Головна Новини Політика внутрішня політика Закон про ПВК: легалізація «гарматного м'яса» і контрабанди зброї
commentss НОВИНИ Всі новини

Закон про ПВК: легалізація «гарматного м'яса» і контрабанди зброї

Експерти розповіли, кому вигідно прийняття закону про приватні військові компанії

12 лютого 2020, 15:38 comments3785
Поділіться публікацією:
Закон про ПВК: легалізація «гарматного м'яса» і контрабанди зброї

У парламент України подали проект закону "Про військово-консалтингової діяльності", який дозволяє легалізацію в Україні приватних військових компаній (ПВК).

Експерти розповіли виданню "Коментарі", кому вигідна такого роду ініціатива, і що слід врахувати при її можливій реалізації.

Автор насторожує

Колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки оборони Іван Ступак звертає увагу, що титульним ініціатором реєстрації у Верховній Раді даного проекту закону, що передбачає створення приватних армій для надання послуг за кордоном, є народний депутат від партії "Слуга народу" Ольга Василевська-Смаглюк.

"Першим ділом різко кидається в очі, що автором такого складного і специфічного законопроекту виступає людина з досвідом роботи виключно кореспондента на каналі 1+1, – говорить Ступак. Реальними ж авторами законопроекту виступає група помічників колишнього народного депутата України Валерія Карпунцова. А сам Валерій Віталійович є справжнім бенефіціаром цієї ініціативи".

Законопроект, за словами експерта, переслідує кілька цілей:

- створення мегаприбуткового бізнесу з торгівлі за кордон досвідом і знаннями наших учасників бойових дій (українські військові легально і за пристойні гроші зможуть брати участь у збройних конфліктах за кордоном);

- організувати монопольне ввезення в Україну стрілецької зброї та іншої військової техніки з метою подальшого вигідного перепродажу, в тому числі і державі.

"Крім того, прийняття цього законопроекту допомагає красиво обійти статтю 447 Кримінального кодексу "Найманство", яка прямо передбачає відповідальність за вербування, фінансування, матеріальне забезпечення, навчання найманців з метою використання у збройних конфліктах, – наголошує Ступак. – А для того, щоб обмежити кількість бажаючих зайнятися таким новим і прибутковим видом діяльності в законопроекті передбачені такі обмеження як ліцензування діяльності і досить високий поріг статутного капіталу для компаній, що бажають взяти участь в бізнесі (а це близько 5 млн грн)".

Небезпечний досвід

Засновник міжнародного волонтерського спільноти InformNapalm Роман Бурко, говорячи про ПВК як про загальносвітову практику, підкреслює: "Функції приватних військових компаній і повноваження (з урахуванням досвіду використання Росією у своїх гібридних операціях у різних куточках світу, від України до Сирії чи Лівії) мають бути суворо підконтрольні і ліцензовані міжнародними організаціями".

Тобто, пояснює експерт, потрібно максимально звузити можливість для використання ПВК в якості приватних армій для прикриття держави.

"Їхні функції повинні обмежуватися охоронними заходами. Не слід забувати, що РФ відкрила "скриньку Пандори", навчаючи найманців на базах ГУ ГШ ЗС РФ (Головне управління Генштабу Збройних сил Росії – орган зовнішньої розвідки Міноборони РФ, – ред.) і використовуючи їх для гібридних військових операцій за кордоном, – зазначає Роман Бурко. – Цю практику може перейняти Китай та інші країни, які також захочуть пограти в гібридну війну та "іхтамнетов" на чужій території".

Детальніше про російських ПВК і способи протидії гібридним арміям спільнота InformNapalm розповідала у спеціальному звіті "ЧВК-ЛИХОМАНКА", який був представлений на Парламентській Асамблеї НАТО в Канаді в 2018 році.

Україна легалізує агресію проти самої себе

Проект закону "Про військово-консалтингової діяльності", яким пропонується узаконити приватні військові компанії для роботи за кордоном, цілком трендова ініціатива, зазначає політичний експерт Дмитро Воронков.

"Подібна практика вже давно використовується в розвинених країнах. Тільки, з моєї точки зору, цей законопроект не можна зараз впроваджувати в життя з тієї простої причини, що країна перебуває в стані війни, – каже Воронков. – Якщо наші військові почнуть ще виїжджати з країни, щоб заробити (за що їх не можна засуджувати), це може неабияк підірвати обороноздатність країни. У нас і так дефіцит професійних військових, оскільки агресія Росії це перший за всю нашу нову історію реальний військовий конфлікт. Іншими словами, витік "військової сили" може зіграти ведмежу послугу".

Він зазначив, що у світі достатньо "гарячих точок".

"До того ж, якщо просто гіпотетично уявити, що РФ буде використовувати бажаючих українських найманців на території Криму або ОРДЛО, то як це буде розглядатися з юридичної точки зору? – задається питанням Воронков. – Виходить, що Україна сама легалізує агресію проти себе самої. Справа в тому, що Крим хоч і є українською територією, і це закріплено на конституційному рівні, але в той же час юридично він уже на балансі Росії. Тобто – це складна юридична дилема. І виходить, що українські найманці на певних територіях отримають право стріляти по своїх же співгромадянах на законному рівні. Окупована частина Донбасу, наприклад, юридично наша територія, але де-факто Україною вона не контролюється. Відповідно і тут питання відкрите".

Великі, на думку Воронкова, і ризики зростання контрабанди зброї, оскільки ПВК мають право транспортувати озброєння за кордон або ввозити на територію України.

"Ну і нарешті, якщо говорити об'єктивно, то у нас немає такого рівня підготовки як у американських Academi (колишня Blackwater) для того, щоб послуги українських ПВК були затребувані за кордоном не в якості "гарматного м'яса". Резюмуючи, скажу, що час для прийняття таких законів не самий вдалий. Спочатку потрібно звільнити свою країну, повернути їй територіальну цілісність, а вже потім легалізувати приватну військово-консалтингову діяльність", – підкреслює політолог.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду проект закону про допуск підрозділів збройних сил інших держав в Україну в 2020 році для участі у багатонаціональних навчаннях.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!