Головна Новини Політика внутрішня політика Зустріч Зеленського з олігархами через коронавірус: що залишилося за кадром
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Зеленського з олігархами через коронавірус: що залишилося за кадром

Експерти оцінили зустріч президента Володимира Зеленського з олігархами, на якій вирішили створити спеціальний грошовий фонд для боротьби з коронавірусом

17 березня 2020, 14:15 comments7518
Поділіться публікацією:
Зустріч Зеленського з олігархами через коронавірус: що залишилося за кадром

Експерти оцінили для порталу "Коментарі" зустріч президента Володимира Зеленського з представниками великого бізнесу" (олігархами), в рамках якої йшла мова про необхідність створити спеціальний грошовий фонд для боротьби з коронавірусом на суму 13 млрд грн.

"Не виключаю, що за виділення певних сум олігархи могли просити якісь преференції для свого бізнесу"

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко звертає увагу, що на зустрічі були присутні 15 бізнесменів. Серед них: співвласник неформальної групи "Приват" Ігор Коломойський, власник СКМ Рінат Ахметов, власник агропромхолдингу МХП Юрій Косюк, співвласник Нової пошти В'ячеслав Клімов, власник DCH Олександр Ярославський.

"Президент запевняє, що обговорив з ними як створення спецфонду, так і питання дефіциту машин швидкої допомоги, ліків, тестів на коронавірус. Але за кадром залишилося, що пообіцяв натомість, – каже економіст. – Як і те, скільки грошей все ж дадуть... Для олігархів вкладати невластиво в "патріотичному пориві" величезні гроші за "просто так". Тим більше, що скільки б вони не виклали, їх все одно будуть проклинати. Такий вже наш менталітет. Не виключаю, що за виділення певних сум олігархи могли просити якісь преференції для свого бізнесу. Інтереси у всіх різні, так і просити могли різне: зниження акцизів на видобуток корисних копалин, якісь "бонуси" для енергетики, для АПК".

На думку Охріменка, навряд чи Зеленський намагався налякати олігархів, тиснути на них.

"Як ти їх припугнеш? Наша економіка худо-бідно живе завдяки олігархам. А якщо будеш на них тиснути – ще гірше буде. Тож президент не може нічого з ними зробити. Тільки просити. Причому щось даючи взамін. І щось більше, ніж просить", – резюмує економіст.

"Ініціатива президента Зеленського об'єднати зусилля держави і великого бізнесу – абсолютно правильна"

Експерт Інституту української політики Артем Петренко зазначає, що світова економіка вже сильно страждає противірусних заходів.

"Вперше за три десятки років спостерігається таке сильне падіння в промисловості Китаю. За два місяці 2020 року промвиробництво КНР впало на 13,5% а роздріб – на 20%. Подібні результати будуть по всьому світу. В Україні ситуацію ускладнює те, що задовго до появи коронавірусу в нас почалася промислова рецесія. У світовий економічний шторм наш корабель вийшов з ослабленою командою (підприємствами) і мізерними припасами (зниження доходів держбюджету), – говорить експерт. – Тому чим ефективніше і жорсткішими будуть наші дії, тим швидше ми подолаємо епідемію. Тим менше постраждає економіка. Тому ініціатива президента Зеленського об'єднати зусилля держави і великого бізнесу – абсолютно правильна".

Бізнес, на думку Петренка, може швидко зробити те, що не встигає влада.

"Мова не тільки про забезпечення системи охорони здоров'я. Мова про мінімізацію проблем для дуже багатьох людей, адже великий бізнес – це сотні тисяч робочих місць, – пояснює експерт. – Великий бізнес зацікавлений в мінімізації економічних втрат країни не менше влади. Бо в найгіршому сценарії економічна криза може закінчиться політичним, військовим і навіть розвалом країни. Кожен олігарх повинен розуміти, що його активи можуть бути знищені".

З іншого боку, і держава зобов'язана підтримати малий та середній бізнес, так і великий, впевнений Петренко.

"Антикризовий економічний план не менш важливий, ніж противірусний, – говорить експерт. – Не знаю, що пообіцяло найбільшим бізнесменам керівництво країни, але я пообіцяв би багаторічну системну програму стимулювання вітчизняної промисловості та розвитку власних технологій".

"Відмовити президентові, можна, але завтра прийдеш просити вже ти"

"Українські фінансово-промислові групи (ФПГ) і окремі бізнесмени ще до наради у президента брали участь у протистоянні коронавірусу: купували маски, тести і так далі. Зеленський ж викликав найбільш впливових персонажів, звернувшись до них із закликом про допомогу, – каже політолог Кирило Сазонов. – Мене дивує, що коли набирали минулий уряд (а робив це саме Офіс президента), туди увійшли ставленики іноземного капіталу. Але зараз звертаються за допомогою до наших олігархів, а не до того самого умовного колективного Заходу".

На думку політолога, під прапором патріотизму, але більше – у цілях особистої вигоди (щоб не понести істотні втрати, якщо епідемія вибухне), олігархи будуть допомагати владі.

"Втрати від епідемії будуть бити по всім. Загальна криза в країні не потрібна нікому, включаючи тих, хто працює на великих обсягах", – пояснює Сазонов.

Експерт зазначає, що на такому рівні жодна з послуг не забувається і не обнуляється.

"Природно, президент повинен буде враховувати побажання ФПГ. Якщо він поведе себе інакше, в наступний раз не зможе розраховувати на їх допомогу, – каже політолог. – З їхнього боку, думаю, теж буде розуміння. Відмовити президентові, можна, але завтра прийдеш просити вже ти. І відмовлять тобі... Ну, а надана послуга йде в залік. А президент, який сьогодні просить допомогти, а завтра відмовляє в допомозі сам, ризикує повторити шлях Януковича".

Раніше "Коментарі" повідомили, наскільки біднішими стали найбагатші люди в світі через коронавірус.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: /comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!