Головна Новини Політика внутрішня політика Перезавантаження Кабміну: як воно позначиться на рейтингах Зеленського та популярності партії «Слуга народу»
commentss НОВИНИ Всі новини

Перезавантаження Кабміну: як воно позначиться на рейтингах Зеленського та популярності партії «Слуга народу»

На думку експертів, зміна уряду може дати виграти час Зеленському та «слугам народу» до місцевих виборів

4 березня 2020, 11:19 comments2771
Поділіться публікацією:
Перезавантаження Кабміну: як воно позначиться на рейтингах Зеленського та популярності партії «Слуга народу»

Експерти розповіли виданню "Коментарі", як запланована на сьогодні зміна уряду відіб'ється на рейтингах популярності партії "Слуга народу" і президентові Зеленському. І чи така велика роль президента у зворушеннях щодо перезавантаження Кабміну.

"Невдачі Кабміну Гончарука так або інакше проектуються і на Зеленського"

Політтехнолог, фахівець з антикризових кампаній Денис Богуш впевнений, що ситуація зі зміною уряду точно позначитися на рейтингу Зеленського. А особливо – як будуть голосувати за переформатування Кабміну.

"Уряд – це "команда президента". В різні роки у нас були протистояння по лінії президент-прем'єр. Але зараз – не той випадок. Тож невдачі Кабміну Гончарука так або інакше проектуються і на Зеленського, – пояснює політтехнолог. – А якщо за кадрові рішення сьогодні буде мало голосів від монобільшості (або ж доведеться звертатися за підтримкою до ОПЗЖ), це буде ударом по президенту. Електорат побачить, що король у нас не сильний, а слабкий".

На думку Богуша, переговори з Тігіпком в статусі одного з "рульових" нового Кабміну зірвалися, бо це виглядало, ніби "старші дядьки прийшли і виправили те, що накоїла дітвора". У цьому сенсі, підкреслює експерт, Шмигаль більш зручний для Зеленського і Ко.

"Зрозуміло, що роблячи ставку на "нові обличчя", українці хотіли швидкого миру, блискавичних посадок, і щоб Зеленський, умовно говорячи, "розстріляв всіх у Раді, як у серіалі". Незрозуміло, як можна було розраховувати на те, що кіно можна перенести в реальність, – зазначає Богуш. – Тому, коли президент прийде в парламент, а там його власні люди (монобільшість) його не слухають, це серйозно підриває довіру до глави держави. І чим далі, тим більше...Наступний етап, це коли люди почнуть говорити, що король не просто слабкий, але й "голий". А тому вкрай Зеленському важливо не просто поміняти Кабмін (це навіть не обговорюється, оскільки в країні – катастрофа з економікою, з наповненням бюджету, у нас падають ВВП, промвиробництво, купівельна спроможність), а поміняти його якісно. І з солідною підтримкою в парламенті".

"Урядова ротація виглядає досить організовано"

Політтехнолог Олег Постернак вважає, що урядова ротація виглядає досить організовано. І є, на його думку, черговим олігархічним консенсусом, вказуючи, зокрема, на посилення ролі Ахметова.

"По-перше, новий склад Кабміну за класикою жанру визначається кулуарно. За суттю, Раді знову спускають готове рішення на конвеєр, яке вона зобов'язана підтримати, – підкреслює експерт. – По-друге, кандидатура прем'єра абсолютно влаштовує Зеленського та його найближче оточення. Відсутність політичних амбіцій, послужний список, досвід керівництва різними господарськими суб'єктами роблять Шмигаля політично відповідним претендентом".

На рейтинг Зеленського ротації в Кабміні, на думку Постернака, суттєво не вплинуть. Але тенденцію до поступового падіння, можливо, частково припинять.

"Це, за суттю, спроба виграти час до місцевих виборів"

Консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова не думає, що зміна уряду позитивним чином позначиться на рейтингу президента і партії.

"Можливо, призупинить падіння на ідеї – потрібно ще часу, давайте почекаємо, подивимося, ось ці вже точно зможуть, – пояснює експерт. – Тобто, це, за суттю, спроба виграти час до місцевих виборів. Щоб не довелося грати, як у 179 округу, де кандидатка від СН просто відмовилася від участі у виборах, тим самим фактично визнавши перемогу Світличної".

Враховуючи той факт, що люди, які плануються в новий уряд, є представниками різних олігархічних кіл, це, на думку Лупової, схоже на пошук компромісу між Ахметовим, Коломойським та Фірташем.

"Мабуть, в цьому і є роль президента – помирити всіх між собою. Але тут постає питання, яким чином нові міністри зможуть домовитися між собою, враховуючи особливості та цілі людей, чиї інтереси вони представляють, – зазначає політексперт. – Плюс до всього – в державі катастрофічно не вистачає грошей. Гроші є у олігархів. Можливо, президент намагається їх там взяти. Проблема в тому, що олігархи, як правило, також намагаються взяти гроші у держави".

Нагадаємо, раніше експерти розповіли про перемоги і провали уряду Гончарука.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!