Головна Новини Політика внутрішня політика Реформа СБУ: експерти розповіли, що зміниться в роботі Служби безпеки
commentss НОВИНИ Всі новини

Реформа СБУ: експерти розповіли, що зміниться в роботі Служби безпеки

Експерти розповіли, чому в Україні затягували реформу СБУ

13 березня 2020, 15:58 comments5745
Поділіться публікацією:
Реформа СБУ: експерти розповіли, що зміниться в роботі Служби безпеки

Експерти висловили виданню "Коментарі" думка про прийдешнє реформування Служби безпеки України.

Кардинальних змін чекати не варто

"Днями глава СБУ Іван Баканов заявив, що сподівається на розгляд Верховною Радою найближчим часом внесеного в парламент 10 березня проекту закону "Про Службу безпеки України". Він, зокрема, передбачає підвищення ефективності роботи структури, скорочення чисельності працівників і збільшення зарплати. Зазначу, що відповідний законопроект має бути внесений у парламент давно, – каже експерт з конституційного права Богдан Бондаренко. – Його написання було передбачено законом про нацбезпеки, прийнятому в 2018 році. Але лише зараз цей документ зареєстрували в парламенті".

На думку експерта, законопроект не є різкою реформою СБУ. Скоріше мова йде про більш-менш плавної реорганізації.

"Економічні фунції не приберуть остаточно з СБУ. Але структурно Головне управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБ України (сумною відоме ГУ "К" або відділ "К"), як я розумію, перестане існувати, – зазначає Бондаренко. – Що стосується підпорядкування, то СБУ залишається "під президентом", а не, приміром, під Кабміном. Функції досудового розслідування також залишаються у СБУ. Передбачено і скорочення співробітників СБУ (з 27 до 15 тисяч чоловік) при одночасному піднятті зарплати. Це буде відбуватися до 2027 року".

Боротьба навколо ГУ "К"

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", історик, юрист Дмитро Снєгирьов вважає, що гальмування з реформуванням СБУ у чому впиралося в ліквідацію "святий корупційної корови" – сумно відомого ГУ "К".

"Боротьба йшла і йде саме навколо цього, – наголошує Снєгирьов. – Питання про ліквідацію Главку "К" піднімалося ще з часів Порошенко. Але далі розмов справа не пішла. У проекті реформи СБУ передбачена ліквідація цього підрозділу. І створення спеціалізованого правоохоронного органу. Але є групи впливу, які намагаються зберегти горезвісне ГУ "К" та його складові – вплив на тіньовий сектор економіки (30-40% її, за деякими даними, перебуває в тіні) і регулювання контрабандних потоків".

Скорочення чисельності співробітників СБУ експерт вважає закономірним.

"У нас – найбільш роздутий штат спецслужби серед аналогічних в розвинених європейських країнах, – каже Снєгірьов. – Питання не в кількості співробітників, а в їх ефективності, вміння відповідати на внутрішні та зовнішні виклики. Цього у нас, на жаль, немає. Війна з РФ показала, що багато співробітники СБУ не просто не готові до викликів, але й самі стають частиною механізму, з допомогою якого агресор намагається знищити українську державність. На жаль, але за майже 30 років незалежності у нас не з'явилося дійсно української СБУ. Сподіваюся, реформи і приплив молодих кадрів – справжніх патріотів – зроблять нашу спецслужбу набагато краще".

Думка професіоналів не враховується

Експерт з питань сектора оборони і безпеки Олег Старих зазначає, що, на жаль, обговорювати законопроект, про який говорить Баканов, запрошуються якісь незрозумілі люди. Професіонали, які розуміють, як саме треба реформувати СБУ, до обговорення не допущені.

Між тим, СБУ, яка була побудована за моделлю КДБ (і за час незалежності України особливо не змінилася), гостро потребує реформування. За словами Старикова, це повинна бути спецслужба нового зразка, що займається контррозвідувальною діяльністю, вирішує завдання, пов'язані із захистом національної державності, боротьбою з тероризмом, охороною держтаємниці, боротьбою з розвідувально-підривною діяльністю агентів спецслужб іноземних держав.

"Перше, що слід зробити, – це деполітизувати СБУ. Щоб посаду голови Служби обіймав справжній професіонал, який пройшов шлях від оперативника до самого верху. Те ж саме стосується його заступників, – говорить експерт. – Друге: потрібно демілітаризувати СБУ. А саме, прибрати військові звання, за винятком військової контррозвідки, яка з часом перейде в підпорядкування Міноборони. Третє – зробити основним завданням спецслужби виявлення і попередження підривної діяльності агентів іноземних держав. Приблизно з 2000 року в СБУ почали вкраплювати співробітників МВС, які розклавши спецслужбу, коррупционировали її. Вийшло, що СБУ почала працювати на "хвостах" (від злочину – до людини), як міліція-поліція. А СБУ має працювати від людини – до злочину. Тобто, на випередження..."

Також Олег Старих вважає важливим прибрати з компетенції СБУ невластиві їй функції.

"Залишити слід ті, про які я говорив вище (здійснення контррозвідувальної діяльності, захист національних інтересів, боротьба з тероризмом, охорона держтаємниці), – зазначає експерт. – І, звичайно, необхідно переформатувати завдання Главку "К" та економічного департаменту на завдання контррозвідки. І зробити так, щоб СБУ займалася не тиском на бізнес, а захистом економічних інтересів на державному рівні. Простий приклад. Тепер вже екс-міністр економіки Милованов через свого курируючого заступника Хитавицю на посаду директора департаменту технічного регулювання і метрології Мінекономіки призначили якогось Крижанівського, зовсім далекого від цієї спеціальності. Діяльність цих осіб призвела до того, що Україна практично втратила шанси отримати так звані технічний безвиз з ЄС, який не дозволить нашим товарам вільно вийти на європейські ринки. Робиться спеціально, щоб ми повернулися в орбіту РФ. Цим і повинна займатися економічна контррозвідка СБУ".

Раніше "Коментарі" писали, що керівництво НП "Національний корпус" зробило офіційне звернення в Службу безпеки за фактом використання радником Ради національної безпеки і оборони Сергієм Сивохой терміна "внутрішній конфлікт" як опис збройних дій на Донбасі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!