочатого минулого владою.

"Укрупнення регіонів, створення об'єднаних територіальних громад (ОТГ), ліквідація деяких районів, райадміністрацій, введення інституту префектів, — перераховує Загородній подальші плани щодо децентралізації. – Проблеми можуть бути, якщо доведеться вносити зміни в Конституцію. В іншому ж – все йде по накатаній, так що не бачу, що може перешкодити завершити цю реформу".

Влада прикривається децентралізацією

Експерт Української фабрики думки Юрій Гаврилечко вважає, що під терміном "децентралізація" у нас кожен має на увазі щось своє.

"Треба б уточнити у Разумкова, що він має на увазі під реформою децентралізації. Створення ОТГ — це не децентралізація, а об'єднання незрозуміло кого — незрозуміло як, — зазначає Гаврилечко. — Фактично ця "реформа" звелася до того, що на місцеву владу перекидають додаткове фінансове навантаження. Це не має нічого спільного з децентралізацією".

Експерт впевнений, щоб децентралізація відповідала своїй назві, треба провести реальну адміністративно-територіальну реформу.

"А перш, ніж проводити її потрібно для початку ретельно прописати, — каже Гаврилечко. — Що хочете отримати в результаті, за рахунок чого? Які повноваження будуть у органів місцевого самоврядування? Що це за органи? На які адміністративні одиниці буде ділитися Україна, які там будуть ієрархія, ресурси, повноваження? Поки я бачу, що під соусом децентралізації центральна влада навантажує місцеву владу додатковими обов'язками, не забезпечуючи її фінансово".

Децентралізація допоможе уникнути сепаратизму

Політичний експерт Дмитро Воронков впевнений, що реформа децентралізації буде завершена без особливих перешкод.

"Інша справа наскільки себе виправдає система префектів. Формально її функція носить суто контролюючий характер, але де гарантії, що префект того чи іншого регіону не буде вдаватися до політичного тиску на місцеву владу з метою лобіювання комерційних інтересів тих або інших комерційних груп, — розмірковує Воронков. — Особливо в разі запуску ринку землі. Адже тоді згідно реформі децентралізації саме місцева влада буде розпоряджатися своїми землями. Мені здається, що основна загроза виходить від факту існування політичної монобільшості нагорі. Не важко здогадатися, хто за партійною ознакою буде представляти центральну владу на місцях (інститут префектів)".

Що стосується перспектив реінтеграції Донбасу за допомогою децентралізації, на чому якийсь час робила наголос минула влада, то політексперт не бачить тут жодного зв'язку.

"Донбас є політичним заручником Росії як територія. А самі мешканці тимчасово непідконтрольних територій не особливо вникають в плюси або мінуси українських реформ, — зазначає Воронков. – І мало для цього їх бажання возз'єднатися з Україною

На його думку, децентралізація могла б допомогти в процесі "реабілітації" жителів Донбасу, показавши їм нові можливості в розвитку регіонів.

"Але це за умови повного українського контролю над тимчасово окупованою територією. А на сьогоднішній день децентралізація і реінтеграція Донбасу — це зовсім окремі теми. Однак вважаю, що дана реформа позитивно позначиться на інших регіонах, знизивши ризики прояву чергових сепаратистських проявів", — додав експерт.

Як повідомляв сайт "Коментарі", у Кабміні пояснили, навіщо міняти Конституцію в частині децентралізації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!