Головна Новини Політика внутрішня політика Медведчук: Якщо Зеленський підпише закон про освіту, «ОПЗЖ» звернеться до суду для його скасування
commentss НОВИНИ Всі новини

Медведчук: Якщо Зеленський підпише закон про освіту, «ОПЗЖ» звернеться до суду для його скасування

Лідер "ОПЗЖ" Віктор Медведчук заявив, що закон про середню освіту дискримінує українських дітей за мовною ознакою

17 січня 2020, 14:14 comments2251
Поділіться публікацією:
Медведчук: Якщо Зеленський підпише закон про освіту, «ОПЗЖ» звернеться до суду для його скасування

Якщо президент України Володимир Зеленський підпише закон "Про повну загальну середню освіту", то депутати від фракції "Опозиційна платформа – За життя" збираються звернутися в Конституційний суд України. На думку "ОПЗЖ", цей акт є дискримінаційним і антиконституційним. Про це повідомив голова політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктор Медведчук, йдеться на офіційному сайті опозиційної політсили.

За словами нардепа, прийнятий Верховною Радою закон "Про повну загальну середню освіту" встановлює, що російськомовні учні 5-го класу мають право на 20% уроків рідною мовою, а для дітей, які говорять на мовах ЄС, річний обсяг навчального часу рідною мовою в 4 рази більше.

"Влада в своєму неприхованому цинізмі дійшла до того, що ділить українських дітей на сорти: україномовні діти національних меншин, які говорять на офіційних мовах ЄС, і діти, які говорять на інших мовах (у першу чергу, звичайно, мова йде про російськомовних дітей), — зазначив політик. — Прийнятий закон прямо порушує статті 10, 11, 22, 24, 53 Конституції України, які передбачають право на вільне використання, розвиток російської мови в Україні, на отримання освіти рідною мовою, розвиток мовної самобутності національних меншин України".

Медведчук також підкреслив, що Венеціанська комісія рекомендувала переглянути положення закону, які диференціюють поводження з мовами корінних народів і національних меншин. Однак влада, відзначили в "ОПЗЖ", все одно прийняла "черговий націоналістичний закон, узаконив поділ українських дітей на сорти і завдав чергового удару щодо прав російськомовних громадян".

"Цей закон – черговий крок, який свідчить про продовження злочинної політики дискримінації російської мови і російськомовного населення, яку проводила колишня влада і проводить чинна", – заявив Медведчук.

Нагадаємо, депутати Ради проголосували за закон про середню освіту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!