Головна Новини Політика внутрішня політика Чернігівська облрада проголосувала за виборність глав областей і бюджетну децентралізацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Чернігівська облрада проголосувала за виборність глав областей і бюджетну децентралізацію

Депутати вважають, що без бюджетної децентралізації демократизація України неможлива

25 грудня 2019, 12:29 comments1506
Поділіться публікацією:
Чернігівська облрада проголосувала за виборність глав областей і бюджетну децентралізацію

Президентський законопроект про децентралізацію викликає все більше невдоволення. Так, до протестів мерів та європейських депутатів приєдналися обласні ради.

Зокрема, на сесії Чернігівської обласної ради депутати проголосували за звернення на адресу президента України Володимира Зеленського та Верховної Ради із закликом провести реальну децентралізацію, передавши право обирати глав областей і можливість формувати бюджет на місцях. Відповідна інформація опублікована на сайті облради 24 грудня

Відзначається, що на розгляд рішення винесли представники ВО "Батьківщина", і всі 36 депутатів, які брали участь у голосуванні, підтримали ініціативу. Згідно з документом, зміни до Конституції повинні передбачати можливість:

- для забезпечення реального народовладдя виборність голів обласної виконавчої влади на прямих виборах;
— для забезпечення більшої ефективності бюджетного процесу змінення порядку прийняття бюджетів, згідно з яким спочатку приймаються бюджети областей, лише після цього Верховна Рада України приймає державний бюджет.

Крім того, громади повинні самі формувати бюджет регіонів, після чого його зможе розглянути Верховна Рада. Нардепи зазначають, що через відсутність бюджетної децентралізації не можливо завершити процес демократизації України.

Також голова Чернігівської обласної ради Ігор Вдовенко офіційно приєднався разом з керівниками Миколаївської, Тернопільської, Волинської, Закарпатської та Львівської обласних рад до підписаних раніше вимог мерів доопрацювати зміни до Конституції щодо децентралізації.

Раніше "Коментарі" писали, що на сайті Верховної Ради опубліковано законопроект № 2598 "Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)", внесений президентом України як невідкладний. Ним, зокрема, пропонується запровадити інститут префектів, які повинні стати представниками держави в округах та областях, у місті Київ, замінивши місцеві державні адміністрації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!