В Україні жахливі СІЗО: екснардеп Онищенко попросив політичний притулок у Німеччині

Адвокат Онищенка стверджує, що колишній президент Петро Порошенко все ще може вплинути на становище екснардепа в Україні

Колишній народний депутат, якого підозрюють в участі корупційній схемі з виведення коштів з компанії "Укргазвидобування", Олександр Онищенко попросив політичний притулок в Німеччині. Про це повідомила його адвокат Інго Міноджіо, передає "Німецька хвиля".

"В Україні існує небезпека для життя і здоров'я мого підзахисного", - сказав юрист, коментуючи рішення екснардепа, який зараз чекає на рішення суду про екстрадицію в Україну.

Міноджіо, зокрема, звертає увагу на "катастрофічні умови утримання в слідчих ізоляторах в Україні". Крім того, за його словами, колишній президент Петро Порошенко, який є головним політичним опонентом Онищенка, "навіть після втрати влади залишається дуже впливовим" і нібито небезпечний для екснардепа. В якості доказів були надані свідчення низки українських політиків.

Крім того, Онищенко оскаржив в німецькому суді свою екстрадицію в Україну, наполягаючи, що кримінальну справу проти нього порушено за "політичними мотивами". Екснардеп, за словами адвоката, має паспорт громадянина РФ.

"В Олександра Онищенка є російський паспорт. А дозволу на проживання у Німеччині у нього немає. Тому ми повідомили суд, що в разі невидачі Україні йому є куди їхати - до Росії", - зазначив Міноджіо.

Нагадаємо, Олександр Онищенко був затриманий в німецькому Аахені на початку грудня 2019 року.

Олександру Онищенку в Україні закидають нанесення державі збитків на суму 3 млрд гривень шляхом газових махінацій. Слідчі вважають, що газ, який добували компанії Онищенка в рамках спільної діяльності з "Укргазвидобуванням", потрапляв на фіктивні біржі за заниженою ціною. Його викуповували пов'язані компанії і перепродували вже за ринковою. Також зазначалося, що всього в рамках кримінального провадження затримано 12 осіб, а 5 підозрюваних у даній справі визнали свою провину і погодилися співпрацювати зі слідством. Онищенко всі звинувачення на свою адресу заперечує.

Як повідомляв сайт "Коментарі", в грудні 2016 року Україна направила Німеччині запит про екстрадицію Олександра Онищенка, коли він був ще діючим нардепом. У 2017 році Верховна Рада дала згоду на затримання і арешт Онищенка.