Перезавантаження Кабміну: як воно позначиться на рейтингах Зеленського та популярності партії "Слуга народу"

На думку експертів, зміна уряду може дати виграти час Зеленському та «слугам народу» до місцевих виборів

Експерти розповіли виданню "Коментарі", як запланована на сьогодні зміна уряду відіб'ється на рейтингах популярності партії "Слуга народу" і президентові Зеленському. І чи така велика роль президента у зворушеннях щодо перезавантаження Кабміну.

"Невдачі Кабміну Гончарука так або інакше проектуються і на Зеленського"

Політтехнолог, фахівець з антикризових кампаній Денис Богуш впевнений, що ситуація зі зміною уряду точно позначитися на рейтингу Зеленського. А особливо – як будуть голосувати за переформатування Кабміну.

"Уряд – це "команда президента". В різні роки у нас були протистояння по лінії президент-прем'єр. Але зараз – не той випадок. Тож невдачі Кабміну Гончарука так або інакше проектуються і на Зеленського, – пояснює політтехнолог. – А якщо за кадрові рішення сьогодні буде мало голосів від монобільшості (або ж доведеться звертатися за підтримкою до ОПЗЖ), це буде ударом по президенту. Електорат побачить, що король у нас не сильний, а слабкий".

На думку Богуша, переговори з Тігіпком в статусі одного з "рульових" нового Кабміну зірвалися, бо це виглядало, ніби "старші дядьки прийшли і виправили те, що накоїла дітвора". У цьому сенсі, підкреслює експерт, Шмигаль більш зручний для Зеленського і Ко.

"Зрозуміло, що роблячи ставку на "нові обличчя", українці хотіли швидкого миру, блискавичних посадок, і щоб Зеленський, умовно говорячи, "розстріляв всіх у Раді, як у серіалі". Незрозуміло, як можна було розраховувати на те, що кіно можна перенести в реальність, – зазначає Богуш. – Тому, коли президент прийде в парламент, а там його власні люди (монобільшість) його не слухають, це серйозно підриває довіру до глави держави. І чим далі, тим більше...Наступний етап, це коли люди почнуть говорити, що король не просто слабкий, але й "голий". А тому вкрай Зеленському важливо не просто поміняти Кабмін (це навіть не обговорюється, оскільки в країні – катастрофа з економікою, з наповненням бюджету, у нас падають ВВП, промвиробництво, купівельна спроможність), а поміняти його якісно. І з солідною підтримкою в парламенті".

"Урядова ротація виглядає досить організовано"

Політтехнолог Олег Постернак вважає, що урядова ротація виглядає досить організовано. І є, на його думку, черговим олігархічним консенсусом, вказуючи, зокрема, на посилення ролі Ахметова.

"По-перше, новий склад Кабміну за класикою жанру визначається кулуарно. За суттю, Раді знову спускають готове рішення на конвеєр, яке вона зобов'язана підтримати, – підкреслює експерт. – По-друге, кандидатура прем'єра абсолютно влаштовує Зеленського та його найближче оточення. Відсутність політичних амбіцій, послужний список, досвід керівництва різними господарськими суб'єктами роблять Шмигаля політично відповідним претендентом".

На рейтинг Зеленського ротації в Кабміні, на думку Постернака, суттєво не вплинуть. Але тенденцію до поступового падіння, можливо, частково припинять.

"Це, за суттю, спроба виграти час до місцевих виборів"

Консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова не думає, що зміна уряду позитивним чином позначиться на рейтингу президента і партії.

"Можливо, призупинить падіння на ідеї – потрібно ще часу, давайте почекаємо, подивимося, ось ці вже точно зможуть, – пояснює експерт. – Тобто, це, за суттю, спроба виграти час до місцевих виборів. Щоб не довелося грати, як у 179 округу, де кандидатка від СН просто відмовилася від участі у виборах, тим самим фактично визнавши перемогу Світличної".

Враховуючи той факт, що люди, які плануються в новий уряд, є представниками різних олігархічних кіл, це, на думку Лупової, схоже на пошук компромісу між Ахметовим, Коломойським та Фірташем.

"Мабуть, в цьому і є роль президента – помирити всіх між собою. Але тут постає питання, яким чином нові міністри зможуть домовитися між собою, враховуючи особливості та цілі людей, чиї інтереси вони представляють, – зазначає політексперт. – Плюс до всього – в державі катастрофічно не вистачає грошей. Гроші є у олігархів. Можливо, президент намагається їх там взяти. Проблема в тому, що олігархи, як правило, також намагаються взяти гроші у держави".

Нагадаємо, раніше експерти розповіли про перемоги і провали уряду Гончарука.