Головна Новини Політика внутрішня політика Допит Порошенко в ДБР: експерти проаналізували рішення про примусовий привід і можливі наслідки цього
commentss НОВИНИ Всі новини

Допит Порошенко в ДБР: експерти проаналізували рішення про примусовий привід і можливі наслідки цього

На думку експертів, примусовий привід Петра Порошенка на допит в якості свідка може тільки посилити групу підтримки політика

22 січня 2020, 10:42 comments3430
Поділіться публікацією:
Допит Порошенко в ДБР: експерти проаналізували рішення про примусовий привід і можливі наслідки цього

Державне бюро розслідувань (ДБР) готує матеріали для примусового приводу п'ятого президента України Петра Порошенка на допит як свідка в одному з кримінальних проваджень. Експерти розповіли виданню "Коментарі", наскільки ймовірно таке примусове залучення у випадку з Порошенком, а також — хто отримує дивіденди від цієї ситуації.

"Порошенка можуть доставити на допит у супроводі правоохоронців"

Про можливість примусового приводу Порошенка на допит у якості свідка в кримінальному провадженні, що стосується законності його дій при призначенні на посаду першого заступника керівника Служби зовнішньої розвідки, заявив слідчий ДБР Олег Корецький. За даними ДБР, Порошенко викликаний на чергові допити в Державне бюро розслідувань 21 і 24 січня.

Доктор права, адвокат Іван Ліберман впевнений: є всі шанси, що Порошенко буде примусово приведений на допит.

"Привід – це не просто, коли приходять правоохоронні органи і говорять, що ви зобов'язані з'явитися на допит. Це здійснюється на підставі судового рішення, — пояснює експерт. — Приходять правоохоронці з відеокамерами, вручають рішення при свідках. І якщо той, кому воно вручається (в нашому випадку – Порошенко), відмовляється його отримувати, це вже стаття 382 КК України (невиконання судової постанови). А якщо він при цьому ще й службова особа може отримати до п'яти років".

У разі, якщо п'ятий президент не приходить на допит, хоч його і викликають слідчі, Порошенка можуть доставити туди у супроводі правоохоронців.

"При цьому не будемо забувати, що він як депутат користується недоторканністю. Так що доставити "під руки" в нашому випадку – поняття досить умовне, — зазначає Іван Ліберман. — Якщо під час допиту Порошенко відмовиться давати показання як свідок щодо подій, які його нібито не стосуються, то вже щодо нього самого може бути відкрито кримінальне провадження за ст. 385 КК України — "відмова від дачі свідчень". Перспектива — судимість!"

"Примусовий привід Порошенка в ДБР на допит лише посилить його групу підтримки"

Політолог Наталія Білоус вважає, що Порошенко збудував собі образ головного патріота України, а тепер ще намагається за собою закріпити нішу головного опозиціонера в країні.

"Порошенко працює на електоральному полі радикалів і націоналістів. Відповідно, будь-які спроби команди Володимира Зеленського якимось чином натиснути на Петра Порошенка за його попередні гріхи на посту президента, перетворюються на підвищення рейтингу Порошенка, — пояснює Білоус. — Політтехнологічним способом виходить, що в Україні йде боротьба між "патріотами" і "не патріотами". Тобто, продовжуємо спостерігати поділ України на умовно "проєвропейську" і "проросійську". Передбачається, що Порошенко — євроінтегратор, а Зеленський — проросійський. Такі дії штучно створені для розколу суспільства".

На думку політолога, примусовий привід Порошенка в ДБР на допит лише посилить його групу підтримки.

"До того ж, за допомогою своїх західних партнерів він може заявити на весь світ, що в Україні порушуються права людини, — підкреслює Наталія Білоус. – Я не думаю, що Порошенко або хтось з його оточення понесуть кримінальну відповідальність у якійсь статті".

"Не виключається, що всі виклики Порошенка закінчаться нічим"

Якби Порошенка реально хотіли примусово привести на допит, це давно зробили б, впевнений політтехнолог Борис Тізенгаузен.

"Якщо б пересічний громадянин хоч раз не прийшов на допит, його б швидко туди доставили. З Порошенком тягнуть. Багато в чому тому, що він все ж як свідок проходить. Поки, — пояснює експерт. — Тож ступінь такого доставлення на побачення зі слідчим був б несумісним, враховуючи ще й статус Порошенка. Втім, якщо б дійсно велися серйозні справи, на допит би доставляли оточення п'ятого президента. І розпитували за "Укроборонром" та інші резонансні справи".

Тізенгаузен не виключає, що всі виклики Порошенка закінчаться нічим.

"Порошенко, звичайно, фігура одіозна. Але в даному випадку саме він отримує дивіденди, якщо його як свідка силою доставлять в ДБР. Це буде виглядати, ніби влада переслідує опозицію, фактично знущаючись над бідним Порошенком", — зазначає політтехнолог.

За словами Тізенгаузена, у Зеленського, безумовно, є ідея-фікс — посадити Порошенка. Причому посадити за корупцію.

"Адже команда Зеленського саме на цій хвилі увійшла у владу, обіцяючи посадки, боротьбу зі старою системою. А уособленням цієї старої системи є як раз таки Порошенко, — говорить експерт. — Але ось з можливостями — проблеми. Ні один з топ-корупціонерів в Україні так і не сів. Ані за минулу владу, ані за теперішню. Прийнято "роздягати" корупціонерів на певні суми – і відпускати. Як курей, які несуть золоті яйця. Вони завжди знайдуть нові схеми, їх завжди можна знову взяти, "роздягнути" і відпустити. Коли влада змінюється, пачками з'являються справи на забудовників, на тендери. І так — по колу... загалом, не думаю, що Порошенка посадять. В крайньому випадку — у нього завжди є шлях, яким пішли та ж Гонтарєва, Луценко, які відбули за кордон, звідки і спостерігають за нинішніми процесами в Україні".

Раніше "Коментарі" писали, що Порошенко хочуть привести на допит в ДБР "силою".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!