Головна Новини Політика внутрішня політика Обвал рейтингів Зеленського, Кабміну й «Слуги народу»: експерти розповіли, як влада спробує втримати довіру населення
commentss НОВИНИ Всі новини

Обвал рейтингів Зеленського, Кабміну й «Слуги народу»: експерти розповіли, як влада спробує втримати довіру населення

Експерти оцінили нові рейтинги довіри українців до влади

25 лютого 2020, 10:27 comments5164
Поділіться публікацією:
Обвал рейтингів Зеленського, Кабміну й «Слуги народу»: експерти розповіли, як влада спробує втримати довіру населення

Лютневе соцопитування Центру Разумкова показало зниження довіри до президента Володимира Зеленського, партії "Слуга народу" і Кабміну. Експерти висловили виданню "Коментарі" думку щодо результатів дослідження, а також спрогнозували, на які заходи може піти влада, намагаючись утримати падіння рейтингу.

Згідно з дослідженням, у вересні Зеленському довіряли 79% респондентів, а в лютому цей відсоток упав до 51,5%. Рейтинг недовіри до гаранта у вересні був всього 13,5%, а зараз 41%. Рейтинг провладної партії "Слуга народу" (СН) також обвалився: у вересні близько 50% українців довіряли СН і лише 11% висловлювали різко негативну позицію. Зараз ж СН користується підтримкою 34% опитаних, а негативно його оцінюють 47%. Рівень недовіри до уряду зріс з вересня по лютий на 21,5%.

"Чим рейтинг був вище, тим помітніше втрата"

Директор Київської академії політичних перспектив, політичний експерт Михайло Железняк зазначає, що позиції Зеленського спочатку були занадто високі. І цілком логічно, що він їх втрачає.

"Втрачають всі. Але особливо ріже око падіння рейтингу президента. Хоч це зрозуміло: чим рейтинг був вище, тим помітніше втрата, – пояснює експерт. – При цьому ми не можемо оцінити швидкість падіння: адже такого високого рейтингу, як був у Зеленського, не демонстрував в Україні ще ніхто. Ми нічого подібного не бачили. Але тут варто об'єктивно підкреслити, що найслабше місце президента – це його команда".

Також експерт вважає досить узагальненим питання: "якою мірою ви довіряєте президентові?".

"Довіряють в чому? Питання Донбасу – це одна довіра. Питання комунальних тарифів, зовнішньополітичних відносин, реформ – інша... До того ж в опитуванні, проведеному з 13 по 17 лютого, не було нових осіб, які грають помітну роль в українських політичних іграх", – підкреслює Железняк.

Політексперт вважає, що заради підняття (утримання) рейтингу влада може піти на такі кроки

1. На фальсифікації та махінації на місцевих виборах (наприклад, на тиск адмінресурсу або на висунення технічних кандидатів).

2. Запуск нових політичних проектів, які потім будуть підтримувати СН (а-ля "Голос" для Порошенка).

3. На тимчасове зниження тарифів або підвищення пенсій.

"9% за місяць – це серйозно"

Українським президентам не звикати до зниження рейтингу після обрання, впевнений політичний консультант, технолог, спеціаліст з GR Андрій Бодров.

"Неможливість миттєвих перетворень і "чорні лебеді", що періодично злітають над Банковою, обмеження внутрішньої і зовнішньої ресурсної бази, "витівки" команди – все це невблаганно стискає електоральні запаси людини з гетьманським скіпетром, – підкреслює політконсультант. – Інша справа, якими темпами йде зниження громадської довіри. І 9% за місяць – це серйозно, навіть в умовах абсолютної втоми українського виборця від політики і її окремих проявів".

Судячи з дат, зазначає Бодров, польовий етап опитування проходив ще до "новосанжарського кейсу".

"Тобто, потрібно вважати, що основними факторами, що спричинили зниження рейтингу, зафіксованого цим опитуванням, є проколи представників команди президента в уряді та ВР. А отже, і відповідь буде перебувати в цьому полі, – вважає експерт. – Швидше за все, відбудеться низка відставок (наполегливі чутки про які ходять вже давно). Будуть і нові "показові прочуханки" чиновників за напрямами, що становлять найбільш хворобливі реакції в суспільстві. Це соціально-гуманітарна сфера та ЖКГ. Побачимо і масову підтримку цих кадрових рішень у ЗМІ: сконцентрований на цей порядок новинний ряд, експертна підтримка, сюжети з демонстрацією підтримки відставок простими виборцями. Можливо, буде "пригальмовано" і голосування у ВР щодо низки реформ, які мають шанс бути зустрінуті неоднозначно".

"Все може вийти з-під контролю"

Політичний аналітик Олександр Солонько упевнений: враховуючи, що у нас попереду місцеві вибори, на яких партія влади розраховує отримати серйозні "квоти" в місцевому самоврядуванні, будуть спроби, як мінімум, не допустити подальшого падіння рейтингів. А то й – реанімувати підтримку, повернувши їй колишній високий рівень.

"Проблема в тому, що перетікання від СН значною мірою йде до проросійських політсил, як та ж ОПЗЖ, – зазначає Солонько. – І те, що в СН це чудово розуміють, підтверджує той факт, що зараз почалися "вкидання" щодо ревізії "Закону про мову". Очевидно, що це спрямовано на комунікацію як раз таки з проросійським виборцем, який негативно ставиться до цього закону".

Але це, вважає аналітик, досить небезпечна гра, яка може призвести до розколу суспільства.

"Враховуючи, як активно працює в Україні проти української мови, української ідентичності російська та проросійська пропаганда, ми отримуємо конфліктну тему. І загравання з нею може мати непередбачувані (негативні) наслідки, які потім Зеленський та його команда можуть не зуміти зупинити. Все може вийти з-під контролю, – говорить Солонько. – Ми побачили на тлі низки комунікаційних криз, що дуже легко дезорієнтувати значну частину українського суспільства, викликавши негативні реакції, провокуючи конфлікти. Медіаграмотність переважної кількості населення знаходиться на дуже низькому рівні. Люди не можуть розпізнавати фейки, маніпулювання. Враховуючи вищесказане, я нікому з представників чинної влади не радив би піднімати конфліктну мовну тему".

Раніше "Коментарі" писали, що центр Разумкова оприлюднив новий результат довіри топ-політикам.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!