Головна Новини Політика внутрішня політика "Справи Порошенка": наскільки ймовірно тюремне ув'язнення п'ятого президента
commentss НОВИНИ Всі новини

"Справи Порошенка": наскільки ймовірно тюремне ув'язнення п'ятого президента

Експерти розповіли порталу «Коментарі» про перспективи «справ Порошенко» і оцінили ймовірність його арешту

16 березня 2020, 12:51 comments7801
Поділіться публікацією:
"Справи Порошенка": наскільки ймовірно тюремне ув'язнення п'ятого президента

В Україну в ніч на 15 березня повернувся п'ятий президент Петро Порошенко, який, за даними деяких ЗМІ, 8 березня полетів в Іспанію, нібито побоюючись можливого вручення підозри по одній з кримінальних справ.

"Боротьба за фінансові потоки продовжується"

Політолог Олег Гнатюк нагадує, що Порошенко проходить по ряду виробництв не тільки в Державному бюро розслідувань (ДБР), але і в справах, якими займаються Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) і Національне антикорупційне бюро України (НАБУ).

"Суть обвинувачень досить різноманітна. В цілому все, що інкримінується Порошенко, укладається в наступні статті кримінального кодексу: державна зрада, захоплення влади, зловживання владою та незаконне втручання в діяльність судових органів, – зазначає політолог. – Звичайно, те, що всі ці справи так довго тягнуться, наштовхує на думку, що їхнє коріння – не в боротьбі з корупцією, а в боротьбі за вплив і фінансові потоки".

На думку Олега Гнатюка, висновок Петра Порошенка дозволило б отримати кілька козирів партії "Слуга народу", так і особисто президенту Володимиру Зеленському:

– підвищити  рейтинг і задовольнити суспільні очікування в питанні боротьби з корупцією;

– виключити опозиційну активність Порошенка і його публічну критику діяльності нової влади в рамках Нормандського формату, Мінських угод і капитуляционных шляхів досягнення миру на Донбасі;

– деморалізувати саму партію "Європейська солідарність" (ЄС), залишивши її без лідера.

"Проте Західна Європа може бути вкрай стурбована ув'язненням Порошенко. А це може призвести до іміджевих втрат для нашої держави в міжнародному співтоваристві, – підкреслює експерт. – В очах західних партнерів справи проти Порошенка можуть свідчити про недемократичні методи діяльності нинішньої влади, про переслідування опозиційних політиків".

При цьому Гнатюк зазначає, що Порошенко залишається в даний час центром розпилення опозиційно налаштованих до влади сил.

"Багатьом націонал-патріотичним і радикально налаштованим партіям невигідний зараз союз з порошенківськоі партією ЄС для спільних акцій протесту чи координації дій, оскільки це для них обернеться репутаційними втратами, – пояснює експерт. – А діючи окремо вони роблять більш довгим шлях до можливої політичної перемоги. Варто також відзначити, що нинішня влада усвідомлює: "закривши" Порошенко, вона може породити нову когорту опозиційних політиків, які почнуть справжню протестну боротьбу. І яких неможливо буде звинуватити в корупції, мародерстві або зловживанні владою".

"Успіх заходу вкрай сумнівний"

"Справа Порошенко" представляється дуже реальною. В першу чергу через політичну складову – для Офісу президента (ВП) це можливість отримати певне соціально дозволене досягнення, вважає політичний консультант, голова Центру політичних студій "Доктрина" Ярослав Божко.

"В ОП існує два таких великих "проекти" для збереження підтримки і зміцнення іміджу: повернення Донбасу і посадки представників минулої правлячої команди, – каже політконсультант. – Однак варто розуміти, що, вчиняючи такі дії (навіть при їх соціальному схваленню), команда Зеленського стріляє собі в ногу: Порошенко за ґратами не принесе необхідного полегшення. Зеленський ж втратить привид попередника, який був громовідводом для нової влади в політиці останнім часом".

Крім того, підкреслює Божко, в разі посадки Порошенко буде великий тиск з боку Заходу, реагування якого багато в чому схоже на аналогію Янукович-Тимошенко.

"Тому шанси на розслідування, підозру і навіть арешт. Але успіх заходу вкрай сумнівний", – резюмує експерт.

"Арешт Порошенко зіграє проти Зеленського"

Політексперт, кандидат політичних наук Олександр Палій впевнений: "Справи Порошенка "липові". Це визнав вже навіть в. о. генпрокурора Чумак. Спроби "закинути" щось Порошенко в питаннях Мінських угод, флоту, або призначення Вищої ради правосуддя – очевидно абсурдні".

Палій не виключає, що нова влада може "по бєспрєдєлу" заарештувати Порошенко. Але це, впевнений експерт, буде грати виключно проти Зеленського і Ко.

"Багато було розмов про нібито корупції Порошенко. Але як раз корупційних справ проти нього немає, а є явно політичні. Думаю, це тому, що слідство не змогло знайти нічого скільки-небудь переконливого", – каже Палій.

Як повідомляв портал "Коментарі", Печерський суд Києва дозволив Державноу бюро розслідувань (ДБР) здійснити примусовий привід п'ятого президента Петра Порошенка на допити в ГБР.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!