Головна Новини Політика внутрішня політика Закордонні паспорти для виїзду в Росію: хто постраждає від рішення Кабміну
commentss НОВИНИ Всі новини

Закордонні паспорти для виїзду в Росію: хто постраждає від рішення Кабміну

Експерти не бачать політики у рішенні Кабміну дозволити українцям виїзд в Росію тільки за закордонними паспортами

19 грудня 2019, 13:57 comments2743
Поділіться публікацією:
Закордонні паспорти для виїзду в Росію: хто постраждає від рішення Кабміну

Кабінет міністрів України з 1 березня 2020 року заборонив українцям виїжджати в Росію за внутрішніми паспортами (тільки за закордонними паспортами). Нібито це дозволить призупинити дії положень угод з РФ, які дозволяли перетинати кордон за внутрішнім паспортом або свідоцтвом про народження для осіб до 16 років, а також зменшить час проходження прикордонного контролю для українців.

Експерти висловили виданню "Коментарі" думки стосовного цього урядового рішення.

У заробітчан будуть проблеми

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала називає рішення уряду досить сумнівним.

"Якщо росіяни до нас вже років п'ять як їздять із закордонними паспортами, а тепер і українці будуть їздити до них по закордонних паспортах, то варто було б просто вводити візовий режим, — вважає експерт. — Про що, до речі, не раз говорилося як про певний фільтр проти потрапляння в Україну небажаних особистостей (як ті ж "журналісти" пропагандистського телеканалу "Звезда", які робили нещодавно селфі на Майдані). Тепер же громадянам України, які їздять, наприклад, у Європу, при необхідності перетнути кордон з Росією будуть псувати закордонний паспорт відповідними відмітками".

Віталій Бала прогнозує певні проблеми для тих, хто їздить в РФ на заробітки.

"Можливо, цю ідею закладалася думка, щоб заробітчани (а в Росії трудиться, за різними даними, близько двох мільйонів українців) отримували біометричні паспорти, поповнюючи український бюджет. Але це не такі вже серйозні кошти, щоб заради них приймати такі рішення", — зазначає директор АМС.

Тільки гроші і жодної політики

Політолог Андрій Мішин впевнений, що рішення Кабміну вдарить по літніх жителям прикордонних населених пунктів, а також перевізникам.

"У нас стільки паспортних сервісів відкрилося останнім часом, що черг немає. І уряд, схоже, вирішив змусити жителів прикордонних областей (в основному — жителі сіл і селищ, люди середнього і літнього віку), які ходять до родичів за кордон мало не щотижня, придбати закордонного паспорта. А при такому частому перетині кордону їм доведеться їх змінювати чи не кожні два роки, — вважає Мішин. – Під ударом опиняться і перевізники, які роблять у день деколи пару ходок та налагодили доставку людей з прикордонних пунктів однієї країни в іншу".

На думку експерта, рішення уряду пов'язане не з політикою, а з намаганням влади отримати додатковий прибуток.

Спроба не викликає довіри

Виконавчий директор в Центрі прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов називає паспортне рішення Кабміну досить логічним.

"Раніше, якщо ми згадаємо, фактично були введені обмеження іншими способами. Зараз у зв'язку з тим, що з одного боку є різноспрямовані рухи від нової влади (знімаються деякі обмеження в торгівлі з РФ, ведуться переговори про можливі прямі поставки газу), зроблена спроба показати, що не особливо ми з країною-агресором і зближаємося. Спроба, треба сказати, не особливо викликає довіру", — відзначає Леонов.

При цьому, підкреслює експерт, саме по собі рішення досить позитивне.

"В якійсь мірі – це питання безпеки наших громадян, яких російські правоохоронці та спецслужби продовжують затримувати в РФ і анексованому Криму, — пояснює експерт. – Плюс – робиться спроба зняти питання безконтрольного перетину кордону (адже у внутрішніх паспортах позначки не ставляться). Думаю, таке врегулювання піде на користь".

Як повідомляв портал "Коментарі", керівник Державної міграційної служби Максим Соколюк розповів про те, що система безвізових поїздок за кордон з ID-картою для українців у майбутньому може заробити і з Шенгенською зоною.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!