Головна Новини Політика внутрішня політика Новий генпрокурор: чого чекати від Венедиктової
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий генпрокурор: чого чекати від Венедиктової

Українські аналітики пояснили причини призначення і дали прогноз на дії Ірини Венедиктової на посаді генпрокурора

17 березня 2020, 14:55 comments4566
Поділіться публікацією:
Новий генпрокурор: чого чекати від Венедиктової

Генеральним прокурором України сьогодні, 17 березня, стала в. о. голови Державного бюро розслідувань (ДБР) Ірина Венедиктова. Експерти оцінили для порталу "Коментарі" це призначення, а також спрогнозували, чого можна чекати нового глави Офісу генпрокурора.

За нового генпрокурора України (вперше ним стала жінка) проголосувало 269 народних депутатів при 226 необхідних. Фракція "Слуга народу" дала 224 голоси "за", група "За майбутнє"– 16, позафракційні – 13 голосів, група "Довіра" – 13, ще три голоси "підкинули" представники "Опозиційної платформи – За життя".

"Венедиктова буде втихомирювати  депутатів"

"По-перше, дане призначення демонструє, наскільки коротка лава запасних у нинішнього президента, незважаючи на формальне наявність 250 багнетів у Верховній Раді, – говорить політолог, керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко. – Адже навіть за свого генпрокурора фракція "Слуга народу" не змогла одноосібно віддати необхідну більшість голосів. А ще кілька місяців тому пані Венедиктова була їх колегою по фракції. По-друге, хочу звернути увагу на тональність, з якою Ірину Валентинівну недавно відправляли керувати ДБР (з схвальними відгуками представників опозиції), і серйозні критичні заяви, які лунали на її адресу сегодня".

На думку експерта, справа в тому, що за такий короткий період Венедиктова продемонструвала, що може виконувати запит на інтенсифікацію розслідувань у справах, де замішані чиновники категорії А.

"Одна сторона оцінює це як політичні переслідування, інша вважає такі дії виконанням передвиборчих обіцянок, – продовжує Чаленко. – Але все-таки посада генпрокурора набагато важливіша і принциповіша в нинішніх умовах. Особливо після скасування депутатської недоторканності, яка де-факто сконцентрувалася в руках господаря будівлі на Різницькій. Саме Ірина Венедиктова тепер буде тим цербером, яка буде втихомирювати  народних депутатів. І протекції окремим політикам з боку Заходу, як це було у випадку з Рябошапкой, тут очікувати не варто".

Одним з перших кроків нового генпрокурора буде, на думку експерта, підписання підозри п'ятому президенту Петру Порошенку.

"Підозра, що і було подано пані Венедиктовій у статусі в. о. голови ДБР, – підкреслює керівник ЦАиС. – Як на мене, в даному випадку присутній явний конфлікт інтересів. Також припускаю, що нас очікує часткова ревізія реформи Генпрокуратури в частині повернення в лад ряду прокурорів, які залишилися не у справах. Думаю, що Ірині Валентинівні варто вже зараз знайти баланс між професійною діяльністю та політичною доцільністю. Адже наголос на останню складову може мати плачевні наслідки для нинішнього режиму Зеленського".

"Рябошапка був недостатньо своїм"

Політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько звертає увагу, що призначення нового генпрокурора сталося під час позачергового засідання парламенту, яке було призначене для прийняття термінових рішень по боротьбі з коронавірусом.

"Як сталося, що в пакет антивірусних і карантинних ініціатив з'явився і питання призначення генпрокурора? Яке відношення має цей чиновник до боротьби з вірусом? Ну хіба що дуже віддалене, – каже Манько. – А сталося це тому, що влада вирішила скористатися моментом і під завісою боротьби з вірусом протягнути ряд необхідних для нього рішень. Президенту Зеленському, який обіцяв "садити" навесні, просто необхідно мати на 200% свою людину на чолі основного правоохоронного відомства".

Попередник Венедиктової Рябошапка теж був своїм, вважає політексперт. Але не достатньо.

"А ще Рябошапка фігурує в "плівках Труби" (колишній голова ДБР, на зміну якому прийшла Венедиктова, тепер змінила і Рябошапку), тому був дискредитованим. Тому Рябошапку змінили, – пояснює Манько. – Тепер маємо Венедиктову в генпрокурорах, а її заступник в ГБР Бабіков стане на чолі Держбюро розслідувань. Нагадаю, що Бабіков в минулому був адвокатом Януковича. Таким чином слід очікувати активізації правоохоронців навколо політичних виробництв, що стосуються патріотичного середовища та її лідерів, зокрема п'ятого президента Порошенко. А ще під новим кутом будуть дивитися на події на Майдані 2013-2014. Саме в цьому напрямку Офіс президента з ДБР та Офісом генпрокурора шукатимуть можливостей для реалізації обіцянок Зеленського з весняними "посадками". А як же корупціонери з олігархами? Ні, не чули".

"Генпрокуратура більш щільно займеться Петром Порошенком"

Експерт Українського інституту політики Микола Спірідонов вважає, що багато людей будуть задоволені з гендерної точки зору. Адже вперше у керма Генпрокуратури України встала жінка. Він також підкреслює, що в умовах фактичного Надзвичайного стану (хоч таким його не названо, але за фактом – це так) для Зеленського дуже важливий силовий блок.

"І йому потрібен був повноцінний генпрокурор, без всяких в. о. І призначення Венедиктової потрібно розглядати з точки зору можливості влади ще більше закрутити гайки під розмови про протиепідемічні заходи, – каже Спиридонов. – При цьому, якщо людей "закрили" в містах і будинках, ввівши безліч обмежень, то Верховна Рада з восьми ранку працювала в "турбокоронорежимі". Приймаючи не тільки ряд законів, пов'язаних з коронавірусом, але і кадрові призначення. Враховуючи, що будь-яка влада зацікавлена в зменшенні демократичних свобод і збільшенні можливостей для переслідування політичних опонентів, не виключаю, що саме ці цілі і поставлені президентом перед Венедиктової на посаді генпрокурора".

На думку експерта УІП, є достатньо підстав вважати, що Генпрокуратура тепер більш щільно займеться Порошенко, а також "нагинати" парламент.

"Після скасування депутатської недоторканності у генпрокурора є можливість взятися більш жорстко за деяких нардепів, – вважає Спиридонов. – Лякати і опозицію, і представників монобільшості (які не завжди підтримують ініціативи президента). Рябошапка цим не користувався, а Венедиктова цілком може стати важелем впливу на будь-якого депутата, який буде йти не по "лінії партії". Можливі деякі зрушення у справах Майдану (хоч багато доказів вже знищені). Але, думаю, головним завданням нової глави Офісу генпрокурора буде тримати під контролем ВР в цілому і політичних опонентів чинного президента – зокрема".

Як повідомляв портал "Коментарі", Ірина Венедиктова стала першою жінкою в історії незалежної України, яка очолила Генпрокуратури.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!