Гончарук анонсував дату запуску програми з повернення заробітчан

Програма запрацює з 1 лютого

Прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що програма по стимулюванню українців за кордоном повертатися в країну запрацює з 1 лютого 2020 року. Про це він написав у Facebook.

За його словами, Україна готує до старту програму з підтримки мікро - та малого підприємництва за ініціативою президента.

"Її суть − стимулювати появу нових підприємців і заохочувати наших заробітчан повертатися додому і відкривати бізнес в Україні", − підкреслив прем'єр.

За його словами, перший етап програми − доступне кредитування.

Обсяг кредиту − 1,5 мільйони гривень на п'ять років:

- 5% річних, якщо виручка до 25 мільйонів гривень і створюються мінімум два робочих місця;

- 7% річних для бізнесу з виручкою до 25 мільйонів гривень, який не створює нових робочих місць (але за кожного нового працівника ставка знизиться на 0,5%);

- 9% річних для бізнесу з виручкою до 50 мільйонів гривень.

"Для участі знадобиться бізнес-план, позитивна фінансово-кредитна репутація та платіжна дисципліна. Стартапи зможуть брати участь тільки від початку своєї діяльності, а діючий бізнес − тільки той, який працює мінімум 12 місяців. Сам учасник інвестує 20% власних коштів від усіх витрат", − пояснив глава Кабміну.

Серед сфер для розвитку бізнесу − енергетика, освіта, охорона здоров'я, транспорт, виробництво, спорт, розваги або інші послуги.

 Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Володимир Зеленський записав відеозвернення до українців, які виїхали на заробітки за кордон, закликавши їх повернутися додому і використовувати отримані знання та навички на батьківщині.