Головна Новини Політика внутрішня політика Чи зможе Зеленський направити енергію олігархів у необхідне для країни русло: прогнози експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи зможе Зеленський направити енергію олігархів у необхідне для країни русло: прогнози експертів

На думку експертів, доля монобільшості та ймовірність дострокового розпуску парламенту залежать від взаємин між олігархами

23 березня 2020, 11:32 comments2856
Поділіться публікацією:
Чи зможе Зеленський направити енергію олігархів у необхідне для країни русло: прогнози експертів

Нардеп від фракції "Слуга народу" (СН) Олександр Дубинський (пов'язують з Ігорем Коломойським) заявив, що прем'єр-міністр Денис Шмигаль (пов'язують з Рінатом Ахметовим) "оперативно намагається зібрати з ввіреній йому економіки крупиці корупційної данини". Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи є шанс у президента Володимира Зеленського припинити протистояння олігархів (і їх армій) в Україні, направивши їх енергію в конструктивне русло. І – чи не призвед посилення відцентрового руху в СН (там є спірні позиції щодо землі, врегулювання конфлікту на Донбасі, ряду економічних моментів) до розвалу монобільшості та дострокових парламентських виборів.

"Якщо олігархічного консенсусу не буде, можливий не тільки розпуск Ради, але і будь-які революційні дії"

"Україна – олігархічна республіка, – говорить директор Інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов. – Вона сформувалася так, живе за такими законами. Спокій в країні забезпечується олігархічним консенсусом. І Зеленський (чоловік виріс в певному соціально-політичному середовищі) ніколи б не став президентом, імітуючи гру статевими органами на роялі й іншим чином виступаючи в Кварталі. Важливі інші фактори. Кар'єру Зеленського визначила його робота в олігархічній групі Ігоря Коломойського".

У той же час, відзначає експерт, олігархічний консенсус можливий лише за участі якщо не всіх, то найбільш великих гравців.

"А найбагатший олігарх у нас – Рінат Ахметов. І Зеленському, щоб залишитися при владі, потрібно підтримувати відносини з альма-матер (Коломойський), з зовнішніми гравцями (через Пінчука) і з Ахметовим, у якого багато сили в Україні, – пояснює Савінов. – Саме тому він вирішив вбудувати в свою лінію і Ріната Леонідовича. Це видно у призначенні людини Ахметова в прем'єри і вигнання звідти представників групи Сороса. У свою чергу, Коломойський буде за допомогою підконтрольних йому ЗМІ та депутатів обсмикувати президента, нагадуючи, що у того є певні зобов'язання, які склалися в початковій стадії його кар'єри. І мова не тільки про політичну, але і про акторську, продюсерську кар'єру".

Що стосується долі монобільшості, то вона, як і ймовірність дострокового розпуску парламенту, також залежить від взаємовідносин між олігархами, впевнений аналітик.

"Якщо олігархічного консенсусу не буде, можливий не тільки розпуск Ради, але і будь-які революційні дії по типу 2004 і 2013-14 років, – каже Савінов. – Політична стабільність в Україні визначається на сьогоднішній день взаємовідношенням Зеленського з олігархами. Поки президенту вдається витримувати цю політику в потрібному йому руслі. Достатньо згадати нещодавні збори олігархів в Офісі президента з приводу боротьби з кононавірусом. Зеленський закликав створити спецфонд, допомогти грошима. І олігархи продемонстрували готовність виділити певні кошти. І навіть вже виділяють... Це доводить, що Зеленський вдало вписався в структуру олігархату, намагаючись враховувати всі цікаві, забезпечуючи стабільність країни і себе – як президента. На відміну від Януковича, який неадекватно повів себе в свій час, Зеленський дотримується правил гри олігархічної держави. Принаймні – поки".

"Завдання держави — направити енергію олігархів у необхідне для країни русло"

Аналітик ГО "Слово і Діло" Валентин Гладких вважає, що зв'язок Дубинського з Коломойським виглядає більш очевидним, чим афілійованість нового прем'єра (Дениса Шмигаля) з Ахметовим. Хоча і те, й інше, на думку аналітика, є допущенням без чітких доказів.

"Потрібно розуміти, що олігархи – це господарські суб'єкти. Вони – конкуренти. І використовують усі наявні інструменти для того, щоб поліпшити своє становище і погіршити становище опонента. І завдання держави не припинити цю конкуренцію, а не стати інструментом в цих розборках, направити енергію олігархів в необхідне для країни русло, – вважає Гладких. – Якщо ми побачимо, що хтось отримає необґрунтовані привілеї, потрібно піднімати тривогу. Але зараз я такого не бачу. Так само як не вважаю актуальною боротьбу з олігархами. Під їх контролем перебуває значна частину економічного життя України. Це – робочі місця, податки. Так що потрібно шукати компроміси. Адже крім антагоністичних інтересів, які роз'єднують олігархів, є і інтереси, які їх об'єднують. У тому числі – щоб в Україні була стабільність. Думаю, баланс інтересів буде знайдений. Не типу "обнімемося і дружно будемо рятувати українську державу", але – на певних умовах, які в тій чи іншій мірі влаштують усіх".

Що стосується конспірологічних версій, ніби монобільшість ось-ось розвалиться, спровокувавши дострокові парламентські вибори, то аналітик вважає їх безпідставними.

"Я не бачу жодних проблем, які можна вирішити за допомогою дострокових виборів. Зате бачу багато проблем, які це принесе, – зазначає Гладких. – Це дорого обійдеться всім політичним суб'єктам. Політична криза в умовах економічної кризи – це дуже великі неприємності. Так, у монобільшості є тертя. І це доводить, що вони – не придаток до кнопки. Але, думаю, будь-які внутрішньофракційні розбіжності можна вирішити, якщо на горизонті замаячить загроза розпуску парламенту. Будь-яка людина, яка потрапила в Раду, хоче залишитися там набагато довше, як мінімум на всю каденцію. Тому будуть шукати взаєморозуміння".

"Не бачу ні бажання, ні можливостей у Зеленського щось зробити з олігархами"

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала сумнівається, що Зеленський здатний припинити війну олігархів, яка не при ньому почалася.

"На початку осені, коли у Зеленського та його партії була серйозна підтримка суспільства, він міг би визначити певні правила ігри. Зараз же такої підтримки немає, кожен робить, що хоче. До того ж, я не бачу ні бажання, ні можливостей у Зеленського щось зробити з олігархами", – каже Віталій Бала.

Що стосується різних груп впливу всередині СН, то, зазначає експерт, відразу було видно, що ця політсила – вкрай різношерста.

"Було питанням часу, коли всередині СН почнеться боротьба, яка може перерости у війну, – вважає директор АМС. – Але навряд чи можна говорити про те, що справа дійде до дострокових виборів. Принаймні – зараз. Хіба що восени, якщо ситуація зовсім піде в рознос, може піднятися питання про відставку парламенту".

Раніше "Коментарі" писали, що експерти оцінили зустріч президента Володимира Зеленського з олігархами, на якій вирішили створити спеціальний грошовий фонд для боротьби з коронавірусом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!