Головна Новини Політика внутрішня політика Керівництво НБУ необхідно притягнути до відповідальності, – Медведчук
commentss НОВИНИ Всі новини

Керівництво НБУ необхідно притягнути до відповідальності, – Медведчук

Голова політради партії «Опозиційна платформа – За життя» Віктор Медведчук заявив, що Нацбанк продовжує політику активних валютних інтервенцій, а під виглядом реформ системно знищувався фінансово-банківський сектор країни

20 березня 2020, 17:20 comments2791
Поділіться публікацією:
Керівництво НБУ необхідно притягнути до відповідальності, – Медведчук

Керівництво Нацбанку України слід відправити у відставку і притягнути до відповідальності за розбазарювання золотовалютних резервів. Таку гучну заяву зробив голова політради партії "Опозиційна платформа – За життя" Віктор Медведчук.

За його словами, НБУ продовжує політику активних валютних інтервенцій, розпродавши з 10 по 18 березня 1 720 млн доларів із золотовалютних резервів України.

"19 березня Нацбанк почав продавати євро, а його прес-служба заявила: "...Ми працюємо з контрагентами в США, щоб доставити значну партію готівкової валюти". Активно розпродаючи валюту зараз, в умовах початку світової фінансово-економічної кризи, НБУ завдає непоправної шкоди Україні та її можливості вистояти в цій кризі, зокрема закуповувати необхідні препарати і обладнання для боротьби з коронавірусом. Крім того, Україні належить в поточному році погасити зобов'язань на понад 17 млрд доларів США, і це тільки по зовнішніх платежах", – заявив Медведчук.

Нардеп переконаний, що політика НБУ щодо утримання гривні спрямована на те, щоб дати час інвесторам, що вклали гроші в піраміду гривневих ОВДП, позбутися від них.

Медведчук говорить про те, що в останні шість років під виглядом реформ системно знищувався фінансово-банківський сектор країни.

“По-перше, девальвація національної грошової одиниці. За період 2014-2020 років внаслідок провальної політики НБУ офіційний курс гривні обвалився в 3,4 рази – з 7,99 до 27,27 грн за долар, — говорить голова партії. — Вимушені інтервенції на валютному ринку регулятора останнім часом не сприяли зміцненню національної грошової одиниці: курс в обмінних пунктах досягав позначки 29,6 грн за долар. Навпаки, не підкріплена реальними фінансово-економічними інструментами ревальвація гривні в кінці 2019 року, призвела до значних втрат у багатьох експортерів, зокрема, аграріїв".

В результаті, за словами Медведчука, найбільше постраждали позичальники і вкладники українських банків. Так, продовжує політик, вклади наших громадян у національній валюті знецінилися еквівалентно в 3,5 рази, тоді як запозичення осіб в іноземній валюті було перераховано в сторону збільшення на цю ж суму. В результаті, багато громадян змушені були відмовитися від куплених раніше квартир, транспортних засобів та іншого.

По-друге, переконаний Віктор Медведчук, під виглядом оздоровлення національної фінансової та банківської системи керівництво НБУ де-факто нібито розправлялось з конкурентами. Голова політради партії наводить статистику: за період 2014-2020 років кількість банків в Україні скоротилася в 2,4 рази. На сьогодні в Україні налічується 75 банків, у тому числі 35 – з іноземним капіталом. Незважаючи на зростання обсягу золотовалютних резервів у 2014-2020 роках з $20,4 млрд до $26,6 млрд, з яких $22,5 млрд – цінні папери, на реальні ЗВР припадає лише $2,765 млрд – готівка, депозити, коррахунки і $1,34 млрд – монетарне золото.

Медведчук упевнений, що в умовах падіння цін на нафту і пандемії коронавірусу національним регулятором актуалізуються нові виклики.

"У цих умовах Україні потрібна принципово інша грошово-кредитна політика та відхід від збиткової політики останніх років на догоду МВФ. Зовнішнє управління банківською системою – загроза національній економічній безпеці країни. А значить, глава Нацбанку Яків Смолій і все керівництво національного регулятора має бути відправлено у відставку і притягнуто до відповідальності", – підсумував Віктор Медведчук.

Раніше "Коментарі" повідомляли про те, що до порядку "міжпарламентського діалогу" Медведчука можуть увійти питання енергетичного співробітництва.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!