Головна Новини Політика внутрішня політика Гра і шантаж: експерти пояснили вимоги ватажків «ЛДНР» щодо переговорів
commentss НОВИНИ Всі новини

Гра і шантаж: експерти пояснили вимоги ватажків «ЛДНР» щодо переговорів

Експерти відзначили, що «кордони ЛДНР» суперечать Мінськими угодами

18 грудня 2019, 15:40 comments2782
Поділіться публікацією:
Гра і шантаж: експерти пояснили вимоги ватажків «ЛДНР» щодо переговорів

Ватажки створених Росією квазіутворень "ДНР" і "ЛНР" Денис Пушилін і Леонід Пасічник провели 17 грудня спільний брифінг, на якому заявили, що керівництво України має або почати погоджувати з ними питання реалізації Комплексу заходів, або ж визнати свою нездатність виконувати Мінські угоди. Крім того, прозвучала обіцянка незабаром прийняти в "ЛНР" "закон про держкордон" (з розширенням її на всю область, в тому числі — підконтрольну Україні), як раніше зробили в "ДНР".

Експерти висловили виданню "Коментарі" думки щодо цих заяв, а також пояснили, як на них реагувати офіційному Києву.

Пропаганда і переведення стрілок на Україну

Експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики Володимир Воля вважає, що заява лідерів сепаратистів виглядають не більш ніж спробою показати, що ці "республіки" мають якусь перспективу і сильну позицію у відносинах з Києвом.

"Заява про те, що керівництво України щось має погоджувати з ними, покликана підкреслити якусь роль "ДНР" і "ЛНР" у процесі врегулювання, змістивши акцент з вимог, які висуває Захід і Україна до РФ у зв'язку з конфліктом на Донбасі, — говорить експерт. – У той час, як Україна і її західні союзники очікують від Росії реального виконання певних умов, які б сприяли врегулюванню конфлікту, Пушилін і Пасічник демонструють, що вони нібито є чи не головним суб'єктами врегулювання, а зовсім не РФ. Що, звичайно, не так".

На думку Волі, нотки ультиматуму (Україна або повинна погоджувати реалізацію "Мінська" з ватажками квазіутворень, або визнати свою неспроможність виконувати угоди), ймовірно, є підготовкою до того, щоб звинуватити українську владу у непрацездатності Мінських угод. І у відповідь — відмовитися від їх реалізації зі свого боку. Тобто, уявити, що не "ЛДНР" (читай — не РФ) винні в тому, що домовленості виявилися непрацездатними.

"Заява про "держкордон" так званої "ЛНР", насправді, не має нічого спільного з Мінськими угодами. Як і раніше прийняте в "ДНР" рішення про "кордон" в районах усієї Донецької області, — підкреслює експерт УІАМП. — У тексті "Мінська" не йдеться про особливий самоврядування для всіх Донецької та Луганської областей, а лише для ОРДЛО.

Таким чином, дорікаючи офіційному Київу нездатністю виконувати Мінські угоди, Пушилін і Пасічник самі прямо роблять заяви, що йдуть врозріз з домовленостями, прихильність яким вони намагаються демонструвати".

На думку Волі, лідери сепаратистів адресують заяви у тому числі жителям ОРДЛО, щоб спробувати їх переконати , що ідеї "ДНР" і "ЛНР" має перспективи.

"Резюмуючи: виступ ватажків квазіутворень це, з одного боку – спроба звалити на Україну провину за відсутність прогресу в реалізації Мінських угод, а з іншого – пропагандистський крок, щоб підтримувати оптимізм громадян, які проживають на підконтрольних територіях", — вважає політолог.

Кремль посилає тривожний сигнал

Глава Центру досліджень соціальних перспектив Донбасу Сергій Гармаш упевнений, що ватажки "ДНР" і "ЛНР" за вказівкою з Москви грають в суб'єктність.

"Вони знають, що до березневої зустрічі в нормандському форматі Зеленському потрібно продемонструвати якийсь результат по політичному врегулюванню. І тиснуть на нього, таким чином, — говорить Гармаш. — При цьому, вони "забувають", що в Мінських угодах немає ніяких "республік". Так і "узгодження", не означає "згода". Тому обговорення в Мінську цих питань формально — досить. Хоча, воно й не конструктивно. Але ще більше неконструктивно вести переговори з тим, хто нічого не вирішує".

Випади Пушиліна і Пасічника глава ЦДСПД називає тривожним сигналом.

"Така гра в суб'єктність може виражатися і у військовій активізації, нібито, "республік". Не даремно вони створюють "законодавчу" базу для цього, розширюючи свої кордони до адміністративних кордонів Донецької і Луганської областей, — підкреслює Гармаш. — Ескалацією вони можуть тиснути на Київ з метою змусити Зеленського вести переговори безпосередньо з ними. Це може викликати і внутрішньополітичну кризу в Україні: якщо наступ бойовиків почнеться в місцях розведення військ, то в ньому буде звинувачений і президент Зеленський, під тиском якого це розведення сталося".

Путін торпедує мирний процес

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", історик, юрист Дмитро Снєгирьов звертає увагу, що пресконференція ватажків "ЛДНР" пройшла незабаром після з'їзду "союзу добровольців".

"Він відбувся в Москві, там був присутній помічник президента РФ, негласний куратор окупованих територій – Сурков, — зазначає Снєгирьов. — Були дві частини з'їзду – одна для ЗМІ, друга — закрита. І на закритій частині відкрито говорили, що "Москва не зрадить Донбас", тобто – не погодиться на його реінтеграцію в Україну. Нібито буде розіграний абхазький сценарій – визнання Росією псевдореспублік в односторонньому порядку. І в цьому сенсі невипадково заява Пасічника про можливе прийняття закону про держкордон". В Абхазії теж спершу прийняли закон про "держкордон", а потім підписали договір про розширену співпрацю з РФ, що призвело до анексія частини грузинської території".

За словами експерта, невипадково все сталося після зустрічі в нормандському форматі, на якій Києві не пішов на умови Москви (фактично – на запуск федералізації України).

"Не випадково і те, що резонансні заяви прозвучали напередодні зустрічі в Мінському форматі (проходить сьогодні, 18 грудня), де мають обумовити позначені в Парижі в рамках зустрічі глав "нормандської четвірки" умови припинення вогню і верифікацію списків тих, кого планують обміняти до нового року. Ми бачимо, що торпедується мирний процес. Москва включила улюблені елементи військово-політичного тиску, щоб Київ йшов на її умови, — вважає Снєгирьов. — І якщо зустріч у Мінську сьогодні завершиться безрезультатно, якщо буде проблема з обміном полоненими, можна буде говорити про те, що поставлено під удар нормандський формат, а Москва готова йти на одностороннє визнання псевдореспублік".

Як повідомляв сайт "Коментарі", раніше експерти пояснили наслідки прийняття "закону про кордон ДНР" для України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!