Головна Новини Політика внутрішня політика З'їзд «Слуги народу»: експерти сказали, чого чекати від зборів партії влади
commentss НОВИНИ Всі новини

З'їзд «Слуги народу»: експерти сказали, чого чекати від зборів партії влади

Експерти звернули увагу, що партію «Слуга народу» потрібно розвивати в регіонах

14 лютого 2020, 13:05 comments2773
Поділіться публікацією:
З'їзд «Слуги народу»: експерти сказали, чого чекати від зборів партії влади

Партія "Слуга народу" (СН) запланувала на 15 лютого провести свій з'їзд. Це буде третій етап партійного зібрання.

Експерти розповіли виданню "Коментарі", які там можуть бути прийняті рішення.

"Тупий і ще тупіший"

Політтехнолог, фахівець з антикризових кампаній Денис Богуш впевнений, що накопичилася низка питань, які "наболіли" у партії влади. Пошуку їх вирішення, вважає експерт, і буде присвячений з'їзд.

"Найголовніше, що СН як партії фізично в регіонах не існує. Є якісь структури, які незрозуміло як працюють і фінансуються. І з цим потрібно щось робити, особливо на тлі зниження рейтингу, – зазначає Богуш. – Потрібна стратегія збереження рядів".

Другий момент, на думку політтехнолога, пов'язаний з тим, що низка нардепів СН ніби змагаються на конкурсі "тупий і ще тупіший".

"Йдеться про ті самі "зашквари", про які нещодавно говорив президент Зеленський, – пояснює Богуш. – Люди з різним політичним досвідом (а часто – без нього) кажуть в ефірах якісь дивні речі, ображають країну. Потрібні якісь курси, навчання, щоб вони розуміли, де знаходяться, що можна говорити, а що – ні. Я б послав всю фракцію СН в академію держуправління при президентові. Хоча б на заочне навчання".

Ще одна проблема партії влади, яка стає все більш явною, пов'язана з тим, що частина команди явно грає свою гру.

"Якщо спочатку був турборежим, вся Зе-команда злагоджено голосувала, то зараз такого немає, – зазначає Богуш. – Ми бачимо групи Зеленського, Коломойського, Авакова. Бачимо конфронтацію. Не ясно, чи зможе так звана монобільшість взагалі приймати якісь рішення. Їм потрібно ці питання (хоча б у закритому режимі) вирішити".

Також політтехнолог не виключає, що буде обговорюватися зміна губернаторів.

"Голови ОДА, які були призначені раніше, проходили раніше співбесіду з головою Офісу президента Андрієм Богданом. Але на цьому тижні ОП очолив Андрій Єрмак. І йому, думаю, важливо буде поставити керувати регіонами своїх людей".

"Чистка" відкладається

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко вважає, що жодних важливих рішень на з'їзді партії влади приймати не будуть.

"Вже анонсувалося, що основний акцент зроблять на обговоренні стратегії на місцевих виборах, а також на навчанні – місцевих депутатів та голів об'єднаних територіальних громад (ОТГ), яких обрали в кінці грудня, – зазначає політолог. – З'їзд "черговий", робочий. Але він важливий для формування партії. Адже ми поки що фактично маємо лише фракцію СН, а партія як така – в процесі створення. Особливо на регіональному рівні".

Відсутність на з'їзді президента Фесенко вважає цілком зрозумілим.

"Володимир Зеленський бере участь у Мюнхенській конференції з безпеки. До того ж, він з юридичної точки зору не є лідером партії, і не зобов'язаний відвідувати її з'їзди, – пояснює експерт. – Багато очікують якоїсь "чистки рядів", акцентуючи увагу на недавній фразі глави держави, що партія має пройти очищення. Але це, швидше, загальне побажання на майбутнє. Навряд чи щось подібне може статися безпосередньо на цьому з'їзді".

На з'їзді СН можуть підняти питання партійної дисципліни, взаємини між групами всередині партії, між однопартійцями, вважає керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко.

"Відбудеться внутрішня дискусія під умовним гаслом "Хлопці, давайте жити дружно!". При цьому потрібно розуміти, що процедура "очищення рядів" досить складна. І тих же нардепів не так легко позбавити мандату – тут одного рішення партії може виявитися недостатньо", – підкреслює експерт.

На думку Костянтина Бондаренка, основні рішення СН щодо місцевих виборів будуть прийматися ближче до цих самих виборів, тобто до осені. Поки ж акцент зроблять на формуванні партійної структури на місцях, а також на оцінці дій місцевих кадрів партії влади, припускає політолог.

Як повідомляв сайт "Коментарі", раніше нардеп від "Слуги народу" Олександр Дубинський порівняв своїх колег по фракції з "космонавтами".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!